Съдбоносен политически момент за Радев – да каже ясно, че Русия е агресор, а Украйна – жертва

0

- Advertisement -

Президентът Радев трябва вече да направи своя цивилизационен избор: от името на България да каже ясно, че Русия е агресор, а Украйна – жертва. Берлин е подходяща трибуна за това, пише в коментара си Александър Андреев.

Българският президент Румен Радев посещава официално Берлин в един изключително напрегнат, ако не и съдбоносен момент от съвременната европейска история. А в съдбоносни моменти трябва да се взимат ясни и еднозначни решения. Смели решения. Радев днес попада в благоприятната за него ситуация да вземе две такива решения и да ги оповести по недвусмислен начин от трибуната в Берлин, от която ще го чуе целият свят. Две решения, които няма да се харесат на сериозна част от българските гласоподаватели, но ще впишат името на Радев в историята. Две решения, за които дори не се изисква толкова голяма храброст, защото българският президент не твори оперативна политика – той само извършва важни политически жестикулации. Тези две решения всъщност са въпрос на цивилизационен избор.

Политическа доблест и ясна позиция трябват

На първо място Радев веднъж завинаги трябва да се разграничи от голямата група хора в България, които говорят така: „Да, Русия нападна Украйна и тази война е ужасна, но…“. Защото няма никакво „но“, изречението свършва с точка преди „но“. Всъщност, българският президент най-напред трябва да има достатъчно политическа доблест да произнесе и цялото изречение преди „но“-то. Та нали в съдбоносни моменти като сегашния трябва да се застава на ясна политическа позиция, незасенчена от никакви уговорки, никакви „но“-та, камо ли пък от безпомощното (а може би и манипулирано с определени цели) желание да се пази някакъв така наречен „неутралитет“. От името на България Радев е длъжен да каже на висок глас, че Русия е агресор, а Украйна – жертва. И че украинците заслужават всякаква помощ, включително и оръжейна. Неговите берлински домакини събраха политическия кураж да го направят. И президентът Франк-Валтер Щайнмайер, и канцлерът Олаф Шолц (социалдемократи и двамата) дълго време се опитваха да лавират, гърчеха се в двойствената си позиция към Русия. Нека да припомним, че Щайнмайер започна кариерата си като шеф на кабинета на Герхард Шрьодер, а Шолц дълго време негласно защитаваше руските енергийни проекти, чийто главен проводник беше именно бившият канцлер Шрьодер. През последните седмици обаче и президентът, и канцлерът сториха онова, което се очаква от отговорни политици на държави, членуващи в ЕС и в НАТО, които взимат насериозно ценности като свобода, демокрация и човешки права: заеха недвусмислена позиция. Точно същото би трябвало да стори и Румен Радев. При това няма никаква нужда да премълчава, че поради енергийната си зависимост от Русия България е в много трудно положение. Напротив, нека го каже също толкова ясно, защото в политиката се прави точно така: заемаш правилната и достойна позиция и казваш какво ти струва тя. Какво струва тя включително и на самия Радев, преизбран съвсем наскоро с подкрепата на много българи, които сега биха му обърнали гръб, ако се откаже от „неутралитета“.

Съдбоносен политически момент

- Advertisement -

На второ място българският президент би дал сериозен принос за укрепването на ЕС, на Европа и на целия напредничав и демократичен свят, ако недвусмислено подкрепи бързото приемане на Северна Македония в Евросъюза. И то без да настоява на повечето досегашни български условия, които тъй или иначе са до голяма степен параван, прикриващ боязливото съобразяване с едно изостанало и неосведомено обществено мнение в България. Да, трябва ясно да се каже, че Скопие има още домашни за писане в отношенията със София и в преосмислянето на историята, но всичко това може да остане за периода след старта на преговорите, който България блокира в момента. Нека не се съмняваме, че германските събеседници на Радев ще очакват от него да прояви мъдрост, политическа прозорливост и решителност тъкмо в сегашния съдбоносен политически момент. И да не забравяме, че сегашната власт в Кремъл горещо не желае приемането на Северна Македония в ЕС.

Разбира се, в Берлин българският държавен глава със сигурност ще разговаря с домакините си по други важни двустранни въпроси. Икономическото сътрудничество между двете страни процъфтява и заслужава политическо насърчение. В Германия вече официално живеят повече от 300 000 българи, като мнозинството от тях са добри специалисти и почтени данъкоплатци – за тези хора трябва да се говори по-често, отколкото за българите в Германия, които поминуват благодарение на щедрата социална система. Макар че не е първостепенна туристическа дестинация за германците, България предлага все повече привлекателни възможности, включително в областта на балнеоложкия, медицинския и стоматологичен туризъм – президентът със сигурност няма да пропусне и тази важна тема. А събеседниците му пък със сигурност няма да пропуснат за пореден път да поставят тревожния въпрос за върховенството на закона в България, което и до днес не отговаря на европейските стандарти.

Два исторически избора пред президента

Но всички тези двустранни теми, които в мирни времена щяха да бъдат първостепенни при едно българско държавно посещение в Германия, днес се оказват само съпътстваща програма. И Румен Радев със сигурност го знае. Можем само да се надяваме, че осъзнава и двата исторически избора, пред които е изправен при това свое посещение в Берлин. Два цивилизационни избора, които се свеждат до едно и също: дали се чувства привързан към западните ценности или към руския империализъм и дали на равна нога подкрепя безусловно партньорите и съюзниците от ЕС и НАТО. Просто е.

Източник: „Дойче веле“

*Заглавието е на Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече