Различен прочит: Кремъл не знае как да сложи край на войната без да се изложи

0

- Advertisement -

От началото на войната в Украйна изминаха точно два месеца. Русия се оттегли от Киев, но продължава ожесточената офанзива в Донбас и планира „установяване на пълен контрол“ над региона, както и над Южна Украйна. Руските политици не намаляват градуса на риториката – напротив, те постоянно заплашват Запада.

В Кремъл са стигнали до извода, че „няма добри PR сценарии за излизане“ от войната, които да не доведат до спад в рейтинга на властта. Това съобщават за руското издание „Медуза“ трима източници, близки до президентската администрация, разказва специалният кореспондент на медията Андрей Перцев.

Благодарение на пропагандата много руснаци възприемат съвсем сериозно войната като „борба срещу нацистите и нацизма“. Това сочат резултатите от закритите социологически проучвания, които руските власти използват от години. В Кремъл са убедени в достоверността на цифрите от тези закрити анкети, които според тях свидетелстват за войнствените настроения сред руското население.

Но надеждни независими данни, потвърждаващи хипотезата за „войнствено мнозинство“ сред руснаците, всъщност няма, пише „Медуза“. Много анализатори подчертават, че в условията на пропаганда, цензура и репресии резултатите от подобни изследвания, че мнозинството подкрепя „специалната военна операция“, в действителност едва ли отразяват реалността.

Кремъл вярва, че средната класа в Русия подкрепя войната, сочи един от правителствените източници на „Медуза“. Досега представителите на средната класа не са почувствали особено кризата, защото техните доходи и спестявания им позволяват да игнорират покачването на цените на храните. А същевременно те чувстват, че отстояват страната си и „справедливостта“, обяснява източник на изданието. Косвено това се потвърждава от анкета, проведена сред 1000 жители на Москва, от компанията Russian Field по поръчка на опозиционния политик Роман Юнеман. Сред групата хора, чиито доходи им позволяват да купуват „на практика всичко“, 62% са отговорили, че са за продължаване на „специалната операция“, а 29% се обявяват за мирни преговори. Но същевременно сред гражданите, чиито доходи не стигат дори за храна, само 40% са за войната, а 43% искат мирни преговори.

Според социолога Григорий Юдин тези резултати могат да се обяснят с факта, че „значителна част от руската средна класа са чиновници от средно ниво и служители от службите за сигурност“ – тоест „те са преки бенефициенти на режима и те са тези, които знаят кога да покажат лоялност.“

- Advertisement -

Правителствените източници на „Медуза“ твърдят, че Кремъл се страхува именно от евентуално недоволство сред средната класа, ако обяви оттегляне на войските от Украйна. Това е така, защото руската пропаганда „прекали с ескалацията на темата за нацизма“ в Украйна, казват източниците. И добавят, че експлоатирането на темата за нацизма „възроди спомена за Великата отечествена война, когато се борехме срещу нацистите“, а този спомен се пази дълго.

Членовете на президентската администрация на Владимир Путин публично подкрепят тази риторика, тъй като смятат, че е „твърде късно“ да се спори с наложеното обществено мнение, както и че все пак трябва да се стигне до някакъв резултат, който да бъде обявен за „победа“.

В същото време двама политически стратези (единият от които в миналото е работил с администрацията на Путин, а другият все още си сътрудничи с Кремъл) в разговор с „Медуза“ поставят под въпрос адекватността на подобни страхове. „Да се разчита на някаква социология в този момент е странно. Хората са доста пасивни – те може да не са против войната, но не са и за нея.(…) Респондентите в тези анкети отговарят по инерция. Но това не е поддръжка за войната. Самите тези хора не са готови да отидат да воюват”, коментира единият от тях.

И двамата източници на изданието са убедени, че ако спре пропагандата, няма да има никакви протести от страна на привържениците на войната, както се опасяват в Кремъл, а просто хората „ще спрат да мислят и говорят за нацистите и ще превключат към личните си проблеми“.

На същото мнение е и социологът Григорий Юдин. Той е убеден, че опасенията на руските власти от възможни протести на привържениците на войната се дължат просто на илюзиите на Кремъл. Експертът припомня и че месец преди инвазията, Кремъл смяташе, че „всеки хипстър“ в Русия е „имперец по душа ” (радетел за възстановяване на руската империя – бел.ред.). „Това, разбира се, са болни фантазии“, казва Юдин. „Няма никакви доказателства за това. Тези хора [в Кремъл] са си измислили публика и смятат, че всички трябва да съответстват на техните измислици.“

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече