Последно: Истина или лъжа, че западните компании плащат руския газ в рубли?

0

- Advertisement -

В последните дни валят объркващи съобщения и противоречиви коментари за начина, по който държавите от ЕС плащат руския природен газ. Чужди и български политици и анализатори дори твърдят, че страни като Италия и Германия са „клекнали“ пред Кремъл и са започнали да се издължават в рубли – за да не им спрат крана като на България и Полша, които отказаха. Всъщност тези твърдения са плод или на пълна неграмотност, или на умишлено изкривяне на истината.

Вярно е само, че още миналия месец София и Варшава отказаха да плащат в рубли и „Газпром“ реши да спре доставките. След това обаче Москва е „поправила“ правилата и се е съгласила, че европейските партньори ще продължат да превеждат дължимите суми във валутата, която е посочена в договорите, и плащането ще се смята за извършено в този момент, а не след превръщането в рубли, както се предвиждаше в началния вариант. 

„Новините”, че италиански и германски компании ще плащат в рубли на „Газпром“, които се тиражираха масово през последните дни, не са верни. Плащанията си вървят както е по договор в евро или в долари. Банката на „Газпром“ ги обръща в рубли през специално открити за целта сметки, когато и по какъвто курс си прецени. Това си е проблем на Газпром. Никой няма да купува рубли и да плаща в рубли. “Новината” за “плащането в рубли” тръгна от ТАСС и бе тиражирана глуповато и манипулативно от всякакви агенции и сайтове“, коментира финансистът Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката.  

Същия прочит на събитията направи и макроикономистът Георги Ганев, депутат от Демократична България: „Газпром“ са променили условията. Реално преди спирането на газа за България и Полша условието на Кремъл е било, че плащането се зачита в момента на постъпването на сумата в рублевата сметка, което е изключително рисково заради неяснотите (за курса и за сроковете за обмяната). Сега вече условието е плащането да се зачита в момента на постъпването на сумата в евровата сметка“, посочи народният представител пред Нова тв. 

Доц. Ганев смята, че така или иначе няма смисъл България да се връща към договора с „Газпром“ – защото се видя, че можем и без него, защото е ясно, че това е партньор, на който не може да се разчита, а и защото е мит, че руският газ е евтин.  

„В момента цената на тръбния газ е много висока – по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска“, обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. Той припомни, че през юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. „След това се очаква да заработи интерконектора  с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по възобновяване на старата газова връзка с  Турция. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани“, поясни Данаилов. 

- Advertisement -

На този фон будят недоумение призивите България да моли „Газпром“ да възобнови доставките на синьо гориво, както и изявлението на енергийния министър Александър Николов, че София щяла да пита ЕК може ли да плаща в рубли.

„Какъв е този ентусиазъм да се гушкаме отново с „Газпром“? Нали намерихме алтернативни доставчици на газ? Даже по-евтини. И нали премиерът обяснява на всички медии в САЩ и Европа как “малка и бедна България” се опълчила на Русия? Защо пак скачаме първи и вдигаме високо ръка, когато трябва да се избягват санкции и да се помага на путинския режим да финансира войната? Защо пак искаме да останем закачени за руски енергоизточници? Нали уж решихме, че стига толкова? Какво стана пак? Както и за оръжията за Украйна, позицията на “Продължаваме промяната” и ИТН за руския газ изкара има-няма една седмица“,  коментира Никола Янков в свой гневен пост във Фейсбук.

Евтин ли? 

Митът за „евтиния руски газ“ продължава да съществува в публичното говорене, но той отдавна няма нищо общо с реалността, коментира в свой анализ известният икономист Георги Ангелов.  Ето какви са фактите, които той посочва:

„През 2021 г. въпреки силното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит, което рязко повиши цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) достигна поскъпване от близо 900% на годишна основа. С тази цена е обвързана цената за доставката на руски газ. С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне две трети по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече