Големият въпрос: Има ли поети ангажименти на тъмно за присъединяването на Македония към ЕС?

0

- Advertisement -

Остава съмнението за поети ангажименти на тъмно за присъединяването на Северна Македония към ЕС, но не от нас. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев в студиото на „Денят ON AIR“.

„ЕС отстоява позицията, че трябва да се върви с твърди стъпки към приемането на РСМ. Това не е обвързано с Плана за възстановяване и развитие. Може да се проследи позицията на България до 2020 г. Ако погледнем европейските съвети от 2020 г. ще видим интересно становище от онлайн среща, че всички страни са се съгласили да започнат преговорите със Северна Македония, на нея е присъствал премиерът Бойко Борисов“, заяви Михнев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, е би било странно евроатлантическите партньори да настояват толкова, ако няма поет ангажимент от България в миналото.

„Трябва да играем тази игра по правила и условия, зададени от предишно правителство. Нормално е да се търси нещо, което вече е било обещано. За да знаем има ли промяна в позицията на България, трябва да знаем каква е била тя преди. Работим в преговори по 5 глави. Усещаме, че има напредък и ще бъдат приети нашите искания“, допълни депутатът от „Продължаваме промяната“.

Михнев е убеден, че коалицията е стабилна и разногласията по теми, които не са заложени в коалиционното споразумение, са нещо нормално. Като тази дали да изпратим военна помощ на Украйна.

- Advertisement -

„Въпросът „Трябва ли да изпратим?“ не е единственият, въпросът е „Искаме ли, можем ли“? Виждаме, че обществото е разделено. Отменихме извънредната външна комисия, за да имаме време да проведем сериозни разговори с коалиционните партньори. Но трябва да отбележим и големият успех от днес с операцията за евакуацията на нашите моряци“, заяви народният представител.

Той коментира и раздора в коалицията заради конкурса за нов управител на БНБ. Михнев е убеден, че гуверньорът трябва да бъде професионалист, а не политическо назначение.

„Политическото надделя над експертното. Самият Гюров, който е мой преподавател, се оттегли. С това си казахме, че оттегляме политическите амбиции към тази институция. Амбициите трябва да бъдат експертни. Постът е много предизвикателен с оглед на престоящото през следващите години. Досегашните гуверньори са били политически оцветени“, заяви депутатът.

И подчерта, че не биха подкрепили кандидатурата на Любомир Каримански заради замесването му в корупционен скандал.

„Ние не можем да кажем, че някой е извършил нещо лошо, но подписът му е там. Това нас ни притеснява. Към корупцията и усещането за такава трябва да сме непреклонни. Аз ги разбирам колегите от „Има такъв народ“. Когато си тръгнал с един кон в едно състезание, е трудно да кажеш, че друг кон е по-добър“, коментира Михнев.

Източник: Dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече