Една година „Промяна“: Няма вечни приятели, само вечни интереси…

0

- Advertisement -

12 май 2021 г. – толкова скоро, а всъщност толкова далеч. Този ден преди точно една година ни завари с началото на процеса на голямата „Промяна“ – поемането на държавното кормило от страна на президента Румен Радев и вярното му „Братство на почтените“, в което към онази дата влизаха Стефан Янев, Кирил Петков и Асен Василев.

В политиката обаче, исторически доказано, винаги е в сила максимата на Хенри Джон Темпъл, лорд Палмерстън, че няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси.

Сигурно затова една година по-късно – след като интересите се разместиха, някогашните „приятели“ вече се гледат с недоверие, сочат се с пръст, разменят отровни реплики и подменят назначенията един на друг. А президентството, спорно по желание или без да иска, Радев превърна в люпилня за нови политически проекти.

На 12 май миналата година Стефан Янев официално встъпи в длъжност, след като беше назначен за министър-председател от Румен Радев, който му сложи и двама подопечни министри – Кирил Петков и Асен Василев, за които никой явно не осъзнаваше каква важна роля ще изиграят в крайна сметка. Двамата засенчиха големите звезди на президента – Янев и Бойко Рашков, и излязоха от властта със силно положителен рейтинг. Стъпили върху него, създадоха и собствената си политическа кариера.

„Ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин…“

Кирил Петков и Асен Василев бяха само в първия служебен кабинет, от който изцедиха максимума по отношение на личния си пиар. Към есента вече беше ясно, че двамата са тръгнали към голямата политика. Все още обаче се ползваха с президентската благословия.

„Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, заяви Радев през октомври след решението на Конституционния съд, с което указът за назначаването на Петков за служебен министър на икономиката беше обявен за противоконституционен заради канадското му гражданство.

Това обаче все още бяха времената преди последните предсрочни избори и преди президентския вот, когато Радев, Петков и Василев имаха политическа и електорална полза/нужда един от друг.

Иначе още тогава неофициално се говореше, че президентът бил бесен на пробивните си бивши министри, които го поставили пред свършен факт с амбициите си да му вземат властта. С встъпването си в длъжност пък те наистина се заеха да правят тиха ревизия на Радевите служебни кабинети, да изхвърлят назначенията му и да наместят свои хора навсякъде.

През пролетта на 2022 г. държавата затъва в дългове, цените летят, а рейтингите падат. И Радев се върна в любимата си комфортна позиция да критикува остро съседите от „Дондуков“ 1. „Да не търпим политически шарлатани да ни разпалват за своя употреба… Има политици, които са готови да направят тази стъпка – да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Войната е бизнесът на демагозите – такива има“, заяви той на 1 май. Петков пък невинно отвърна, че сигурно държавният глава не говори за него.01 май, 12:14

„Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас“, допълни Радев няколко дни по-късно.

„Пътищата на ПП и президента се разделят. Ако продължават така промяната, скоро ще свали доверието си от тях“, обобщи тези дни и близкият до президента политолог Слави Василев.

„Не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда“

- Advertisement -

Динамиката на отношенията между Стефан Янев и Кирил Петков беше още по-любопитна. Те си размениха позициите министър и министър-председател и всеки от тях премина през процес на еманципация, за да стане партиен лидер.

Като премиер Янев обясняваше за Петков, че няма забележки към него „като министър и като човек“. Работил добре с него. „Това е един относително млад човек с бъдеще, да е жив и здрав, да продължава“, казваше той.

В началото на мандата на Янев в министерство на отбраната пък Петков му позволяваше да си има „лични“ проруски позиции, които не ангажираха кабинета.

После обаче МС се оказа твърде тесен за двете амбиции и Янев си тръгна с внимателно дирижиран скандал. Петков пък със закъснение се усети, че и други владеят номера с трупането на рейтинг на чужд гръб. Премиерът дори заяви в ТВ интервю, че бил изненадан от плановете на Янев за собствен проект. И че го подозира, че умишлено е направил така, че да бъде уволнен.

„Уважаеми г-н министър-председател аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм бил министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“, отвърна по-късно Стефан Янев, който явно ще се опитва да смени „промяната“ с „възход“.05 май, 12:11

Този път обаче е съмнително дали ще има гръб от „Дондуков 2“. Румен Радев разсеяно не коментира новото партийно поприще на бившия си приближен Янев. Но близкият му съветник Димитър Стоянов доста лаконично отряза лидера на ПП „Български възход“. „Новият „възход“ се е задал на хоризонта! А не, благодаря!“, написа той във Фейсбук.01 май, 15:44

„Обикалях с Радев села и паланки, сега реакциите му ме изненадват“

Нима? Всъщност, ако трябва да сме честни, единственият партиен лидер в управляващото мнозинство, с когото Радев си е на нивото от миналата година, е Корнелия Нинова. Просто защото напрежението между двамата ескалира още по време на първия му президентски мандат, а охладнелите чувства трудно можеха да бъдат прикрити зад насилените им усмивки по време на президентските избори.

Радев и Нинова още преди години се поставиха в явно неприятна и за двете страни зависимост, от която трудно могат да се измъкнат. Нинова отдавна прозря, че Радев играе срещу БСП, но се оказа с вързани ръце, защото червените избиратели си харесват държавния глава, който тя сама им презентира. Той пък имаше нужда от гласовете им. След събитията в Украйна двамата са в поредно противопоставяне – кой е по-голям противник на доставките за оръжия в Украйна.

Преди дни Нинова заяви, че лично тя и БСП имат отговорност Радев да е президент. „Никой не го познаваше като политик, срещу мен застана цялата партия тогава, да не говоря, че и цялата държава, защото Бойко Борисов беше в силата си. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да говори. Всичко това бяха усилия на членове и симпатизанти на БСП. Вторият мандат също така – издигаме, подкрепяме”, каза тя и подчерта, че се изненадва от някой реакции и нападки на държавния глава особено към БСП.08 май, 20:42

Той обаче не е съгласен, че ѝ е длъжник или че тя е срещу въоръжаването на Киев.

„Твърденията на госпожа Нинова са некоректни и лесно проверими. Явно госпожа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Частни фирми изнасяли оръжията. Но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, и с който подпис се разрешава износ“, заяви Радев. 

Източник: Tribune.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече