Евелина Славкова, анализатор: В „медения месец“ на Кабинета „Петков“ не се случи очакваното от обществото

0

- Advertisement -

Кабинетът на премиера Кирил Петков има зад гърба си вече повече от 100 дни управление. Те протекоха в тежки условия и станахме свидетели на редица кризи – от ценова и енергийна до военна – в непосредствена близост до България. Каква е политическата обстановка в страната на този фон? Потърсихме мнението на социолога Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“.

– Г-жо Славкова, отброихме 100 от управлението на кабината „Петков“. Както се казва, „меденият месец“ приключи. Как?
– През така наречения „меден месец“ не се случи нищо от това, което управляващите очакваха, както и нищо от това, което обществото очакваше. Не се случи така желаната промяна в определени направления, каквито заявки бяха дадени. Всички знаем, че едно правителство трябва да прави реформи още в началото на своето управление, за да може да се възползва от кредита си на доверие, който е получил. Кредит на доверие имаше. Това много ясно се видя през социологическите данни. „Продължаваме промяната“ тръгна с високо одобрение от страна на хората, но в рамките само на 3 месеца, на тези 100 дни, проучванията показаха спад на това одобрение.

– В началото на март дадохте минимална преднина от 1% на формацията на „Продължаваме промяната“ (22,9%) спрямо ГЕРБ (21,9%). Какво означава това?
– Тук трябва да направим едно важно уточнение. Този 1% не се дължи на това, че ГЕРБ повишават своето доверие сред хората, а се дължи на това, че „Продължаваме промяната“ намалява своето одобрение и губи от своя електорален потенциал. И това е нещо нормално, когато си управляващ. Виждали сме го и при друга конфигурация – между ГЕРБ и БСП. Когато имаше сближаване между ГЕРБ и БСП, то се дължеше на спад на ГЕРБ, а не на увеличение на БСП. В момента вероятността двете партии – „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, да се изравнят е реална. Дори и допускам ситуация, в която ГЕРБ може да изпревари „Продължаваме промяната“.

За тези 100 дни, които имаше кабинетът като свое управление, най-важното нещо, което трябва да кажем, е за най-силното и най-слабото им качество. А то е, че са нови. Като нова формация „Продължаваме промяната“ много трудно могат да бъдат обвинени в някакви стари грехове. От друга страна това, че са нови, е и тяхната слабост. Те нямат политически опит. Реално в тази четирипартийна коалиция с управленски опит е партия и половина – БСП и определени хора от Демократична България. Именно липсата на опит е най-големият бич, за която и да било власт. Още повече при наличието на много силна турбулентна ситуация в страната, в каквато се намираме в момента. Говорим за драстично повишаване на основни стоки, на цени, на комунални разходи, на горива. Днес не знаем с каква цена на бензина ще осъмнем утре и т.н. И към това трябва да добавим и кризата в Украйна, чиито последици тепърва ще усещаме. За висока инфлация говорим от средата на миналата година, но драматичните нива, до които вече стига, започват да се усещат от всеки, отивайки в магазина. Хората виждат за какво става въпрос и каква огромна разлика има в цените в сравнение с преди година. Защо го казвам това! Защото хората не казват цените са такива, защото така е навсякъде, защото е войната в Украйна, а казват това е така, защото правителството не може да се справи с увеличението на цените. Това е много тънък момент и може, даже не може, а ще изиграе със сигурност лоша шега на управляващите. Още малко искам да се върна на тази липса за опит. Липсата на опит ще се чувства още повече от страна на обществото, липсата на опит пречи и на добрата комуникация в тази четирипартийна коалиция, изградена от доста сложни връзки и позиции между различни субекти. А когато партньорите в нея не си общуват пълноценно, това също може да пропука коалицията. И преди съставянето на кабинета и след неговото съставяне съм на едно мнение: не вярвам в неговото дълголетие.

- Advertisement -

– Как се отразява и какви знаци и послания дава арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на политическата ситуация у нас?
– Вече беше казано много по тази тема. Да арестуваш лидера на опозицията, и то без да имаш сериозни доказателства, е воденичен камък за това управление. Целият арест по неотложност и показност, без да има достатъчно доказателства за продължаване на действия, по-скоро изписа вежди на ГЕРБ и Борисов, отколкото да му избоде очите. Ако такава ще бъде битката и за постигането на „нулева“ корупция, то обществото няма да даде положителна оценка на това правителство.

– Вашето последно проучване сочи, че при избори днес политическата снимка за Народно събрание ще бъде същата, но… Въпросителна идва от евентуална политическа формация Стефан Янев за бъдещ политически проект. От кого ще вземе гласове?
– Това не трябва ни учудва, че същите партии ще влязат. Това са основните политически играчи към този момент. Това, което е важно да се отчете, е увеличаването на потенциала на партия „Възраждане“. И както във въпроса ви има „но“, сега и аз слагам едно „но“, когато говорим по отношение на бъдещата и още неродена партия на Стефан Янев. Тук има няколко обстоятелства, които са много важни, за да видим какво ще бъде нейното позициониране. Силата на партията на Стефан Янев зависи от това кога ще има предсрочни избори и ще има ли изобщо предсрочни избори. Аз съм склонна да вярвам, че ще имаме предсрочни избори, защото в тази ситуация е много трудно, което и да било правителство, да издържи 4-годишен мандат. Трупането на социално напрежение винаги оказва своето влияние. Ето и няколко хипотези. Ако след три месеца имаме предсрочни избори, тогава партията на Стефан Янев ще бъде много по-силна, от това да има след година избори. Причината е, че все още хората припознават в него човека, който беше служебен премиер в два кабинета на Румен Радев. Също така хората ще си спомнят и за неговата позиция спрямо Украйна, която се споделя в по-голяма част от българското общество. Тук той се позиционира между „Възраждане“, която е по-крайно консервативна, и привържениците на твърдо проатлантическата линия, тази към НАТО. Умерената позиция по средата, която зае Стефан Янев, се споделя от по-голямата част на общество, което казва, че ние не трябва да се включваме с оръжие във войната в Украйна. Но нека да си представям вариант, при който има предсрочни избори догодина заедно с местните избори. Това поставя Стефан Янев в съвсем друга ситуация. Вероятно войната вече ще е свършила, надяваме се всички, и тогава ще се борим с последиците от нея. Тогава на Стефан Янев ще му се наложи да търси нов дневен ред, с който да излезе пред обществото, защото темата Украйна ще бъде забравена.
И примерно трети вариант, ако кабинетът изкара своя четиригодишен мандат. Тогава ситуацията ще бъде съвсем различна. Така че при Стефан Янев нещата зависят от дневния ред на следващите избори. Формацията му може да вземе гласове от всички.

– Мая Манолова също е активна, тя заяви регистрацията на партия на база гражданския си проект „Изправи се.бг“.
– Нали се появи и информация, че може Манолова и Янев заедно да участват, но това бе отхвърлено. При Мая Манолова все още се забелязва ефектът от активната й роля на омбудсман. След това тя заложи в нейната политическа кариера да говори по най-благодатните теми за обществото, свързани с цени, пенсии, заплати и т.н. Разбирайте социалната сфера. Тя имаше много висок рейтинг, защото говореше по социалните теми, по наболелите проблеми на хората. За нея много по-лесно ще бъде да намери дневен ред, когато се готви за изборите, защото този тип реторика – за социалните проблеми, ще бъде все по-актуална. Тепърва ще се борим с икономическите проблеми и от Украйна, и от ръста на цените.

Автор: Калин Каменов 

Източник: Dir.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече