Някой реши вместо нас! България участва във финансирането на доставките на оръжия от ЕС за Украйна

0

- Advertisement -

България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени – това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург. 

Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция.

„Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част“, каза той.

Според неофициална информация на Actualno.com, има износ на българско оръжие, който стига до Украйна, макар вицепремиерът Корнелия Нинова на няколко пъти да казваше и да вадеше данни, че няма такова нещо. Съгласно нашата неофициална информация, има практика да се изнася оръжие през регистрирани в Азия фирми. Отделен е въпросът с т.нар. реекспорт – България изнася оръжие за чужда държава, а след това чуждата държава го изнася за Украйна, като решението на чуждата държава може да е нарушение на съответния договор с България, но може и да не е.

- Advertisement -

Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като „провал и ужас“. „Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск„, подчерта той.

„Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ. Голям брой кораби не могат да напуснат украинските пристанища. На практика те предизвикват глад по света като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна“, коментира върховният представител по външната политика и сигурност.

Министрите са обсъдили с главния прокурор на международния наказателен съд Карим Хан как да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушение на международното право чрез документиране на военните престъпления. Чрез видеовръзка е участвала и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, съобщи БНР.

Източнвик: БНР

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече