Опасение: Дали Кирил Петков пак не излъга за газа от САЩ, никой не знае каква ще е крайната цена

0

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков се опитва за манипулира обществото в страната като лъже за цената на газа от САЩ.

Премиерът Кирил Петков се опитва да измами българите с цените на горивата. Но за да няма протести сред хората е готов да даде по 12,50 лв. на месец на всеки шофьор за гориво. Това стана ясно от думите на енергийни експерти, които “Труд” потърси за коментар.

Манипулацията на обществото с цената на газа се състои в това, че премиерът Кирил Петков заявява, че ще получим по-евтин газ от САЩ, но сравнява втечнения природен газ от САЩ с високата цена на руския газ, който получавахме през месец април. Но ако през месец май страната ни продължаваше да получава руски газ, цената му трябваше да бъде значително по-ниска.

Докато премиерът обяснява, че ще дойдат два танкера с втечнен природен газ от САЩ през юни, за настоящия месец май все още никой не знае каква е цената на горивото. Фирмите работят и не знаят какви разходи да калкулират в себестойността на продукцията си, която произвеждат. Представителите на бизнеса поискаха предсказуемост и яснота за цените, но засега такава няма. Не се знае и каква ще бъде цената на газа за месец юни, но “Булгаргаз” обяви прогнозна цена чак за месец юли и тя е 142,11 лв. за мегаватчас. Това е минимално понижение спрямо цената за април, която беше 142,59 лв. за мегаватчас. Така управляващите се опитват да покажат на обществото, че хората и бизнесът не трябва да се притесняват, защото цената на горивото, макар и с малко, намалява.

Това е манипулация, заяви Делян Добрев, зам.-председател на комисията по енергетика в парламента. Надявам се, че в тази цена 142,11 лв. за мегаватчас не е отчетен газът от САЩ, защото ако е отчетен, това означава, че цената му не е много по-ниска, а много по-висока, обясни той. Причината за това е, че по формулата за руския газ за месец юли цената трябва да е 110 лв. за мегаватчас. И ако получим американски газ, който е по-евтин от руския, цената за юли трябва да е под 110 лв. В тази цена не се включва и обещанието на премиера, че от 1 юли ще взимаме цялото количество азерски газ, който е на много по-ниска цена. Ако вкараме и това в уравнението, ще се окаже че цената на газа за юли трябва да е между 70 лв. и 80 лв. за мегаватчас, а обявената от “Булгаргаз” е 142 лв., тоест тя е два пъти по-висока.

Цената на газа за май и юни с новите доставки и включването на посредник вероятно излиза с 15-20% по-висока в сравнение с тази за април, стана ясно от думите на Делян Добрев. Само за месец май по формулата за руския газ, цената трябваше да бъде намалена на 123 лв. за мегаватчас, а вместо това цената вероятно ще нарасне на 160 лв., допълни той. За месец юни подобна ще бъди ситуацията. Манипулацията на управляващите е, че сравняват цената на газа от САЩ с цената от април, а не казват каква би била цената на горивото, ако получавахме руски газ.

Наред с това има още една манипулация. Газът, който доскоро получавахме от Русия, беше много скъп на фона на горивото за другите страни от ЕС. Причината за това беше, че във формулата за определяне на стойността на руския газ 70% от цената се определяше от цената на газовия хъб в Нидерландия, която в момента е много висока. Руският газ за повечето страни от ЕС е много по-евтин. Същевременно новото ръководство на “Булгаргаз” не направи нищо за промяна на тази формула за определяне на цената на руския газ. Която би могла значително да бъде намалена. Вместо това обаче управляващите говорят за внос на втечнен природен газ от САЩ, но сравняват цената му с скъпия газ от Русия, а не с цената, която реално бихме могли да получим.

Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, пред “Труд”: Абсурдно е, не вярвайте

За да втечниш 1000 кубика природен газ изразходваш 250 от тях

Не може тръбният газ да бъде по-скъп

За да втечниш 1000 кубика природен газ трябва да изразходваш 250 кубика от тях. Тоест от 1000 кубика стават 750. Това е без да го транспортираш, без да го регазифицираш и без да го доставиш. Който и да ви говори, че втечненият природен газ ще бъде по-евтин от тръбния газ, просто не му вярвайте. Физически е много по-скъпо, влагаш много повече енергия да го втечниш и после да го регазифицираш. Не може тръбният газ да бъде по-скъп, може по чисто политически причини. След като се втечни газът трябва да се транспортира, това са кораби, терминали, да го регазифицираме, да го транспортираме до нашата система. Абсурдно е.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС, зам.-председател на комисията по енергетика в парламента: Пак купуваме руски газ, но на по-високи цени

Даваме сделките с газа на МВР и ДАНС

Посредникът е “МЕТ”, който е избран да доставя газ, е фирма, свързана с Русия. Тоест купуваме пак руски газ, от фирма свързана с Русия, само че на по-високи цени. Тази фирма освен с Русия е тясно свързана с властта, защото директорът на държавния “Булгаргаз” е бил директор на същата тази фирма “МЕТ” до деня, в който го назначават за директор на “Булгаргаз”.

В деня, в който го назначават за директор на “Булгаргаз” той започва да прави сделки сам със себе си. Има Закон за конфликт на интереси, който явно вече никой не спазва в тази държава. А уж щяхме да сме много морални, нали щеше да има някаква промяна, която да доведе до повече прозрачност.

Нашата информация е, че “Булгаргаз” купува от този посредник газ на 102 евро, тоест ние купуваме скъп газ от този посредник, и една част от него му го продаваме обратно за 82 евро. Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС във връзка с тази далавера. Ние купуваме на високата цена, посредникът си слага всичките комисионни, раздава по веригата рушвети, ние му плащаме 102 евро и после му продаваме на този същия посредник на 82 евро. Той може въобще да не ни го продава този газ, а само да ни го фактурира, за количеството, което обратно ще си купи. Това количество е виртуално, няма го въобще. Пускат само една фактура за разликата и си получават разликата в размер на много милиони.

Беше решено да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да провери фактите около спирането на доставките на руски газ. Надявам се тази комисия да установи защо в продължение на вече един месец купуваме отново руски газ, само че над 30% по-скъп, което струва на българския потребител над 100 млн. лв. Защо беше необходимо да вкараме посредници между продавача на газ и купувача на газ. Надявам се в тази комисия да докажем на колегите от управляващата коалиция, че пак купуваме руски газ, но го плащаме със стотици левове надценка на месец. Това може да бъде доказано с показателите на уредите, които измерват входните и изходните количества от страната.

В момента, в който от правителството ни уведомиха, че “Газпром” са спрели доставките, ни казаха, че в следващите дни или седмици на всички европейски държави ще им спират газа. А се оказа, че газа го спряха само на нас и на поляците. Има разлика между България и Полша. Оказа се, че когато на поляците им спряха газа те започнаха да купуват по-евтин газ, първо защото при тях няма посредници, и второ защото те го купуват от Германия, където цената по руския договор е по-ниска. Поляците също купуват руски газ. Но в нашия случай вместо да е по-ниска цената, както при поляците, цената става по-висока и то с 30%, защото цената на руския газ за Гърция е по-висока. Гърците плащат повече за руския газ, после гърците си слагат надценка, посредникът на властта “МЕТ” слага още една надценка и ние плащаме всичките надценки по веригата, общо около 100 млн. лв. повече.

- Advertisement -

Драгомир Стойнев, депутат от БСП: Не е ясна цената на газа от САЩ

Все още има неясноти относно цената на втечнения газ от САЩ. По два танкера втечнен газ на месец от САЩ са необходими, за да покрият изцяло нуждите на страната ни. Към този момент няма как да се гарантира, че договорената цена ще е по-ниска от тази на тръбния газ.

Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя.

Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба.

Все още нямаме дългосрочен договор, но е хубаво, че Петков ясно заяви, че той ще бъде подписан с “Булгаргаз” т. е. няма да има посредници, а така разбира се ще има по-ниска цена.

Не бива да се очаква, че втечненият газ се складира някъде и очаква купувачи. Много държави от години са резервирали конкретни количества.

Аз самият през 2013 г. съм бил и в Алжир, и в Катар. В Алжир директно заявиха, че нямат налични свободни капацитети за друга държава, защото те захранват Франция, Португалия и Испания. В Катар искат доста сериозни дългосрочни договори. В момента Германия не успява да се споразумее с Катар. В същото време те искат, ако имат излишни количества, да могат да ги предоставят на други държави членки, но от катарска страна се отказва.

Ние сме поставени в ситуация, която е следната: има държави като нас, които отказаха да плаща в рубли и бяха наказани. Очакванията бяха, че ще има и други наказани държави, но това не се случва. Тогава – всички държави в ЕС равнопоставени ли сме? 

Румен Петков във фейсбук: Просто Кирчо пак малко послъгва

От съобщението на Белия дом стана ясно, че Просто Кирчо пак малко послъгва, заявява председателят на ПП АБВ Румен Петков от фейсбук страницата си. За да са ясни на всички ни беззаконията на правителството в газовия сектор и обективната истина за цената, трябва да знаем следното, посочва той:

I. За пръв път в историята на България в средата на месеца бизнесът, топлофикациите, социалните заведения и гражданите консумират газ, без да знаят цената (“Булгаргаз” всеки ден внася по 100 000 мегаватчаса – 9 млн. куб. м. – и очевидно ги внася с договор, които обаче ще платим ние). За месец април регулираната цена беше 142 лева на мегаватчас. За месец май очакваното понижение на тръбния газ (от руски или азерски източник) евентуално ще намали цената на 100 лева на мегаватчас.

II. Правителството отказа руския газ по абсолютно необясними причини, което ще оскъпи крайния продукт. Министър-председателят продължава да лъже българите, че от 1 юли ще бъде въведен в експлоатация газопроводът “Комотини-Стара Загора”, по който ще получаваме целия обем на договорения азерски газ, което означава цената да отиде на 60-70 лева.
Ще видим резултатите. Отговорността за кадровите решения в КЕВР, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и Ай Си Джи Би са изцяло на Кирил Петков, пише Румен Петков.

Работодателите излизат на протест на 18 май

Не се разбраха за компенсации за тока

Обявеният протест на работодателите за 18 май не е отменен. Това научи “Труд” след проведената вчера среща между министъра на енергетиката Александър Николов и представители на работодателските организации в страната. На срещата е трябвало да бъдат договорени компенсациите за бизнеса заради скъпия ток за месец май. Но ясна позиция за това какви компенсации ще бъдат дадени, представителите на бизнеса не са получили.

Работодателите не са били информирани и за цената на газа, която ще трябва да платят за месец май, при положение че половината месец вече изтече. Министър Николов само е обяснил, че работят за това цената да бъде по-ниска спрямо тази на газа от Русия. Но точно с коя цена правят сравнение и каква е цената на горивото, продавано от включения в доставките посредник не е станало ясно.

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече