Обратен фокус: Как Кирил Петков превърна позицията ни за Украйна в гротеска

0

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков вчера поде инициатива всеки желаещ да дари една заплата на Украйна, (както той вече бил направил), а укранците сами да си купят оръжие и боеприпаси. Кампанията се появява насред силното недоволство заради пасивността на българското правителство, в което коалиционните партньори не успяват да се разберат да дадат военна помощ на украинската войска. В същото време външният министър на Украйна Дмитро Кулеба благодари на Петков за идеята му за набиране на средства Преди два дни премиерът обяви и че в сряда лично ще води делегация в Киев, която да дари бронежилетки и каски.

Ходовете на министър-председателя предизвикаха лавина от критични коментари. „Дневник“ избра няколко от фейсбук и „Дойче веле“, без претенция за изчерпателност.

Евгений Кънев, финансист:

Зеленски предупредил прииждащите политици в Киев да не идват за PR селфита, ако няма да предлагат реална помощ.

В този контекст, като гротеска звучи намерението на нашата делегация да ходи да си решава коалиционните проблеми в Киев. И да питат от какво имат нужда украинците след тридневната визита на техния министър именно с тази цел.

Въобще простоватите анонси, фрази, заклинания и уви, действия натрупаха критична маса за националната сигурност по време на война до нас. То не бяха „български батальон“, „самозащита“, неутралитет“, „каски и бронежилетки“, „тримесечна достатъчна помощ“, „воюващи „братски“ народи“, „военната помощ като наливане бензин в огъня“ и други архитермини от политическия речник на снишаването пред руския диктатор и на унизяването пред свободния свят.

Най-горчив плод от тази недалновидна политика вероятно ще бере българската армия и българският данъкоплатец.

Защото едва ли някога на някого ще му трябва отново остаряла съветска военна техника, както на Украйна днес. И държавите в Източна Европа с наистина патриотични правителства използваха момента и офертата на САЩ да предоставят своето съветско въоръжение срещу модерни оръжия от САЩ и държави от НАТО. Особено показателен е случаят със Словакия, която се раздели с остарелия си ракетен комплекс С-300 срещу американската система „Патриот“, а България отказа.

Накрая нали знаете какво ще се случи. Отново го видяхме по времето на пандемията, пак ще го видим сега.

България след някоя година ще плати да се освободи от остарялата съветска военна техника, българският данъкоплатец ще се бръкне надълбоко да купи въоръжение от НАТО, а нацията ни ще си остане с клеймото на псевдонатовски партньор и руски троянски кон.

Както винаги, първо солта, след това боя и накрая ще платим.

Емилия Милчева, журналист:

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба остана три дни в българската столица, за да убеди управляващите за военни доставки. Но дори не беше поканен за изслушване в пленарна зала – чуха го на закрито заседание в Комисията по външна политика. Иронията на Кулеба относно каските и бронежилетките – че така украинците ще умрат защитени, бе един вид епилог за позицията на българските власти. А премиерът увърташе ли, увърташе, за да каже онзи ден, че човекът Петков бил за изпращане на оръжие, но държавникът Петков имал грижата за стабилността на властта.

Противоречията в коалицията можеха да бъдат разрешени по най-демократичния начин – ако бяха допуснати за гласуване в пленарна зала двете предложения за изпращане на оръжие за Украйна, внесени от ГЕРБ и от „Демократична България“ (ДБ). Процедурни хватки попречиха това да се случи в последния работен ден на парламента, преди НС да се разпусне за 10-дневна великденска ваканция. Обяснението бе, че няма доклад от оглавяваната от „Продължаваме промяната“ (ПП) Комисия по външна политика, разгледала и двете предложения. Истинската причина – страх, че изпращането на оръжие ще бъде подкрепено с мнозинство, което включва и управляващи, и опозиция.

Посещение в Киев по време на война само на пръв поглед изглежда като смелост. Не е ясно кой ще приеме българската делегация, от МС не са съобщили програма, няма официално потвърждение и от украинска страна. Не е известен и съставът на делегацията.

През двата месеца война Украйна беше посетена от много световни лидери, но всеки е имал мисия – не е бил придружител на помощ. В Киев току-що бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. По време на разговорите те са обещали над 700 милиона долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна. По-рано президентът Володимир Зеленски заяви, че ще поиска тежко въоръжение, отбелязвайки, че лидерите, които посещават страната, не могат да идват с празни ръце в този момент. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да ускори кандидатурата на Киев за присъединяване към ЕС, британският премиер Борис Джонсън гарантира изпращане на 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи към обявената преди това военна помощ за 100 милиона паунда, а при срещата си със Зеленски президентите на Полша и балтийските страни гарантираха политическа подкрепа и военна помощ.

Ако премиерът Кирил Петков не може да занесе такова послание, екскурзията до Киев е безсмислена. И бездруго не е ясно какво гостоприемство ще му бъде оказано.

Любомир Аламанов, PR специалист:

Тъй като новите управляващи все още са нови, а и все още са управляващи, искам мило и конструктивно да им припомня каква е работата на премиера. Защото май има леко функционално неразбиране в какво се състои тя и какви са му отговорностите и се занимава с несвойствени дейности.

Работата на премиера е:

1. Да очертава стратегическото развитие на държавата.

2. Да планира стъпки за действие по всички кризи, които са ни ударили.

3. Да си стегне коалиционните партньори.

4. Да стегне администрацията на всички нива.

5. Да направи административна реформа и да намали бройката на ненужни чиновници.

6. Да направи най-после здравната реформа.

7. Да направи най-после реформа в системата на Бърза помощ.

8. Да направи най-после реформа в системата 112, че да се спре с това мъчение.

9. Да намалят административните тежести и глупавите данъци. Все още данък „Уикенд“ не е отпаднал.

10. Да внимава с какви чужди инвеститори подписва „споразумения“.

- Advertisement -

11. Да направи система за модерно образование, а не да мести студенти от една сграда в друга.

12. Да направи система за повишаване грамотността на учениците, а не да продължават да сричат за Дедо Либен в ерата на изкуствения интелект.

13. Да каже как продължава реформата на съдебната система.

14. Да каже как планира да накара прокуратурата да си върши работата.

15. Да каже как ще направят така всички обществени системи в България, че никой да не иска да бяга.

16. Да прави непрекъснати информационни кампании за правата на децата и против домашното насилие.

17. Да каже каква реформа се планира в МВР, за да не работят полицаите в скотски условия по Районните управления.

18. Да вземе категорични мерки срещу комуникационната война, която путинистите водят срещу България.

19. Да отвори досиетата и да направи система за ефикасна лустрация, за да спрат ченгета от Държавна сигурност да ни управляват.

20. Да взима решения, защото за това е избран.

21. Да спре да се държи като Фейсбук-трол. Аз мога да се държа така, но премиерът – не.

И на още много и много други подобни дейности.

Но не и да прави „доброволни кампании за дарения“.

Хората правят кампании за дарения, събират капачки, даряват, помагат, дават, за да компенсират недостатъците на политици и администрация. Това е работа на хората, или на НПО-тата. Но не е работа на премиера. Не е избран за това. Избран е да взима решения и да променя системата, за да се намали нуждата от „дарителски кампании“.

Кампания на премиера за „дарения за оръжие“ е също толкова лицемерна, колкото и „Българската Коледа“. Политици не си вършат работата, а призовават хората да го правят вместо тях. Не е ок.

Стегнете се! Вършете си работата! Не пропилявайте напразно доверието на избирателите!

Константин Бъчваров:

Около 45% от заплатата ми влиза в държавната хазна всеки месец под формата на осигуровки, ДДС, акцизи, данъци и такси и пр. Чувствайте се свободно да ги преразпределите в помощ на Украйна. Благодаря!

Пенчо Пандъков, еколог:

Опитвам се да разбера Кирил Петков в опитите му да балансира в трудна ситуация, НО:

1. Става въпрос за война, от която зависи живота на милиони хора в Украйна, мира и демократичното бъдеще на Европа;

2. България е длъжна да заеме ясна позиция срещу агресора, не само заради справедливостта, но и за да не се превърне в негова следваща жертва, каквато не веднъж е била;

3. В България борбата с корупцията също среща сериозин отпор от мафиотски медии, корупционери, слугинаж и обикновени простаци, но това значи ли, че трябва националната политика да е неутрална към корупцията?

4. Нещата са толкова свързани. Всъщност Русия покровителства дълбоката корупция у нас и е сложила ръка на пълноводните потоци от обществени пари. Жалката ни мафия е по руски модел, обслужва Русия, произлиза от ДС-структурите и си купува спокойствие от по-безпринципните западни играчи (САЩ, ЕНП).

5. Армията от тролове, която имитира обществено мнение в коментарите в социалните мрежи и основните новинарски източници, армията от долнопробни медии с фалшиви новини и путинска пропаганда, армията от поръчкови обществени коментатори, както и множеството тъпаци, които могат да разберат само евтиния популизъм се припокриват над 90% с армиите, които защитаваха Пеевски, Гешев, Доган, Борисов и компания.

За какъв баланс говори изобщо премиерът? Какви заплати, какви дарения? Много от будните българи не спират да даряват. Трябва ни твърда държавна политика срещу корупцията, срещу агресията, срещу диктаторските режими и срещу пропагандата и фалшивите новини. Тази политика минава през официална военна помощ за Украйна и надежно сътрудничество с нашите съюзници в ЕС и НАТО. Това е толкова важно за националната ни сигурност, особено с такъв процент прости и продажни българи. Тук няма място за баланс, защото подобна позиция е губеща. Исторически доказано.

Доц. Иво Инджов, политически наблюдател:

Предложението на премиера Кирил Петков българските граждани да дарят по една заплата за купуване на боеприпаси за Украйна, е също толкова нелепо, колкото и (ПР-) усилията на вече няколко президенти да превърнат „Българската Коледа“ в дарителски заместител на една фалирала държавна политика.

Държавниците имат легитимното право да търсят подкрепа от гражданите за своите политики. Но не трябва да се крият зад гражданите и тяхната благотворителност, когато държавните институции не си вършат работата.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече