Каквото повикало – такова се обадило: „Промяната“ се отрече от създателя си

0

- Advertisement -

Затаените конфликти между президента и правителството се разгоряха с нова сила, за голяма радост на Банкянските тигри. Покрай спирането на газа от Русия Радев отправи директни обвинения към кабинета, каквито и Гешев не би отправил.

Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес”, отсече държавният глава.

Ако ще обвинява кабинета в „интереси“, да каже и какви са, чии са, защо така смята. Но верен на стила си, базиран на недомлъвки, той не каза нищо повече.

Затова пък получи отговор от Асен Василев: „Позицията, която господин Радев изрази, че, давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи. Аз смятам, че Украйна ще победи и че ние трябва да помогнем на Украйна“.

Василев показа не само кой кара влака, а и накъде. С което посъживи леко поувехналия рейтинг и на кабинета, и на коалицията.

Президентски шут обаче отнесе и Нинова, на която Радев е май по-сърдит, отколкото на Кирил Петков: „Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“.

Ама как може, другарко, не ви ли е срам, бива ли таквиз работи, уж сте лява, пък…

Сигурно може и по-тъпо да се изкаже Радев, но и този опит беше доста добър.

Нинова му отговори в стила, който познаваме от ранните ѝ политически години, когато покани Борисов да се разберат като мъже: „Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче – „Продължаваме промяната“, което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес“.

- Advertisement -

Каквото повикало – такова се обадило. А публиката в Банкя остана напълно удовлетворена – тигрите вкараха вече три гола, седейки си на скамейката.

Погледнато по-философски, няма нищо лошо в това един президент да критикува едно правителство. Няма, ако не е негово творение. Обаче ако това правителство е рожба на Радев, тя е извънбрачна, защото хич не е успоредна на Кремъл. И точно това го вбесява.

Нинова пък търчи подир сенките на облаците, отнели ѝ половината от очакваните гласове на последните избори. Вини Радев, вместо да вини себе си. А той – какво да прави, чуди се, завалията, има ли пилот в самолета и кой ли пък е този пилот, след като не е самият той.

Аааа, има, има пилот. Даже са двама – млади, непукисти и все по-нахакани, каквито обществото ги иска. Може и да правят грешки, може и да нямат баш най-много летателни часове, но пък са ербап. Не ги е страх, за разлика от така наречената левица, която все иска някъде да се сгуши – я в Путин, я в широката руска душа, я в Митрофанова – в краен случай.

Та, летецо, така стоят нещата. И с Янев се скарай открито, че да ти турим официална диагноза „криза на средното президентстване“.

Като стана дума за Янев – на 5 май ще си учредява партията. Е сега вече Нинова ще я втаса. Янев от една страна, „Възраждане“ от друга, а от трета – сърдитият продуцент на извънбрачни правителства. Не ѝ остава друго, освен наистина да се разберат с Борисов. Най-сетне. Защото, ако БСП излезе сега от правителството, точно това ще се случи.

Честито на Банкя – 4:0.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече