Милен Велчев: Бизнесът не бива да се приучва, че държавата дължи компенсации

0

- Advertisement -

„Трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси. Защото, когато няколко страни предложат компенсации на бизнесите си, които други страни не могат да направят, това създава катаклизми в конкурентоспособността и намалява ефективността на бизнеса. Помощта към бизнеса трябва да бъде насочена към премахване на несигурността в краткосрочен план. Не бива бизнесът да бъде приучаван, че държавата дължи компенсации, докато високите цени са налице, защото високите цени на енергийните ресурси ще бъдат с нас много, много дълго време“.

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в периода 2001 – 2005 година.

- Advertisement -

„Всяко увеличение на цените идва с жертви. На първо място е населението, което накрая плаща сметката. Бизнесът също търпи щети, а за него е много важно да знае, че не губи позициите си спрямо своите конкуренти от Западна Европа, защото те са нашите основни партньори. Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкова важно в абсолютна стойност колко плащам за енергия, колкото да ми е важно да зная, че моите конкуренти плащат подобни цени, за да ми позволи това да се конкурирам честно с тях“, коментира той.

Велчев подчерта, че непредсказуемостта на цените на енергийните ресурси е изключително завишена през последните месеци:

„Това не зависи от българското правителство, но се надявам управляващите в ЕС да намерят начин да осигурят възможност на бизнеса, дори на по-високи цени, да оперира спокойно и предвидимо“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече