От друг ъгъл: Направи си сам – партия като Мая Манолова (лесни стъпки за начинаещи)

0

- Advertisement -

Старото правило – че двама души могат да направят партия, а трима – партия с предател, разчита на твърде много хора. И един е достатъчен. Затова не мисли, че партийното строителство е сложна работа и използвай този наръчник. Ето най-важните стъпки.

1. Бъди безкрайно енергичен 

Ще ти се наложи. Необходимо е да отдаваш същата енергия, отделяна при взрива на космическа свръхнова. Политическата ти енергичност трябва да бъде изучавана от научен колектив на ядрени физици, търсещи тайната материя, предизвикваща този така симпатичен и нестихващ ентусиазъм. 

2. Бърбори 

Паузите и мълчанието имат ефект единствено в театъра. Така няма да прокопсаш. Ти си на политическата писта, трябва да бърбориш непрекъснато. Бърбори така, че в един момент зрителят да спре да чува отделните думи. Превърни словото в хипноза, в ромолене на дъжд в майски ден, в нескочаем поток на съзнанието, който да действа упояващо и успокояващо на електората. Не забравяй, че всичко е въпрос на повече логорея и по-малко логика.  

3. Виж какво се харчи 

Политиката и маркетинга си приличат не само по безмислието си, но и по методите на действие. Виж какво се харчи и търси. Ако цари нещо по така европейски, европеизирай нещата, ако властват родолюбиви настроения, ескалирай на патриотична вълна. Всичко тече, всичко се променя, носи се с грациозно с ладия по реката на Хераклит и по главата на избирателя. 

- Advertisement -

4. Като направиш партията, промени й името 

Нарича се „ребрандинг“ на английски и „безмислено преименуване“ на български. Променяй името на партията спрямо сезоните и като се постопли тури ново, а като се застуди – друго. Смяната на името трябва хем да загатва за старото название, хем да се устреми към новото, тоест всички да си кажат – ей го на, туй е каквото беше онуй, но малко по-тъй. А тъй.  

5. Явявай се на всички избори 

Направи си списък с всички възможни държавни постове и прескачай от един към друг ловко и спортно. Давай за кмет, давай за премиер, давай за президент, давай ако искаш и за Евровизия, просто ще говориш същите работи, които говориш, но с барабани от Стунджи.  Върти постовете като барабан на револвер и прострелвай. 

6. Накрая направи нова партия 

Един неумял в политическото инженерство човек твърде дълго се застоява в партията, която е направил. Прави, струвай, но след половин година се махай от нея и прави нова. Не позволявай да се превърнеш в статукво сам върху себе си и вдъхвай обновителна жизнена сила върху собствения си образ. Препирай, рециклирай, ретлансирай. Така поне 20 години.

После пак. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече