Различен прочит: Какво „не каза“ Путин на парада на 9 май?

0

- Advertisement -

Речта на Путин беше забележителна – най-вече защото не каза много от нещата, които очаквахме. Това твърди в интервю за АРД известната германска експертка Клаудия Майор. Според нея Русия няма да се отклони от целите си.

Г-жо Майор, кои бяха според Вас централните моменти в речта на Путин за 9 май?

Клаудия Майор: Намирам за забележително това, което той каза. Той повтори класическия наратив, че Русия била заплашвана от НАТО, че трябвало да се отбранява, че случващото се в Украйна било битка срещу един фашистки режим – целия наратив, използван и преди това. Интересно обаче е и това, което Путин не каза. Той например не назова нито едно от нещата, които ни създаваха грижи през последните седмици: не обяви всеобща мобилизация, не чухме и нови заплахи за използване на ядрено оръжие. Накратко: това беше една относително консервативна реч, която повтаря редица добре познати неща.

Отказал ли се е Путин от всеобща мобилизация – или тя просто малко се отлага?

Клаудия Майор: Трудно е да се прецени. През последните седмици видяхме, че и без реч за 9 май или някакъв друг по-особен повод войната може да ескалира. Това означава, че нещо може да се случи и без да е било споменато в речта. Може да бъде обявено и от други руски отговорни лица.

Трябва да си дадем ясна сметка и за това, че положението в Украйна не се е подобрило. Руските войски са в Донбас и контролират територия, която им отваря сухопътен коридор към Крим. На терен те се опитват да създават свършени факти, като въвеждат рублата и подготвят референдуми. Накратко: фактът, че Путин държа тази консервативна реч, с нищо не подобрява ситуацията на терен.

Руската армия напредва много бавно в Донбас, поради което се очертава една изтощителна позиционна война. Какво виждате между редовете на казаното от Путин? Как ще продължи този конфликт?

- Advertisement -

Клаудия Майор: Вече сме наясно колко трудно е да се прогнозира каквото и да било в тази война. Наистина се вижда, че Русия не напредва достатъчно. Точно обратното дори: Украйна си възвръща територии. В същото време трябва да си даваме сметка какво огромно предизвикателство е Украйна да си извоюва обратно превзетите от руснаците райони. От военна гледна точка това е изключително трудна задача.

Отделно от това Русия се опитва да създава свършени факти: въвежда рублата, изключва украинската телевизия, налага използването на руски език. Всичко това излъчва следното послание: „Дошли сме, за да останем“. Тоест, целта е дългосрочна анексия и де факто превземане на тези територии.

Тазгодишният военен парад в Москва премина без официални гости от чужбина. Израз ли е това на международната изолация на Русия?

Клаудия Майор: Изолацията се очерта още през последните седмици – имам предвид санкциите и острото осъждане на действията на Русия. Интересен за мен в този парад беше хвърленият от Путин мост към миналото: той се опита да каже, че онова, за което е била борбата срещу фашизма и нацистка Германия във Великата отечествена война, де факто е същото, за което сега се сражават руските войници в Украйна. Така Путин се опита да прокара една историческа линия.

А как отеква всичко това в руското общество?

Клаудия Майор: Тези паради и тази реч имат различни адресати: единият е руското общество с цел то да бъде единно, да бъде убедено колко геройски се сражават руските войници и по този начин да се генерира подкрепа и да се заглушат критичните гласове.

Второто послание е към световната общественост: то трябва да покаже на света, че Русия няма да се отклони от целите си. Донякъде е ирония как почувствахме частично облекчение от това, че не беше обявена всеобща мобилизация и не беше размахано ядреното плашило. Но като цяло трябва да си дадем сметка, че с речта си Путин де факто потвърди целите, които преследва – и още веднъж се опита да оправдае завоевателната война, която води в Украйна. Няма никакви признаци, че Москва е склонна да върви към деескалация. Русия се придържа към целите си – да постави Украйна под контрол и да задържи териториите, които е превзела дотук.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече