Рашков готов на живот и смърт да открие „къртицата“, предупредила Борисов за ареста му

0

- Advertisement -

МВР усилено издирва служители на полицията или следователи, които са предупредили бившия премиер Бойко Борисов за готвени арест. Той бе задържан в дома си в Банкя на 17 март, като в 20:00 разследващите влязоха в къщата му, а в 22 часа го изведоха и откараха в Главна дирекция „Национална полиция“.  След 24 часа Борисов бе пуснат, без да му бъде повдигнато обвинение.

Липсата на прокурорско постановление за задържането на Борисов бе оправдана от министър Бойко Рашков с тъй наречената „процедура по неотложност“, която е предвидена НПК, в член 212. Тя се прилага, ако незабавното извършване на обиски и задържане, е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства, пише „Галерия“.

Източници от МВР твърдят, че разследващите са получили информация как в петък около 19 часа от къщата на Борисов в Банкя са изнасяни чували и кашони с папки и документи. Къде са отишли, къде са закарани, унищожени ли са тези документи, никой не е състояние да каже, освен самите извършители, разбира се.

Именно тази информация обаче дава повод на Рашков да нареди незабавното влизане на полицаите в Банкя, обиска на дома на Борисов и съответно арестуването му. Първоначално подозренията бяха насочени към сестрата на Севдалина Арнаудова – Ирена.

Тя е служител в Национална полиция от 22 години и бе посочена веднага от Рачков за Къртицата на Борисов. „Това обаче е малко вероятно“, твърдят пред в. „Галерия“ висши полицаи. Още повече, че Ирина Арнаудова не е просто служител на полицията. Според нейната имуществена декларация, тя е с длъжност главен експерт в ГДНП.

Пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова реагира на твърдението на вътрешния министър много гневно. Тя обясни, че сестра й работи в сектор, който няма нищо общо с провежданите разследвания и досъдебни производства и никой от тях не е знаел, че ще бъде арестуван. 

- Advertisement -

От понеделник прокуратурата все пак започна работа по сигналите на „БОЕЦ“ и Васил Божков срещу Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и самата Севдалина Арнаудова. Оказа се, че ексуправляващите ще бъдат печени на бавен огън въпреки съпротивата на хората на Гешев.

„Надявам се, че с тези повторни разпити досъдебното производство преминава вече в законов коловоз, тоест всичко да се извърши така, както предписва наказателно-процесуалния кодекс, така че да бъде валидно и оттам насетне е въпрос на събиране на доказателства“, коментира Борислав Цеков, доктор по конституционно право. По думите му разпитите на настоящия премиер Кирил Петков са извършени от некомпетентен орган и това, което е казал, трудно може да бъде отнесено към делото.

Финансистът и бивш депутат Георги Кадиев напомни, че също е свидетел по делото и е бил извикан за повторен разпит. Според него може да се стигне до нещо, ако Божков притежава доказателства от типа видео и аудио записи. „Ако разчитаме само на дума срещу дума, по-скоро съм скептик“, допълни финансистът.

Адвокат Николай Хаджигенов пък е на мнение, че интересното при тези нови разпити е кой екип от прокуратурата ги води. Следовател Мая Ковачева и прокурор Илиян Рангелов.  Ковачева е следовател по делото за опит за убийство на Делян Пеевски от 2014 година.

„Има екип прокуратурата и следствието, който работи по определени дела. Спокойно можем да ги наречем поръчкови – като убийството на Пеевски. В момента всъщност прокуратурата и следствието защитават Борисов. Това също е поръчка“, коментира Хаджигенов.

Източник: в. „Галерия“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече