Анализатори: Желанието на Правителството да „въоръжава“ Украйна, може да му „отреже“ главата

0

- Advertisement -

- Advertisement -

„Ще“, „трябва“ и „надявам се“. С тези думи говорят от коалицията. Това означава, че нещата не са добре, но има надежда, че може да има някаква промяна. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ психологът Росен Йорданов.

„Ние свикнахме с толкова ненормални неща, трудно ми е да преценя дали това е нормално. Фазата на фалшивия консенсус свърши. Сега следва борба и бягство. Правителството влиза в тези фази“, каза той.

„Борбата ще е между участниците в групата. Това е нормативът при функционирането. Тези фази са много опасни. При бягство може да се разпадне групата“, заяви Йорданов.

В студиото бе и политологът Първан Симеонов:

„Малките групи просто се опитват да се качат на главата на големия. Това сме го виждали и по времето на Борисов. Той обаче си прехвърляше от голямата глава към малката и той оставаше. Сега БСП и ДБ опитват да изядат големия“, каза той.

„Всяко управление стандартно губи доверие и има стандартна ерозия. Тази ерозия малките се опитват да я пишат на сметката на ПП, а те да запазят малките си електорати“, заяви Симеонов.

„ИТН говори за РСМ. Те имат моментен импулс. Те пазят и се опитват да прехвърлят проблема със стандартната ерозия на ПП, които нямат твърд електорат и на какво да стъпят. ПП са гръмоотвод на тези процеси“, обясни той.

„ПП направи единствения възможен ход – показаха собствена тяга. Те трябва да балансират внимателно“, каза политологът.

„Борисов се бе превърнал в партия-държава, за да не го изядат малките. ПП трябва да стане поне партия и да се разположи на повече места в държавата“, каза той.

Според журналиста Петко Георгиев, който също бе в студиото, България иска да е част от Запада, просто много хора, които стоят зад тази теза, са разбити в много партии.

Големият риск за коалицията е общественото мнение по темата за въоръжаването на Украйна. Повечето хора са против. Българите емоционално ги влече към Русия, рационално обаче са с ЕС и Германия. Номер едно в разума ни е ЕС и Германия. Ние сме далеч от различните крайности. Ние сме колебливи и боязливи. Трудно е да се обясни на обществото трябва ли да се прати оръжие на Украйна“, каза Първан Симеонов.

„Щом „Възраждане“ расте, значи българското общество е предразположено към тяхната политика и този разказ. То се поддава на една пропаганда, че Западът е лицемерен“, каза той.

„Най-сигурният начин Западът да направи българите путинисти, е темата за РСМ и натискането да ги допуснем до ЕС“, категоричен бе Симеонов.

По думите му малките играчи са спрели спада си – БСП, ДБ и ИТН. „Затова в момента те изглеждат стабилни. ГЕРБ също стои на едно място, а „Възраждане“ расте. Инфлацията и войната ще задълбочават недоверието в ПП и ще стане сравнително драматично“, обясни Симеонов.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече