Георги Марков препоръча: Байдън да прибере Кирчо при себе си, иначе ще направи големи бели

0

- Advertisement -

 Парламентът гласува да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, но не съвсем. Поводът да се вземе това решение беше писмо, уж подписано от украинския президент Володимир Зеленски. Оказа се, че това не е точно така и то е писано от посланика на Украйна у нас.

В същото време ЕС е разделен по въпроса дали да наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия. Унгарският премиер Виктор Орбан вече заяви, че ще наложи вето върху това решение.

По тези и други актуални въпроси от последните дни с конституционния съдия Георги Марков разговаря Ивайло Атанасов.

 Г-н Марков, какво мислите за писмото на Зеленски?

– Председателят на парламента трябва да го покаже на всички депутати. Подписано ли е от Зеленски или не? Все едно технически кой е готвил писмото – министър или посланик. Ако няма подпис на Зеленски, значи няма писмо от украинския президент.

Гласуването на депутатите е опорочено, защото са формирали своята политическа воля на базата на неистина. Трябва наново да се гласува, ако се окаже, че Зеленски не се е обръщал към българския парламент.

– Премиерът Кирил Петков е на посещение в САЩ. Коментарът ви за тази негова визита отвъд Океана?

– Най-добре е Байдън да си го вземе, ако той е подписал писмото, с което ни го препоръча. България няма нужда от такъв премиер – може да направи големи бели.

– Ама какво ще прави той в Америка?

– Ами той тук е лицето на „Америка за България“. Там, с помощта на ултралибералите, които ни го пробутаха, ще направи “България за Америка“. На 8 ноември има избори – може да стане конгресмен. Защо в българския парламент има десетки американци за България, а в конгреса на щатите да няма българи за Америка? Ще вземе и хубавата Лена за началник кабинет в изгнание…

– А какво ще стане с коалиционните му партньори?

– Американските ултралиберали ще вземат и тях. Има доста от нашата общност, които слушат чалга. Има и голяма африканска общност, която ще хареса Тошко. Христо Иванов не става за големи работи, но дядо Сорос ще му даде едно НПО, например “Долу Путин или Разпутин”,  ако дойде нов държавен глава в Русия.

– Ами Корнелия Нинова къде да отиде, като е русофил?

– Тя е и срещу Истанбулската конвенция. Нинова накъде? Ами – премиер. Бойко я скъса от бой на поредица избори и тя не можа да стане премиер, сега е моментът да стане макар и временно и.д. премиер – изпълняващ длъжността.

– Вашият любимец Виктор Орбан ще наложи вето на петролните санкции. Бихте ли казали нещо повече, както се казва, от мястото на събитието, а именно Унгария? Вие живеете там…

– Той нарече енергийните санкции атомна бомба за унгарската икономика. 65% от петрола идва от Русия в хранилища, пригодни за него.

“Унгарският народ няма да плаща цената на войната. Това не е наша война. Осъждаме агресията, подкрепяме териториалната цялост на Украйна, приехме и обслужихме човешки 700 000 бежанци. Но няма да допусна санкции, които влошават живота на унгарците“, каза той.

Между другото каза, че освен за енергетиката, ще наложи вето и за санкциите на руския патриарх или който и да е друг духовник.

- Advertisement -

– Урсула фон дер Лайен как смятате, че ще реагира?

– Кирчо да вземе и Урсула и сие в Щатите. Урсула и сие не защитават европейците. А това им е работата – да защитават здравето, живота и благоденствието на европейските граждани.

Не може да се налагат санкции по политически причини, които на практика ще влошат живота на европейците. Ей го – Роберт Хабек – вицеканцлер на богата Германия. Призовава немците да се отопляват по-малко и по-рядко да шофират. А “Билд“ ги съветва и по-рядко да се къпят, за да накажем Путин. Ами ако богатите немци ще се къпят през няколко дена, то най-бедните българи на няколко месеца ще трябва да се заплакваме, докато въшлясаме.

Не може ЕК да налага санкции, с които отиваш на лов и се гръмваш в крака. Които държави искат, да го налагат. Унгария няма да го направи. Виктор Орбан беше избран на 3 април с над 2/3 мнозинство от над 3 милиона унгарци, за да защитава интересите им. И го прави.

Прочее, ЕС не е военен съюз, нито идеологически. Нито САЩ, нито Украйна, нито Русия членуват в ЕС. НАТО, което на практика са американците, ако решат, искат и могат да освободят Украйна, аз съм „за“ такъв благороден акт.

– Някогашни наши политици казват, като гледаме Луганск и Донецк, да мислим за Кърджали…

– Късно е чадо – да бяхме мислили като признахме Косово. Румънците мислеха и не признаха тази създадена от Щатите изкуствено държава. Страх ги е от голямата маса унгарци в Трансилвания да не го ползват за прецедент. Наскоро бях в Орадея – страхотна красота, всичко говори унгарски.

Умно мислеха и Словакия, Испания, Гърция, Кипър. Ние не мислехме за Кърджали, защото 45+33 години сме колония. Преди на СССР, сега на САЩ и Брюксел. Дано се върне Тръмп и ни освободи. Той е срещу глобализма, за националните държави и патриотизма.

– Кои мнения на политици за войната ви впечатляват? Има ли такива изобщо? 

– Всред социалистите на Станишев, който е роден и живял в Херсон, бил е съветски и руски гражданин до 1995 г. Той сега е шеф на ПЕС и е прав, че в тази война невинни няма.

От консерваторите най-прав е легендата Вацслав Клаус, че Русия и САЩ си намериха нещастен и удобен обект да воюват помежду си. Той призовава за мирни преговори между великите сили за Украйна. Дългата война не е добра за украинския народ, съсипаха им държавата. Но на чужд гръб и 100 ракети са малко.

– Ще бъде ли Вацлав Клаус на Консервативния световен форум в Будапеща от 18 до 30 май, който Републиканската партия на САЩ организира? 

– Главното послание на форума ще е на Орбан, но този невероятен чешки президент два мандата, а и премиер, ще присъства на живо. Очаквам с интерес словото на Тъкър Карлсън, най-близкият човек на Тръмп, както и на Фараж, минаващ за уникален оратор. Ще присъстват консерватори от петте континента.

– Джиро Д`Италия стартира тази година от Унгария. Бяхте ли на старта, каква беше атмосферата, бихте ли споделили с нашите читатели? 

– Падна ми шапката от атмосферата! Бях на живо на старта навръх Гергьовден на Площада на героите, и втория ден на моста “Маргит“. Другото гледах по телевизията. Отзивите са отлични, Орбан строши много пара за организацията, но беше и голяма реклама за страната – три дни “Евроспорт“ с часове показваше и прелестите на Будапеща, Балатон, Вишеград, подредените села. Вече се говори и за интерес на Тур дьо Франс към Унгария и възможността надпреварата да стартира също от страната.

Автор: Ивайло Атанасов

Източник: pogled.info

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече