От неволя: „Продължаваме промяната“ си търси европейско семейство, това на ДПС не е изключено

0

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков възнамерява да присъства в понеделник (30 май) на среща на политическите лидери на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, съобщава „Политико“. Според изданието това е най-яркият знак досега, че „Продължаваме промяната“ смята на европейско ниво да се присъедини към групата на либералите.

В предстоящата среща се очаква да участват още президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, както и комисари, които са членове на политическото семейство на „Обнови Европа“, като Маргрете Вестегер и Тиери Бретон.

Ако „Продължаваме промяната“ иска да стане част от семейството на либералите в Европа, би следвало да кандидатства не към „Обнови Европа“, защото това е името на една от групите в Европарламента, а към някоя от съставящите я партии. Най-голямата сред тях е Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто зам.-председател е Илхан Кючюк от ДПС. Друга възможност е Европейската демократична партия (ЕДП), в която мнозинство са евродепутатите от партията на Еманюел Макрон (известна още като Renaissance, или „Възраждане“).

- Advertisement -

Според „Политико“ лидерът на парламентарната група на „Обнови Европа“ Стефан Сежурне „ухажва“ Петков още откакто „Продължаваме промяната“ спечели изборите през ноември миналата година. Изданието твърди, че пречка се явява, че евродепутатите на ДПС са част от групата на „Обнови Европа“, а ДПС е политически опонент на формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Пред Българската телеграфна агенция (БТА) Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ потвърди, че формацията си търси европейско политическо семейство в дясно-центристкия спектър. По думите му се водят разговори с няколко формации. „Когато станеш част от едно семейство, те интересува и кой друг е в това семейство, така че това са теми, които обсъждаме. Те имат значение за нас, но това е въпрос на дискусия с хората, които са ни поканили за разговори. Това са предварителни разговори“, е казал Гюров, цитиран от БТА.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече