Челен сблъсък: Тече безмилостна търговия за постове между Слави и Петков за БНБ

0

- Advertisement -

С две номинации за гуверньор на БНБ излязоха управляващите и хвърлиха в шок банковите и политическите среди у нас. Вече изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да номинират кандидати за шеф на Националната банка.

В деловодството на НС бяха депозирани кандидатурите на Андрей Гюров от ПП и на Любомир Каримански от ИНТ. Това предполага драматичен двубой вътре в коалицията.

Дни преди това Слави Трифонов и Кирил Петков влязоха в челен сблъсък за овладяване на един от най-важните постове в държавата, който засега бе останал извън политическите боричкания – този на шефа на БНБ.

Напук на коалиционното споразумение, което изрично изисква да се излиза с единни кандидатури за такива стратегически властови сектори, от ПП и ИНТ номинираха различни имена и вече втора седмица, не само не постигат съгласие, но и задълбочават разминаванията си. Прави впечатление, че сякаш между коалиционните партньори върви безмилостна търговия за постове – ако ИТН отстъпи БНБ – ще получи КФН, или ако ИТН иска БНТ, – да отстъпи от БНБ. И т.н.

Снощи в 20.00 часа премиерът Кирил Петков свика спешно заседание на лидерите на четирите партии, влизащи в състава на правителството, по една единствена тема – изборът на нов управител на БНБ, написа Епицентър.бг.  Заседанието продължи до полунощ, но съгласие не е постигнато.

От „Продължаваме промяната“ предложиха Андрей Гюров за управител на БНБ, обяви тази сутрин депутатът Венеция Нецова-Ангова, член на две парламентарни комисии – икономическата и бюджетната.

„Ние приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света“, каза Нецова.

Още вчера обаче  стана ясно, че номинацията на Андрей Гюров не се ползва с общо съгласие в коалицията.

Последва изявление във фейсбук на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че партията му ще номинира за поста председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, който от две седмици е кандидат за този пост.

Днес, сряда, 23 март, бе последният ден, в който е възможно да се номинират кандидатури за гуверньор на БНБ – на мястото на Димитър Радев, чийто мандат изтече миналия юли. Парламентът гласува специална процедура по избора, а срокът за номиниране беше удължен веднъж – със седем дни, поради липса на кандидатури.

От месец обаче е все по-видимо, че изборът на наследници на просрочилите мандатите си членове на УС на БНБ (не е само Радев) ще нажежи политическата атмосфера, от от няколко дни това нажежаване вече е до степен на разрив в управляващата коалиция.

Кои са кандидатурите


Депутатът от Благоевградския избирателен район Андрей Гюров е председател на Парламентарната група на „Продължаваме промяната“, член е на Комисията по бюджет и финанси.

Учи икономика в САЩ, работи като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго, после следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. След зщитата на доктората си през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Наред с това консултира финансови институции и банки. Никога обаче не е ръководил банкова институция, а в БНБ вероятно не е и влизал. БСП е категорично против неговата номинация. 

Зад Андрей Гюров застават само от ПП, някои от ДБ. В същото време източници от парламента намекват пред Епицентър.бг за силно напрежение в парламентарната група на ПП, породено от нейния председател. Някои дори допускат, че номинацията на Гюров за шеф на БНБ е продиктувано от желанието той да бъде изваден от парламента, за да се успокои групата на „Продължаваме промяната“. Никой от тях обаче не си дава сметка, че се праща в една толкова консервативна институция като БНБ човек без никакъв опит за нейното ръководене.

В кулоарите на парламента упорито се говори, че искането на ПП техен човек да застане начело на БНБ е направено под натиска на Иво Прокопиев, чиято отколешна мечта е да си направи собствена финансова къща, което не може да стане без санкцията на БНБ.

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство – катедра „Финанси“, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа – Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като „първокласен банкер“.

Преди десетина дни Каримански каза пред Нова тв, че остава кандидат за управител на БНБ. „Имах разговор с ръководството на „Има такъв народ“ и те са твърдо решени да ме номинират.“ Заедно с това той отбеляза, че до него са стигнали „поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран“.

„Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се „вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.“ Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура„, пише Трифонов по адрес на Каримански.

В ПП обаче не мислят така. Нещо повече – от „Продължаваме промяната“ са много гневни на неспиращите властови амбиции на Трифонов да овладява различни възлови постове в държавното управление – БНТ, Конституционен съд и др.

Изтеклите и неизтекли мандати

Мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г., на подуправителя и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова – на 29 юли, на подуправителя и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов – на 24 октомври. 

Третият подуправител и ръководител на управление „Банков надзор“ Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година.

Мандатите на останалите членове на Управителния съвет на БНБ (от квотата на президента) – Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, приключват съответно на 17 юни 2022 г., 2 декември 2024 г. и 13 юни 2026 г.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Законът за БНБ допуска работата на управителя и подуправителите да просрочи мандатите им, ако не са избрани техни наследници в съответния срок.

- Advertisement -

Според закона, управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента.

Самата процедура за избор (съответно назначаването) на нов член на управата на БНБ от парламента трябва да стартира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия.

Ако трябваше да се избира и сменят управители в срок, процедурата за нов управител трябваше да е стартирала не по-късно от 15 май 2021 г.

Преди седмица сред потенциалните кандидати изтече името на сегашния подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно” Калин Христов, но засега зад него не е очертан интересът на парламентарно представена политическа сила, която да го номинира.

Настоящият управител на централната банка Димитър Радев пък не е направил дори и намек за втори мандат. Вероятността да бъде предложен от управляващите е минимална, след като бе избран преди шест години по предложение на ГЕРБ.

Кандидатурата на Любомир Каримански се радва на по-широка парламентарна подкрепа от тази на Андрей Гюров и то извън коалицията – от ИТН, ДПС и ГЕРБ. 

И ако тази номинация влезе в парламентарната зала, тя може да събера мнозинство, което пък ще означава край на управляващата коалиция.

Според Румен Гечев от БСП, има два сценария – един от кандидатите да бъде избран с 50 процента + 1 гласа от присъстващите в пленарната зала или никой от кандидатите да не събере нужната подкрепа.

При втория вариант няма да има избран гуверньор, което, по думите на Гечев, няма да е добре, защото „БНБ е много сериозна институция“ и трябва да бъде стабилна. Банковата система е стабилна, предстоят преговори за еврозоната и „светът е неспокоен“, аргументира се депутатът.

На въпрос има ли напрежение в коалицията, Гечев каза: „Не знам какво разбирате под напрежение, но е предизвикателство“.

Ако с гласовете на опозицията се избере шеф на БНБ, това ще е криза!, призна Христо Иванов от ДБ.

Отсега е трудно да бъде предвидено кога ще е гласуването на новия управител на БНБ, извън очевидното, че няма да е до края на настоящата седмица. Причината е, че двамата кандидати първо трябва да бъдат изслушани в ресорната комисия по бюджет и финанси (чийто председател е Любомир Каримански), няма обаче изискване колко време след подаването на документите трябва да се проведе изслушването.

След изслушването на кандидатите в комисията, решението се взима в пленарната зала на парламента. За да има избран нов управител, за него трябва да са гласували повече от половината присъстващи депутати. Ако това важи и за двамата, управител на БНБ ще е този, който е получил повече подкрепа, а това означава и гласове от опозицията..

Автор: Екип „Епицентър“

Източник: „Епицентър.бг“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече