Разберете и се спрете: Даването на оръжия на Украйна вкарва България във войната (готови ли сме за този риск)

0

- Advertisement -

Вече е видно, че в момента се води необявена Трета световна война. Между Русия, от една страна и „Запада““, състоящ се основно от САЩ и страните от НАТО. Противниците на Русия в тази война използват всевъзможен вид въоръжения срещу руските войски. Но войната не се води на територията на западните страни и Русия. Тя се води на територията на Украйна. И на бойното поле не се бият руснаци и американски и натовски войници, а руснаци и украинци.

През 2014г. в Украйна с американска намеса, включително милиардна помощ за опозицията, беше извършен преврат и на власт дойде антируско правителство, което поиска Украйна да стане член на НАТО. Още Елцин, след него Горбачов, а след това и Путин, обявиха, че Русия няма да допусне това и е готова да употреби за тази цел военна сила. Както и стана.

Ако се опитаме да оприличим сегашната война с онази от 2003 г., когато САЩ и НАТО нападнаха Ирак под фалшивият предлог, че Ирак застрашавал националната сигурност на Запада, защото притежавал оръжия за масово унищожение, ще установим поразителна разлика. Тогава беше нападната и окупирана суверенна държава, разрушенията бяха огромни, жертвите стотици хиляди. Но Европа, светът, не се обединиха срещу главните агресори САЩ и Великобритания, не им бяха наложени санкции, икономически финансови, културни, не беше организирано изпращане на оръжия за иракската армия.

В тази връзка, неизбежно се налага извода, че сегашната реакция на САЩ и НАТО по отношение на Русия има някаква причина и конкретна някаква цел.

Официалната причина за индиректната намеса на САЩ и НАТО в тази война, е да се помогне на Украйна да защити своята свобода и независимост от агресора- Русия. Благородна цел и никак не е трудно да се печели общественото мнение, като се показват разрушенията от войната, жертвите сред населението, бежанският поток. Светът се залива с информация, предоставяна изключително от украинска страна за „зверства“, жестоки убийства на цивилни, включително деца, изнасилвания и грабежи на имущество, прийоми, сравними с тези прилагани от хитлеристките войски по време на Втората световна война. Така навремето се печелеше общественото мнение, по време на войната в Югославия, когато с помощ на САЩ и НАТО бе създадена държавата Косово, върху изконна сръбска територия. Тогава всички предавания на CNN започваха като се показваше окъсано малко косовско дете лутащо се в полупланински палатков бежански лагер. А в същото време, без да се показват по телевизионните екрани, се бомбардираха сръбски граждански обекти, между които болница в Ниш и телевизионната кула Белград. И никой не наложи санкции на агресорите от САЩ и НАТО. В бомбардировките и всъщност във войната срещу Сърбия косвено участие взе и правителството на Иван Костов, което пропусна натовските бомбардировачи през българското въздушно пространство.

Но има и други неофициално цели и причини, по- специално за американската индиректна намеса, в руско- украинската война, на страната на Украйна.

Една от целите тях е чисто практична.

Към днешна дата държавният дълг на САЩ надхвърля 30 трилиона долара- пари които дължими по линия на вътрешни заеми и като дълг към други държави. Този дълг просто не може безкрайно да расте, а са необходими пари не само за погасяването му, но и за покриване на непредвидени разходи. Решение на проблема обаче има – чрез овладяване на външни пазари и масиран изгоден износ на американски стоки и въоръжения.

Един такъв огромен пазар е Европа с нейният глад за енергийни ресурси, но пък там се е настанила Русия. Затова тя трябва да бъде изхвърлена от там (тя е вече почти изхвърлена от българският енергиен пазар), и за тази цел руската инвазия в Украйна е добре дошла. Обещаното членство на Украйна в НАТО, което е трън в петата на Русия, е умело използвано, Русия е нападнала Украйна, както е предупреждавала и светът, и по- специално Европа са призовани да защитят Украйна и да накажат агресора. Чрез финансови санкции, но най- важно- като спрат да внасят газ, петрол и въглища от Русия. Ще възникне гладна тези суровини, но Америка е готова да ги осигури тези суровини, на по-висока цена, но това е жертвата, която Европа трябва да приеме името на благородната цел- защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Естествено по- високите цени американски енергийни суровини, ще доведе до растеж на цените на хранителните продукти в Европа, но Америка е крупен износител на хранителни продукти., недостиг на европейските пазари няма да има.

Тази цел очевидно вече е почти постигната, европейските страни, с малки изключения, планират да се откажат от внос на енергийни и други суровини от Русия.

Въпреки политическата, търговската и финансовата изолация на Русия, тя продължава да бъде силен геополитически противник на САЩ, за това тя трябва да бъде отслабена и руско- украинската война предоставя удобна възможност за постигането на тази цел. Това беше потвърдено американският министър на отбраната Лойд Остин, който по време на посещение в Киев на 24 април заяви: „Ние искаме да видим Русия отслабена до такава степен, че да не могат да вършат повече такива неща като в Украйна. Те /Русия/ вече са загубили доста от военната си мощ и войски. И ние искаме да нямат тази възможност за възстановяване на тази мощ“.

- Advertisement -


Това, че САЩ и съюзниците им имат по-дългосрочна цел във войната в Украйна, бе потвърдено от CNN. Позовавайки се на източник от Съвета за национална сигурност на САЩ агенцията разкри, че целта е да се подкопае икономическата и военната мощ на Русия, като „военната подкрепа за Украйна може да да отслаби отслаби дългосрочния военен потенциал, на Русия, което ще донесе стратегически ползи за Съединените щати“.

Постигането на тази дългосрочна цел се планира чрез продължителна и изтощителна за руската икономика и военна промишленост война в Украйна, с много жертви от руска страна, с трудно възстановима загуба на бойна техника . Но затова са необходими две неща: Украйна да не се откаже да воюва и да се вдъхне увереност на украинците, че може да надделеят и като им се предостави нужното оръжие срещу руските танкове, артилерия, самолети и хеликоптери.

На 25 април на среща в американската база „Рамщайн“ в Германия, посветена на темата за сигурността и отбраната, в която участваха представители на над 40 страни, американският министър на отбраната Лойд Остин изрази увереност, че Украйна може да надделее над Русия в продължаващия два месеца конфликт. „Украйна очевидно вярва, че може да спечели, както и всички ние тук“- каза той. В подобен тон направи изказване и британският военен експерт Гарвин Уолш, бивш съветник по сигурността на британската Консервативна партия, който заяви в интервю за Свободна Европа : “ Украйна може да победи във войната, но само ако получи военна помощ от Запада“. На 28 април британският министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че Великобритания е готова да подкрепи Украйна да възстанови суверенната си териториална цялост, което включва връщане на Крим, анексиран от Русия през 2014 г. А британският външен министър Лиз Тръс от своя страна заяви, че победата на Украйна над Русия трябва да се превърне в стратегически императив за Запада, нужно е просто Украйна да се снабди с противокорабни ракети, танкове и изтребители. Тези уверения галят ухото на Зеленски, който вече започва да си вярва, че Украйна ще победи руският нашественик.

Че Украйна не може да надделее над Русия в тази война е пределно ясно за всеки. В една продължителна, подхранвана със западни въоръжения война, Русия може да понесе значителни загуби, но загубите на Украйна ще бъдат много по- големи. Икономиката и ще бъде тотално разрушена, военните и центрове и оръжейна промишленост унищожени, загиналите украински войници и офицери ще са десетки хиляди. И цялото това безумие може да бъде спряно, ако Украйна избере някакъв шведски или финландски вариант на статут на неутрална държава и изпълни Минските споразумения подписани от самият Зеленски, които предвиждаха конституционна реформа в Украйна, включително децентрализация, със специално споменаване на Донецк и Луганск и избори в Донецк и Луганск при условия, съгласувани с техните представители. Но безумието продължава да бъде подклаждано, като вместо да използват влиянието си върху Украйна за търсене на мирно разрешение на военния конфликт, САЩ и НАТО наливат масло в огъня като организират изпращане на оръжейна техника за украинската армия. Натискът върху съюзниците от НАТО за изпращане на оръжия в Украйна е огромен, включително и върху България, където днес на власт е проамерикански режим.

Изпращането на танкове, антитанкови установки и ракетни такива срещу руската авиация, на стрелково оръжие и муниции, е на практика участие във война срещу Русия. Това потвърди руският външен министър Лавров, който тези дни каза: „Доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия“.

Това, че САЩ и НАТО не изпращат войски в помощ на Украйна не променя нещата, че те участват във войната; по време на военната операция на САЩ и НАТО срещу Сърбия, американски и натовски войски не бяха изпратени да воюват срещу сръбската армия, но войната срещу Сърбия беше факт. Така че в Европа днес се води необявена нова, трета световна война отстрана на САЩ, НАТО и други страни срещу Русия, политическа, икономическа, финансова и военна.

И в тази война българският министър-председател и политически партии от управляващата коалиция искат да натикат и България, като се обявяват за предоставяне на оръжия на Украйна. Без да си дават сметка, че по този начин ще се удължи тази безсмислена война, която отдавна можеше да бъде прекратена, че с българското оръжие ще бъдат унищожавани руски войници. Без да си дават сметка, какво отражение ще има това на руско- българските отношения и за последиците за България в икономически план, а и по отношение на националната ни сигурност. Защото предоставянето на оръжия на Украйна за използване срещу руските войскови части, не може да бъде възприето от Русия по друг начин освен като враждебен акт. А Русия и без това вече е поставила България в списъка на неприятелските държави.

България е участвала в историята си в две световни войни, на страната на съюзи, водещи война срещу Русия. Участието и в двете войни е катастрофално за страната ни.

Българските политици, очевидно нищо не са научили от историята. Страна като Унгария, член на НАТО, която е воювала срещу Съветския съюз по време на Втората световна война, отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия. Турция, също член на НАТО, която в историята си е имала няколко войни с Русия, също не наложи санкции срещу Русия. И Орбан и Ердоган ясно заявиха, че в техния национален интерес е да не лишават страните си от руските енергийни суровини. От балканските страни и Румъния и Гърция заявиха, че няма да предоставят въоръжения на Украйна, Сърбия и не помисля за нещо такова. Турция затвори проливите и американски и натовски кораби не могат да навлизат в Черно море. И България в лицето на новото проамериканско правителство на Кирил Петков и на политици като Христо Иванов, Слави Трифонов, Бойко Борисов и разни политолози и журналисти- русофоби, единствено на Балканите се откроява като ярък радетел за предоставяне на въоръжения за Украйна. Тези хора, не си дават сметка, че по този начин се излага на опасност националната ни сигурност. Тези дни Путин предупреди, че ако друга държава се намеси в ситуацията в Украйна и по този начин създаде неприемливи стратегически заплахи за Русия, руският отговор ще бъде светкавичен. Това означава, че на даден момент, Русия може да реши, че износът на оръжия към Украйна представлява такава неприемлива заплаха и да нанесе удари върху оръжейни обекти в страни- износители на оръжия за Украйна. И да предприеме такава радикална мярка като удар върху оръжейни обекти в страни- донори на оръжия за Украйна. И ако България, като неприятелска държава, предостави такива оръжия, тя ще представлява една от целите за такъв удар. А вече е ясно, че България вече изнася големи количества въоръжения към Полша, откъдето те се изпращат към Украйна. И ако Русия реши да нанесе предупредителен удар срещу обекти за производство на въоръжения, които са предназначени за Украйна, тя няма да удари такава цели в страни като Германия,Франция или Великобритания. Но спокойно може да избере „мека“ цел като България и да нанесе удар върху наш оръжеен завод или склад на оръжия, предназначени за износ.

И въобразява ли си някой, че САЩ и НАТО ще направят нещо в тази връзка? Като например да ударят такива цели в Русия и по такъв начин като ответна мярка цели на тяхна територия да бъдат поразени от Русия? С реалната опасност за избухване на вече официална трета световна война, която може да прерастне в ядрена.

Не, никой нищо няма да направи, което да застраши светът, здравият разум ще надделее и ще има преговори , компромиси и договаряния. А България отново за трети път ще се окаже губеща в поредната война срещу Русия.

Автор: Антон Гицов

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече