„Вашингтон Поуст“: Европа сведе глава пред исканията на Путин за газта

0

- Advertisement -

Изглежда, че европейските енергийни компании са свели глава пред искането на руския президент Владимир Путин да купуват природен газ, използвайки сложна нова система за плащане. Системата включва създаването на две сметки в Газпромбанк, което позволява на Европа технически да плаща за природния газ в евро, докато Русия получава плащане в рубли – изискване, което Путин наложи на „недружелюбните“ нации. Това дава на Путин известна победа и продължава да финансира военните му усилия в Украйна.

Някои икономисти и енергийни експерти подозират, че настояването на Путин за плащане в рубли може да е по-скоро принуждаване на европейските държави да се водят по негова заповед, отколкото за укрепване руската валута, както твърди той. Държавите от Европейския съюз се оказаха чувствителни по отношение на идеята, че могат да нарушат санкциите си срещу Русия. Въпросите за споразумението изпитаха европейското единство, което доведе до седмици на хаос и противоречиви насоки от Брюксел. Ситуацията накара страните да обясняват, колко много все още се нуждаят от руски газ, дори когато се обсъжда руско петролно ембарго.

В краткосрочен план европейските държави са готови да направят някои отстъпки, за да избегнат енергийна криза. Но това означава реално изпращане на пари на Русия, дори, когато те осъждат войната, санкционират олигарсите и доставят оръжия на Украйна.

Русия вече използва строг капиталов контрол и масивно повишаване на лихвите, за да стабилизира рублата. Европа вече сигнализира, че ще използва платежната система, според която плащанията за газ ще продължат да се фактурират и изпращат в евро. Русия взима парите от евросметката на европейската енергийна компания, конвертира еврото в рубли, превежда парите в специална рублова сметка, и накрая си взима парите. По този начин руската валута се засилва още повече.

Широкият европейски отказ да коригира условията си за плащане към Газпром, би тласнал още по-високо цените за потребителите и потенциално би довел до непропорционални критерии в целия блок. На две членки на Европейския съюз, Полша и България, в края на април Газпром спря доставките на газ, след като двете държави отказаха да се съгласят с новата система за плащане. Полският премиер нарече този акт „пряка атака“, а българският финансов министър призова ЕК да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Финландия също стана обект на подобно прекъсване като отмъщение за нейната молба за членство в НАТО.

Собствените насоки на Европейския съюз за това как държавите трябва да действат остават неясни. Още миналата седмица Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, каза, че откриването на сметка в рубли ще представлява нарушение на санкциите. Ден по-късно, Паоло Джентилони, европейският министър на икономиката, даде яснота по новата схема за плащане. Плащането в рубли би представлявало нарушение на санкциите. „Но това не се случва“, каза той.

В последните интервюта италиански служители, запознати със сделката, казват, че  има ясни причини новото споразумение да не нарушава европейските санкции. Докато Европа забрани всички транзакции с централната банка на Русия, процесът на конвертиране не включва централната банка. Според човек, запознат със сделката, дори европейска компания да плаща директно в рубли, тя няма да наруши санкциите.  На теория укрепващата валута дава на руснаците по-голяма покупателна способност в чужбина, което би било голямо предимство в нормални времена. Но това предимство е заличено, защото руснаците са станали силно изолирани след войната.

- Advertisement -

Александър Новак, вицепремиер на Русия, каза миналата седмица, че „около половината“ от 54-те чуждестранни клиенти на Газпром са открили сметки в рубли, но не се съобщава, колко от тези 54 клиента са считани за враждебни.

Роберто Пероти, икономист от университета Бокони в Милано твърди, че има само „политическа стойност“ в принуждаването на европейски компании да открият сметка в рубли, а целта на Путин е да докаже, че може да определя условията с ЕС. Без незабавни и резки спирания на енергийните доставки, Европа всъщност си осигури време, за да увеличи газовите си запаси си за периодите на пиково търсене през следващата зима. 

Проектозаключенията, съставени за предстоящата среща на върха на Европейския съвет, предполагат, че страните ще се съгласят да се подготвят за възможността от „големи прекъсвания на доставките“. Това би означавало засилване на поръчките от страни извън ЕС, както и създаване на сделки за споделяне на доставки в рамките на блока. Припомняме, че Европа се опитва да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива с ембарго на въглищата. По-амбициозен план е постепенното прекратяване на вноса на петрол, който в момента е задържан от страни, които са силно зависими от руския петрол, най-вече Унгария.

Газът е най-важният проблем, който се задава пред континента, защото 40% от потреблението на газ в Европа, идва от Русия. Европейският съюз заяви, че се ангажира да намали руския газ с две трети до края на годината, но въпреки това не последва Съединените щати, и не взе решение за пълна забрана за внос.

Текстът е публикуван във „Вашингтон Поуст“, преводът е на ДЕБАТИ.БГ

Източник: Debati.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече