С електронна рецепта се контролира, ако ти изпишат по-скъпо лекарство

0

- Advertisement -

Електронната рецепта е доста необходима – в момента много лекарства не се предписват от генерици, предписват се скъпите заради комисиони. С е-рецептата може да се проследява какви лекарства се предписват, за да се контролират недобросъвестните лекари“. Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн в ефира на Нова.

По думите му много хора нямат интерес от електронното досие и рецепта, затова мнозина =в здравеопазването действат против дигитализация на здравеопазването.

- Advertisement -

„Все още много елементи се пренасят и документират на хартия в Германия и Швейцария. В други страни като Швеция, Дания, Португалия и Великобритания системата е изцяло дигитализирана. Ползата от това е по-лесната работа с данните, а и по-доброто проследяване на болничната история“, обясни той. И допълни, че ако данните на пациентите бъдат кодирани с анонимен идентификатор, може да се защити информацията и само конкретният пациент да проверява своето досие.

„Нека се работи с експерти на световно ниво, които да дадат ноухау как най-сигурно да се проектират досиетата. С доц. Антон Тонев сме в непрекъснат контакт и обсъждаме възможности.

Според него нивото на киберсигурността не е високо, предвид течът от НАП. „Дублират се данни. В основата си една система трябва да бъде проектирана сигурно, с техническа обезпеченост. Това е чувствителна лична информация, да няма изтичане на данни“, сподели д-р Илиев.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече