Ефектът на „Промяната“: Над 400 лева повече за парно през зимата

0

- Advertisement -

За парно през следващата зима повечето софиянци ще трябва да дадат с около 420 лв. повече спрямо миналия отоплителен сезон. Причина за това е предстоящото поскъпване на парното, което ще влезе в сила от 1 юли.

Топлофикациите в страната вече внесоха в КЕВР предложенията си за цените през следващия отоплителен сезон. Техните заявления предвиждат поскъпване на парното от 1 юли с между 29% и 332%. Но крайното решение точно с колко ще поскъпне парното ще бъде на КЕВР.

Най-малко повишение на цената от 29,08% е поискала “Топлофикация-София”. В момента цената на парното в столицата е 98,48 лв. за мегаватчас, а заявената цена от 1 юли е 127,12 лв. за мегаватчас.

Изравнителните сметки за парно за миналата зима още не са получени. Но за средно голям апартамент от 70 кв. метра в столицата се очаква с сметката за отопление за цялата зима да е около 1400 лв. Ако КЕВР одобри заявената от “Топлофикация-София” цена, отоплението на същия апартамент за следващата зима ще излезе около 1820 лв., или с 420 лв. повече. За по-голям апартамент от 110 кв. метра сметките за парно за изминалата зима бяха общо около 2400 лв., казаха читатели на “Труд”. При увеличение на цената с 30 на сто отоплението на същия апартамент през следващата зима ще излезе 3120 лв., или със 720 лв. повече.

Топлофикациите искат повишение на цената на парното заради поскъпването на газа, въглищата, тока и повишението на другите разходи като например за горива и заплати. Заради поскъпването на газа топлофикациите поискаха повишение на цената още от 1 септември, а след това и от 1 януари 2022 г. През септември обаче поскъпването на газа още не беше драматично. А след това парламентът наложи мораториум върху цената на парното и в резултат през настоящата година топлофикациите работеха на загуба. Сега КЕВР трябва да прецени дали с новата цена на парното от 1 юли да бъдат покрити и загубите на топлофикациите от миналия отоплителен сезон.

Както “Труд” първи писа, парното може да поскъпне с около 40% от 1 юли. Най-вероятно одобреното от КЕВР повишение на цената ще бъде с между 30 и 50 на сто, но за различните топлофикации може да е и извън тези граници.

Най-голямо повишение на цената са поискали от “Топлофикация-Велико Търново” – с 332,36%. При сегашна цена от 107,47 лв. за мегаватчас, от 1 юли топлофикацията е поискала цена от 464,66 лв. Това е повишение от над четири пъти, но едва ли ще бъде одобрено от КЕВР, най-малкото заради реакцията на жителите на града. Във Велико Търново и в момента е една от най-високите цени на парното.

Второто най-голямо поскъпване на парното е поискано от “Топлофикация-Враца” – с 216,86%. При сегашна цена от 96,01 лв. за мегаватчас, от дружеството са поискали цена от 394,22 лв. от 1 юли.

От топлофикацията в Пловдив също са подали заявление за повишение на цените на парното, но на сайта на КЕВР то е публикувано със знаците XXX на местата, където са посочени конкретните цени. По принцип това заличаване на конкретните числа се използва при публикуване на заявления на сайта на КЕВР за данни, които представляват търговска тайна. Но в случая е заличена и заявената цена от топлофикацията за крайния потребител, което няма как да е търговска тайна, той като ще трябва да бъде плащана от жителите на града с парно.

Съшият механизъм за заличаване на цените е използван и от електроразпределителното дружество, което доставя ток на битовите абонати в София и цяла Западна България. То също е подало заявление за нови цени на тока от 1 юли, но конкретните числа са заличени.

Очакваната цена беше 47 лв. за мегаватчас

- Advertisement -

Газът поскъпна три пъти от юли 2021 г. насам

За май е над 162 лв. за мегаватчас

Газът поскъпна над три пъти от 1 юли миналата година досега. На газовия хъб в Нидерландия цената на синьото гориво на 1 юли миналата година беше 21,87 евро за мегаватчас, а вчера беше малко над 88 евро. Това е увеличение от над три пъти.

Именно тази цена има основна тежест при формирането на цената на газа от Русия, според договора, който “Булгаргаз” има с “Газпром експорт”.

На 1 юли миналата година, при определяне на цената на парното, КЕВР прогнозира, че газът ще струва 47 лв. за мегаватчас през месеците до 1 юли 2022 г. А определената от КЕВР цена на месец май 2022 г. е 162,17 лв. за мегаватчас. Това е увеличение от близо 3,5 пъти.

Каква ще бъде цената на газа до края на годината е трудно да се прогнозира от една страна, защото не се знае докога ще продължи войната в Украйна, а от друга, защото не се знае какви количества втечнен природен газ и на каква цена ще получим. Управляващите само обявиха, че идват два танкера от САЩ. Министърът на енергетиката Александър Николов каза преди няколко дни, че може да бъдат обсъдени компенсации за хората заради поскъпване на парното. Но досегашната практика на правителството е да обсъжда подобни компенсации в последния момент и то под заплаха от протести. На два пъти правителството решава да има компенсации за бизнеса заради скъпия ток след като работодателските организации обявиха, че ще направят национален протест.

Засега управляващите са предложили ДДС за парното да бъде намален от 20% на 9% от 1 юли. Но не е ясно дали предложението ще бъде прието от парламента и дали ще действа до края на настоящата година или за целия следващ отоплителен сезон.

ГЕРБ с декларация в НС: „Промяната“ ни носи ток, вода и парно с увеличение от 100 до 150%

“КЕВР показва исканията на енергийните оператори с хиксове, “Промяната” ни носи ток, вода и парно с увеличение най-вероятно от 100 до 150 процента.” Това заяви в декларация от името на ГЕРБ в парламента бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Според нея няма никаква публичност по въпроса, а хората трябва да знаят какво да очакват.

“Днешното управление на “Промяната” дойде със заявка за публичност и прозрачност. Засега нито един от тези принципи не е изпълнен. Така е и в енергетиката”, каза тя. По думите ѝ правителството крие увеличението на тока.

“Председателят на КЕВР бе избран без прозрачност, да припомним “Джемкорп” и трисекундните продажби на газ. Сега сме изправени пред затъмнението какви цени ще плащаме от 1 юли за ток, вода и газ. До вчера такава информация няма. Когато поискахме информация ни казаха, че не се дава, за да не се притесняват хората. Това се нарича скандал. Промяната я плащат хората”, заяви бившият енергиен министър.

“В Енергийна комисия беше поискана информация от КЕВР, там гласуваха против от ПП. Така ли връщате парламентаризма? Така ли излъгахте, за да влезете във властта? Вчера се появиха на страницата на КЕВР заявките на операторите. КЕВР обаче беше публикувал заявления със заличени цени. На тяхно място са се появили хиксове – някъде са три, някъде са четири, някъде два. Българските граждани трябва да знаят дали увеличението няма да е от 100 до 150 процента. Това е хиксът на вашата промяна, която е подмяна. Дано промяната не продължи дълго”, каза Теменужка Петкова.

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече