Проф. Георги Фотев, социолог: Радев е жаден за власт и работи срещу националния интерес

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила функциите и задачите, но той очевидно иска да командва изпълнителната власт. Русофилството е вреден политически феномен, защото той поставя интересите на една чужда държава над тези на твоята собствена страна. Членството в НАТО и ЕС трябва да ни изпълва с гордост, защото това е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане.

Това заявява в интервю за агенция БГНЕС социологът проф. Георги Фотев, бивш министър на науката и образованието в първия демократичен кабинет на България от декември 1990 до ноември 1991 г.

Радев работи срещу националния интерес

Проф. Фотев предупреждава, че не трябва да се подценява поведението и действията на президента Румен Радев, особено в тази сложна геополитическа ситуация, когато в близост до нас се води кръвопролитната война на Путин срещу Украйна, а страната ни е изложена на газов шантаж.

Според него поведението на Радев по тези две важни кризи по-скоро може да бъде оприличено на „много неприятни византийски номера отвъд своето време“.

„Подобен тип политика е абсолютно неприемлива. Вицепремиерът Асен Василев дори я нарече позорна. Радев трябва да осъзнае къде се намира и че е държавен глава“, каза проф. Фотев и добави: „Липса на достойнство и доблест. Радев като генерал най-добре може да разбере какво се случва в Украйна. Той не разбира ли или е в плен? Това не може да продължава така. Народът се събужда и ще се събуди, ще си вземе поука. Българите не са глупави и не са гламави, те виждат какво се случва между Русия и Украйна“.

Една от причините за подобен тип политика той вижда в стремежа на Радев да контролира цялата власт, което се наблюдава през последната една година – от сформирането на първото служебно правителство, което вместо да се занимава с основната си задача – да подготви изборите, надхвърли многократно своите пълномощия, стигайки до там, че дори актуализира бюджета и нарушаваше Конституцията с назначенията на неподходящи хора за министри.

„Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила функциите и задачите, но той иска да командва изпълнителната власт. Радев не е никакъв обединител на нацията. От юмрука, който вдигна до ден-днешен, той продължава да всява разкол в обществото. Неговото поведение е срещу националния интерес“, категоричен е проф. Фотев.

Русофилство – дълбок политически порок

Решаването на проблема с русофилството е много настоятелна задача, която е пряко свързана с нашия национален интерес.

„Тази задача изисква един нов поглед към цялата ни история. Нов поглед към образованието, към националния символ, който се изразява в националния празник, който вместо да постави на първо място националното достойнство той представя благодарност към някой, който ни е освободил. Виждаме навсякъде осеяни символите на една чужда държава без никаква мярка. Това е неразумно“, каза проф. Фотев.

Според него нашият национален интерес е свързан със съхраняването на нашата независимост, свобода и решаването на проблемите, които са пред нас.

„Русофилството е вреден политически феномен, защото той поставя интересите на една чужда държава над тези на твоята собствена страна“, казва е проф. Георги Фотев.

Той смята, че ние се нуждаем от систематични и дългосрочни мерки за излекуване на обществото от този дълбок политически порок.

„Русофилите трябва да се освободят от една тежка заблуда. А след това трябва да освободим и собствената си страна. Не трябва да сме нито русофили, нито германофили. Възпитанието към респект към другите култури е в сърцевината на европейския дух“, продължава проф. Фотев.

Европа е дух

- Advertisement -

България има сложна и комплицирана история, много често сме взимали погрешни решения.

„Сега успяхме да влезем в НАТО и ЕС. Това трябва да ни изпълва с особена гордост, защото е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане. Всички до един се смятат за европейци“, заяви проф. Фотев.

Ценностите, които изповядват нашите възрожденци, на първо място са свързани със свободата, а нейната родина е Европа.

„Европейските ценности са универсални, не са фантасмагории и не идват от Брюксел. Една от основните ценности е единство в многообразието, която защитава идентичността и културата на всички европейски народи“, заяви социологът.

Той припомни, че предпоставките да сме част от Европа идват още от времето на княз Борис Покръстител. Ние постепенно ставаме европейци, но с това си приличаме с останалите народи от Стария континент: „Европа не е нещо застинало, тя е дух“.

Нужна е революция в медиите

Според проф. Фотев в условията на непрестанни хибридни атаки и разпространение на фалшиви новини медиите имат особена отговорност.

„В България е необходима революция в медиите. В нашия съвременен свят медиите се превръщат в политически субект, но не носят политическа отговорност“, каза социологът.

Според него е недопустима неграмотността в името на криворазбрана толерантност да се разпространяват позиции, които са против интересите на българската държава и нация и на всичкото отгоре това да се прави от медии, които се издържат от нашето общество.

„Ценностите и демокрацията се нуждаят от всекидневна защита. Тук веднага примитивни хора ще кажат, че това е въвеждане на цензура. Не става въпрос за това. Има граница на толерантността. Тя стига до там, когато някой иска да я взриви. Има агресор, има и жертва. Когато застанеш на страната на агресора, за каква толерантност може да става дума?“, категоричен е проф. Фотев.

Вероломната война

Проф. Фотев отбеляза, че след края на Втората световна война в Европа се е променило отношението към убийствата и войната. Това превръща войната на Путин в Украйна в особено абсурдна, неприемлива и неоправдана.

„Тази война, която води Путинова Русия срещу Украйна, е вероломна. Не мога да си отговоря на въпроса как някои хора могат да останат безразлични или да намерят оправдание на тези жестокости и разрушения. Какъв е този брат, който нахлува, разрушава и убива. Това е непоносимо. Беше много прав украинският външен министър Кулеба, когато каза директно на българския президент, че това не е братоубийствена война“, заяви социологът.

Проф. Фотев определи като „недостойна“ позицията на министъра на туризма Христо Проданов, който неотдавна заяви, че украинските бежанци могат да останат в българските хотели до края на май.

„Правилният въпрос е защо още не му е поискана оставката. Такъв човек не може да бъде министър. Той обижда разума на обществото. Нашият проблем е, че търпим открити проповедници на агресията, войната и защитници на мракобесието. Това е безотговорност към младите поколения“, заяви социологът.

По БГНЕС

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече