Министерството на културата с позиция относно конкурсите за директори

0

- Advertisement -

Министерството на културата излезе с официална позиция, в която посочва, че не са констатирани незаконосъобразни действия при провеждането на конкурси за директори на културни институти, които да дадат основание за различно действие, освен уведомяване на участниците за резултата от конкурса.

- Advertisement -

Припомняме, че през последните дни се появиха множество негативни коментари, свързани с начина на провеждането на конкурсите и поведението на членове в комисиите, както и искане на оставката на министъра на културата Атанас Атанасов от досегашния директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин.

Публикуваме пълния текст без редакторска намеса.На основание на Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК) и Наредба № Н-4 от 14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти са проведени конкурси за директори на културни институти при пълно и точно спазване на предписаното в тези правни норми.  В комисиите за провеждане на конкурсите са включени юристи на Министерство на културата, които обезпечават процеса в самия му ход. Процедурите не се провеждат за първи път и съответно е наличен административен опит и капацитет за тяхното провеждане. В хода на някои от процедурите е имало действия на членове на комисията или процедурни такива, които предизвикват негативно отношение на кандидатите, които не са класирани на 1-во място.  Тези действия не са довели до опорочаване на съответната процедура, а за част от тях са изказани само съмнения, без да почиват на конкретни факти. Независимо от текущото правно обезпечаване по време на процеса на провеждане на конкурсите, министърът на културата е назначил извънпланова проверка от Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията – по повод конкурсната процедура за избор на директор на Народен театър „Иван Вазов“. В доклада от проверката се посочва, че не са установени нарушения на процесуалноправните и материалните норми.  Докладът дава увереност на министъра на културата да изпълни задължението си съгласно чл. 95, ал.2 от Кодекса на труда и чл. 15 от Наредба N Н-4 – тоест, да се съобщи резултатът от конкурса.  В духа на гореизложеното – на етап текущо правно обезпечаване и при осъществения последващ контрол чрез проверката на Инспектората, не са констатирани незаконосъобразни действия, които да дадат основание за различно действие, освен уведомяване на участниците за резултата от конкурса.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече