Лице назаем: Двойник на Путин го „замества“ при смъртоносна опасност

0

- Advertisement -

Федералната служба за сигурност (ФСО) е мощна организация с широк спектър от дейности и е изключително затворена. Едва ли има друга руска въоръжена структура, която да е под по-голяма секретност. За дейността на ФСО могат да се правят само предположения. Никакви данни за операциите или докладите не са достъпни за обществеността.

В продължение на 16 години тази служба се ръководи от армейския генерал Евгений Муров, стар съюзник на Владимир Путин. Един от най-влиятелните хора в Русия е назначен за директор на ФСО само 11 дни след като Путин идва начело на държавата.

Лице номер едно

Корените на ФСО тръгват от една администрация на КГБ, държавен орган от съветската епоха с изключително широки правомощия. Посочената администрация отговаря за безопасността на първите хора в страната, като служителите на ФСО сега отговарят за същата сигурност. Най-много се знае за задължението им да охраняват „лице номер едно“. От 15 години се говори, че служители на ФСО използват двойник на Путин за най-рискованите начинания на президента (като гмуркане в батискаф на дъното на езерото Байкал или пилотиране на боен самолет).

Тези служители понякога са облечени в черни костюми и носят микрофон в ушите си, а понякога са смесени с тълпа в обикновени дрехи. В тази служба работят най-доверените хора. Между другото, ФСО охранява не само президента, но и съдии, свидетели, длъжностни лица, а също и съоръжения на държавната администрация като Кремъл и Държавната дума. Това обаче е само една от многото задачи (и възможности) на тази служба. Под ръководството на генерал Муров, Федералната служба за сигурност полага всички усилия да получи нови правомощия и статут на главна специална служба на Русия. В това най-големият й съперник е Федералната служба за сигурност (ФСБ), но изглежда ФСО печели.

Контролират милиарди

В средата на 2000-те ФСО, заедно с други специални служби, влиза в остра конфронтация между въоръжените структури от най-близкото обкръжение на руския президент. Скритата борба е за близост с „лице номер едно“, но и за контрол на паричните потоци, имущество и ресурси. Конфликтът навлиза в открита фаза през 2007 г., когато най-известните медии в Русия, както и ръководителите на специалните служби, говорят за „конфликта между специалните служби“.

- Advertisement -

Битката се води за държавна собственост. А именно, под ръководството на президентската администрация са санаториуми, строителни и транспортни организации, фабрики, които осигуряват храна за федералното правителство, както и държавни недвижими имоти в чужбина и десетки проекти за развитие. Днес обаче, според Единния държавен регистър, нито една президентска резиденция не е под ръководството на президентската администрация, а е регистрирана или към Руската федерация, или към ФСО.

Сред постоянните „активи“ на Федералната служба за сигурност е компанията „Atéks“, дъщерно дружество на ФСО, която е основана през 2003 г. с решение на Евгений Муров. Тя отговаря за изграждането на съоръжения с федерално значение, управлява държавния бюджет, като определя с кого ще бъдат подписани държавни договори и обявява търгове на стойност милиони и милиарди рубли (например търг за възстановяване на стените и кулите на Кремъл, мавзолея на Ленин или консерватория „П. Чайковски“).

Социологически изследвания за президента

Това обаче не е всичко. ФСО наистина е почти всемогъща служба. Нейните хора имат право да провеждат оперативно разследване, да подслушват разговори, отварят писма, да задържат граждани, да претърсват апартаменти и да конфискуват автомобили.

Осигурявайки подходящи отдели и съоръжения на държавната администрация, служителите на ФСО, отговарят и за пътищата, на които се намират тези съоръжения. Всяка дванадесета улица в Москва е под техен контрол и се води досие за всеки, който има късмета да живее на такава улица.

Освен това ФСО се занимава със социологически изследвания, свързани с населението. Разбираемо е, че това са изследвания от затворен тип. Тези данни се събират за ръководството на страната и се смята, че президентът и Съветът за сигурност на Русия и правителството разчитат на тях и много държавни решения се вземат на базата на тези данни. Проучва се популярността на партийните лидери и опозицията, следи се социално-икономическата ситуация в регионите … Например, ако губернатор подаде оставка поради загуба на доверие в правителството, тогава най-вероятно е замесена ФСО.

Автор: Румяна Генадиева

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече