Майната ѝ на истината, имаме си Гешев…кои са стълбовете, които го крепят на власт

0

- Advertisement -

„Мислех си, че общо взето, че истината няма значение. Последните един-два месеца промених това свое виждане и осъзнавам, че тя има огромно значение за върховенството на закона, правовата държава, за правата на човека, които са едни от стълбовете, които крепят нашия общ европейски дом и български в частност.“

Тези думи на главния прокурор Иван Гешев трябва да влязат в учебниците по право. Разбира се, в забавната им част, ако има такава. Или по-скоро като пример как не бива да говори един юрист на такъв пост.

В последно време истината девалвирала, обяснява Гешев и дори цитира Марк Твен: „Докато истината си върже връзките на обувките, лъжата може да обиколи света“. Остроезичният колега, ако можеше да отговори, би използвал друг свой цитат: „По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения“.

Но не само с този безценен постулат за истината блесна Гешев. Изказа се и за ценностите: „Това са, за много от вас, може би, клишета. Доскоро и за мен бяха клишета тези ценности. Много интересно как осъзнаваш, че са много важни за теб неща, когато тези ценности, които смяташ за даденост, са или застрашени, или си напът да ги загубиш, или си ги загубил частично“.

Ами добре, какво пък, майната ѝ на истината, майната им и на ценностите. Имаме си Иван Гешев начело на една отлично работеща прокуратура. Поне така излиза според представения отчетен доклад за дейността за периода 2019-2021 г. в Националния институт по правосъдие.

Съдебната реформа била „така наречена“ и слабо интересувала хората, съобщи още главният прокурор. Освен това сме се опитали да излъжем ЕС: „Ние се опитахме да излъжем европейските ни партньори и ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, без да поемем задълженията срещу тях. Ние се променихме много, но недостатъчно и не колкото можехме в положителен аспект“. А защо не можахте бе, джанъм? С лупа ли ги търсихте кюлчетата – зер трудно се виждат?

Дали все още не е ясно що за фигура имаме на поста главен прокурор? И дали все още някой се колебае по въпроса трябва ли Гешев да си ходи?

Каквито и цифри да вади прокуратурата, твърдейки, че работи отлично, това просто не е вярно. Най-тежките корупционни схеми ги разбраха вече и в селските кръчми, само органът, от когото зависи всичко, се прави на умряла лисица.

- Advertisement -

И властта отговори. В лицето на премиера Кирил Петков Гешев има сериозен опонент. Но какво каза този уж сериозен уж опонент? Ето какво: „Най-после имаме механизъм, който да контролира главния прокурор. Това е съдия, който временно ще влезе в ролята на разследващ прокурор, а след това ще се върне като съдия, за да няма конфликт на интереси“. В превод това значи, че „предстои да разберем“, както завършват лаишките репортажи по ефирните канали.

„Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Едновременно с това правим реформа в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса на извършване на обществените поръчки“, каза още премиерът.

Чудесен е този пиедестал, направо е идеален. Само дето отгоре му стои не нещо друго, а един каскет.

Последва къс пас от Николай Хаджигенов: „Пътят към Ада винаги е покрит с добри намерения. Някой да каже на Киро, че това им намерение трябва да е в закон, моля“.

Ами да, след като няма закон – какъв пиедестал, какви пет лева?

Адекватна, както винаги, беше Надежда Йорданова: „Няма илюзии, че този състав на ВСС може да вземе решение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Необходими са 17 гласа, а голяма част от членовете на ВСС са лица, които само след няколко месеца се връщат отново в прокуратурата или дължат своята кариера на Гешев“, каза тя.

12 април наближава. Тогава ще разберем дали ВСС чете Марк Твен и дали иска да го интерпретира, разбира и претворява в дела. Защото е казал и следното: „Не искам да си развалям отношенията нито с рая, нито с ада. Имам приятели и на двете места“.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече