Световната банка предупреди: Западните Балкани ще усетят силно последиците от войната

0

- Advertisement -

Държавите от Западните Балкани ще почувстват силно ефекта от кризата, предизвикана от руската агресия срещу Украйна. Тази година икономическият растеж може да бъде намален наполовина в сравнение с 2021 г., се казва в нов анализ на Световната банка (СБ).

Според анализаторите на банката, ръстът на БВП на страните от Западните Балкани през 2021 г. достигна темп от 7,4%, което е голямо увеличение в сравнение с пандемията през 2020 г., когато БВП нарасна с темп от 3,2%

Миналата година коефициентът на заетост в Западните Балкани също се повиши до рекордно високо ниво, достигайки 45,8%. Основният двигател на растежа беше изключително силното възстановяване на разходите, подпомогнато от фискалните стимули, освобождаване на потиснатото търсене и облекчаване на ограниченията за движение и пътуване. Всичко това сега е поставено под въпрос заради последствията от руската агресия срещу Украйна.

Според текущите прогнози на Световната банка темпът на растеж на Западните Балкани през 2022 г. ще бъде 3,1%. Ескалацията на конфликта или продължителната война в Украйна може допълнително да усложни световната търговия и да доведе до покачване на цените на енергията и храните. Може да възникнат и рискове при рефинансирането, ако продължи тенденцията на неблагоприятни условия на чуждестранните финансови пазари.

- Advertisement -

Устойчивостта на публичния дълг може да стане причина за безпокойство, ако и без това ограниченото фискално пространство бъде стеснено допълнително, за да отговори на по-високите цени на енергията и храните, като същевременно увеличи разходите за рефинансиране.

Западните Балкани сега са изправени пред нови предизвикателства, изострени от войната в Украйна, включително покачване на цените, енергията и храните, високата инфлация и нарастващата търговия и инвестиции“, подчерта регионалният директор на СБ Линда Ван Гелдер.

Тя предупреди, че правителствата в региона са изправени пред предизвикателството да изработят отговорна политика, която да осигури изход от кризата и да защити достиженията от 2021 г., особено важни за запазване на постигнатите резултати по отношение на намаляването на бедността. Световната банка заключи, че не може да има устойчив растеж в Западните Балкани без структурни реформи, насочени към повишаване на производителността, укрепване на конкурентоспособността, инвестиране в човешки капитал и подобряване на управлението. В настоящата несигурна среда растежът ще бъде задвижван от мерки за намаляване на регулаторните разходи за икономиката, повишаване на пазарната конкуренция, подкрепа за участието на всички граждани на пазара на труда и укрепване на независимостта на публичните институции.

Източник: БГНЕС

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече