Соня Момилова ще предложи прегласуване на избора ѝ за председател на СЕМ

0

- Advertisement -

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова ще предложи прегласуване на избора ѝ за председател, след като съставът на регулатора бъде изцяло попълнен.

Момчилова, която беше избрана и с гласовете на членовете, чийто мандат изтече, е в съвета от девет месеца.

Тя беше назначена от президента Румен Радев през лятото на 2021 г.

„Просто не мога да работя в условията на недоверие и усещане за заварено положение и натрапено лидерство“, казва Момчилова в интервю за вестник „24 часа“.

Тя беше избрана изненадващо в последния работен ден преди Великденските празници по предложение на предишния председател Бетина Жотева.

- Advertisement -

Новите двама членове на съвета от парламента трябва да бъдат избрани тази седмица, а третият ще бъде посочен от държавния глава.

Управляващите издигнаха журналистката Пролет Велкова (номинация на „Демократична България“) и юристката Симона Велева (номинирана от „Продължаваме промяната“), а „Възраждане“ – журналистът Тодор Беленски. 

По думите на Момчилова на заседанието на съвета на пети май, четвъртък, съветът ще реши окончателно кога да обяви началото на процедурата за избор на нов главен директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Мандатът на настоящия, Емил Кошлуков, изтича в началото на юли.

„За мое съжаление, нищо не може да се направи в тази посока. Не е в правомощията на регулатора да прави разследвания и да проверява достоверността на всички документи, които се предоставят по закон при кандидатстване. Дори и да имаме капацитет да го правим, това би проточило конкурсите с месеци. Да напомня също, че кандидатите подписват декларация за достоверност на данните, които предоставят“, каза Момичилова по повод искането за предсрочно освобождаване на Емил Кошлуков от поста в БНТ.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече