Алибегов: Нямаме политически искания, но излизаме на протест на 18 май в подкрепа на бизнеса

0

- Advertisement -

„Политически искания на този етап нямаме. Работодателските организации сме дали от месеци ясни точки, какво искаме да направи държавата, тя се ослушва. Нека да мине протестът на 18 май и да видим ще се предприемат ли някакви мерки. Ако това не се случи- вероятно ще се мисли за някаква друга дата и други искания”, това заяви пред NOVA NEWS председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в отговор на въпрос подкрепят ли работодателските организации исканията на превозвачите за оставките на министрите Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

„Подкрепяме останалите искания на превозвачите. Нашата Асоциация е част от работодателските организации. На 18 май излизаме в тяхна подкрепа. В последните 5-6 месеца участвахме и ние като браншова организация в преговорите с министерствата. Това, което чуваме е – „ще видим, ще анализираме”, а реално налице нямаме нищо, нямаме предвидимост какво ще се случи с цената на тока и какви компенсации ще получим. Видяхте какво се случи с цената на газа, която разбрахме със задна дата. Това е пагубно за бизнеса”, категоричен е Алибегов.

Той коментира и намаляването на ДДС ставката за ресторантьорите:

- Advertisement -

„Тя беше приета по време на COVID кризата като икономическа мярка. Тя не е имала за цел намаляване на цените. Тя имаше за цел да се запази бизнесът въобще, защото той щеше да изчезне. Повече от 50-60 на сто от ресторантьорския и развлекателния бранш нямаше да съществува. Това е единствената мярка, която спаси бранша”, посочи той.

По думите му работодателските организации са дали много ясни разчети какви компенсации искат от правителството заради високите цени на електроенергията:

„Искахме компенсацията да бъде до 185 лева за мегаватчас – беше фиксирано, всичко над тези пари трябваше да бъде компенсирано на 75 процента. Тъй като това не сработи и очевидно задълбочава кризата – границата беше свалена на 150 лева на мегаватчас и искаме компенсация на 75 процента над всичко останало. Това е абсолютно справедливо. Но това, което виждаме е, че дневният ред на държавата и управляващите не съвпада с дневния ред на бизнеса и хората”.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече