Различен прочит: За „Едиповия комплекс“, Радев, Нинова и Просто Киро

0

- Advertisement -

Митологичните сюжети са вечни. След Фройд и Юнг го доказаха и актьорите от българския политически театър. Помните вероятно книгата “Тотем и табу” на бащата на психоанализата и неговата концепция за началото на човешкото общество: то се заражда от първобитната орда, в която бащата-тиранин държи благата (самките) само за себе си, а синовете, когато вземат да мечтаят за тях, прокужда без жал в пустошта.

Накрая синовете се събрали и заедно победили могъщия баща, а благата (самките) разделили. Призрака на бащата обаче възкръснал в собствените им умове и си останал там. Така и не можем да се разделим с него няколко десетки хилядолетия.

Та в тоя дух вчера братята-главатари на ордата, наречена Четворна коалиция  заявиха, че техния Отец е мъртъв.
Едва ли някой се съмнява в генеалогичната връзка на „Продължаваме промяната“ с Президента. Не само защото звездите на Кирчо и Асен изгряха в служебния кабинет, но и защото техният “проект” черпеше пряко жизнена енергия от него. Продължаваха промяната, която Радев започна с вдигнат юмрук. Е, имаше и рамо от друг, презокеански президент, и активно бабуване от неговото посолство на „Козяк“, но за огромен процент избиратели гласът за ПП бе глас за служебния кабинет и глас “анти-герб”, демек 100% Радев. Така и спечелиха.

Може би си мислеха, че благата вече са само техни. В тоя случай не жени, разбира се, а министерства, фондове и други салтанати. Разпределиха ги бързо и за сметка на Отца си, но неговия гръмовен глас започна да кънти като гузна съвест, а те да се гънат. Слабички се чувстваха още, но благата вече им се услаждаха и не рачиха да направят стъпка назад. Впрочем те все повече започнаха да залагат на Великия бял баща отвъд океана – зер далече е и няма да опре до техните самки и власт.
И внезапно откриха друг угнетен свой “брат”, а в случая сестра Нинова, която въпреки пола си някои наричат “единствения мъж в правителството”. Тя отдавна бе прокудена в пустошта, оспорила властта на Отеца си. Сигурно тук някой ще ме апострофира, че Нинова произведе Радев, а не обратното, но аз не мисля така. БСП преди да издигне Радев бе паднало под 15% и тренда надолу продължаваше. Кадровите грешки на ГЕРБ и образа на Генерала, защитник на нацията и неполитик я рестартираха, дадоха й магическата съставка на победата и я превърнаха в “проекта антигерб”, който на два пъти не спечели избори само заради грешки на лидерката си в кампаниите. Всъщност тя никога не прие, че привържениците на партията й от този период се идентифицират много повече с Радев, отколкото с нея и правеше панически ходове, които да я разграничат и направят нещо „по“ от него.

В резултат Отецът си избра друго любимо дете – ПП. После прокуди и него.

- Advertisement -

В пустошта скитаха и двама други сина, незаконни макар, но явно свързани с Отеца на антигерберската орда. Те също мечтаеха, пък и консумираха властта, но с трепетен страх от могъщата Му сянка.

Вчера омразата към Отеца ги събра. Вчера те се отказаха от него, убиха го ритуално – не физически, а духовно, изчегъртаха Радев от собствения си пантеон. От вчера властта над Ордата си е само тяхна, ще си делят самките, пардон благата и ще гледа боязливо нагоре, защото авторитетът му стои, макар да е  с нулеви управленски правомощия.

Впрочем, обзалагам се, че при първата буря ще се разбягат, мислейки, че всяка мълния може да е наказанието на Отца им за извършения грях.

А на него, предвид сбърканата ни Конституция, му остава да си стои на пиедестала на победителя и да вдъхновява други проекти-синове, които в добрата фройдистка традиция ще се събират зад гърба му, ще се договарят и ще го изчегъртват отново…

Автор:

Източник: „Труд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече