От друг ъгъл: Какво да сложим в Народното събрание, освен решетки (5 идеи)

0

- Advertisement -

Ненужно решетките бяха премахнати от Народното събрание. В един по-разкрепостен прочит те бяха находчив политически арт пърформанс. Биха могли да останат, тягостно да напомня на депутатите, че може би всичко в парламента е, за да загряват за подобна гледка, в случай, че прегрешат особено много. 

Затова ние не трябва да порицаваме прекалено тези решетки. И можем да помислим за други инвентарни нововъведения в сградата, както и на нови човешки ресурси. Например: 

1. Диетолог 

Въдворяването на диетолог в Народното събрание е от спешна необходимост. Този човек ще стои точно пред бюфета. Задачата му ще бъде много проста. Ако в социалните мрежи всеки диетолог дава обстойни, дълги и фини програми, тук само ще посреща депутатите с молбата: „Стига яде ве човек, спри малко, по-полека, недей тъй“. Може да се пусне и „Гладен“ на Хазарта, за допълнително настроение. 

2. Квоти за лош български

Проблемът с българската и чужда музика в ефира е твърде обикновен, има много по-голям: че българската реч в самия парламент се нуждае от квотна селекция. Например, в момента, в който Кирил Петков каже, че ще продължава да води „борба с антикорупцията“, микрофонът му, свързан с компютър в алгоритмична куролация, да се изключва. Като казвам Петков, нямам предвид само него – говоря на алангро за всички. 

3. Табло, което да отчита доверието в парламента 

- Advertisement -

Тъй като доверието в парламента е паднало на историческо ниски нива (само онова Народно събрание на Караянчева беше в този диапазон), може би е добре точно около таблото с гласували да се прибави още една лента. На тази лента депутатите непрекъснато ще се осведомяват за падащото доверие към тях, подобно на таблата на Уолстрийт. Когато доверието падне под 10 % ще излиза допълнителен надпис, който да уведомява депутатите, че е време да напуснат залата. Едно лаконично „Довиждане!“ ще е достатъчно. 

4. Стена на срама

На нея всеки депутат, сменил всички възможни партии през последните 15 години, жонглирал като десен, ляв, червен, син, дъждовно-дъглив и пр., ще бъде вписван със златни букви и ще остави отпечатък от ръката си, за да може поколения наред да се носи славата му на адаптивен чичак без гръбнак: съвършеният образ.  

5. Статуя на Захарий Стоянов

Трябва да е съпътствана от допълнителен надпис. Нещо от рода на:

„Този паметник е поставен тук, за да напомня на съвременните народни представители, че са мижитурки. Ние добре знаем, че вече няма друг шанс да бъдат друго, освен мижитурки, но държим да им го напомним. Никой не може да напомни на един народен представител, че е мижитурка по-добре от фигурата на Захарий Стоянов, който беше председател на народното събрание. Затова статуята седи тук, а вие може да я гледате отдолу-нагоре, както подобава на мижитурки“. Нещо такова. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече