Колко може да издържи „Топлофикация София“ без доставки на природен газ?

0

- Advertisement -

„Топлофикация София“ може да работи само един ден без доставки на природен газ и ако не ползва мазут, съобщи пред комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет Александър Александров, директор на дружеството.

Той съобщи, че до края на май доставките на природен газ за дружеството са гарантирани. След 1 юни, ако няма природен газ, ще трябва да се използва мазут. Разпалването на мазута обаче е най-неблагоприятен възможен вариант. Това е краен вариант, каза Александров. Той увери, че в България има достатъчно мазут. 

- Advertisement -

Количеството мазут, с което разполага към момента дружеството, е 23 хил. тона като температурата му е от от 50 до 70 градуса. Има възможност да се увеличи двойно обемът на разполагаемото количество до 49 хил. тона, каза директорът на „Топлофикация“.

Той посочи, че в летен режим, в който сме от вчера, консумацията на газ и парно е паднало почти три пъти в сравнение със зимата. Това води до значително увеличение на времето, в което можем да изкараме с резервно гориво, отбеляза директорът. Той каза, че след разговори с „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ е станало ясно, че до края на май не се очаква да има прекъсвания на доставките на природния газ за дружеството.

Александър Александров увери, че не вижда притеснителни сценарии до началото на отоплителния сезон, който е през ноември. Дотогава има достатъчно много време, за да можем заедно с „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ да потърсим алтернативи. Вярвам, че през новия отоплителен сезон отново ще можем да имаме готовност да подсигурим отоплителния сезон за гражданите, заяви директорът на „Топлофикация София“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече