Бизнес със смъртта: Починалият – като начин на употреба

0

- Advertisement -

Траурният бизнес е специфичен. Изисква лоялност в труден за хората момент. Но дали винаги е така? Дали не се използва просто като начин за употреба и използване на ситуация…

Преди дни задържаха погребалния агент Георги Енев и то в момент, докато копаел дупки, в които да положи починали. Историята придоби голям обществен отзвук, но какво се крие в основата ѝ. Пари, разбира се. Пустите му пари.

Припомняме, че седем трупа бяха открити заровени в гориста местност край София. МВР потвърди, че се работи по случай с незаконни погребения в село Клисура.
Всичко се разплете, след като човек се натъкнал на плитко заровени починали, които, оказа се в последствие, за близките им били кремирани.

Гробовете били с дълбочина от едва 40 сантиметра, разкриха разследващи.
И в основата на всичко излиза версията измама – погребалният агент вземал пари за кремация, която обаче не се е състояла.

Какво стои зад всичко това?

Оперативният директор на „София крематориум” Михаил Кръстев разкри, че обикновената кремация струва около 400 лв. с урната.

„Цената ѝ варира от 40 до 400 лв. Това може да промени крайната сума, иначе самата услуга е 350 лв.”, посочи Михаил Кръстев, след като бе потърсен за коментар.

А Енев е прибирал за кремацията 1000 лева.

- Advertisement -

Справка в официалните страници на няколко траурни агенции показва, че т.н. „евтина погребална услуга“ варира между 750 и 1000 лева. Тя включва – административно обслужване, общински такси, изваждане на смъртен акт, оформяне на документи и вписване в регистър, организационна такса, катафалка в гробищен парк, подготовка на ковчег и ковчег, КРЕМАЦИЯ, урна с табелка, няколко броя некролози, няколко траурни ленти, съхранение на тленни останки в хладилна камера за 24 часа, извозване от адрес или болнично заведение до хладилна камера, извозване от хладилна камера до гробищен парк и т.н.

И какво излиза. Ако имаш административни и организационни процедури, то перото, от което можеш да „прибереш в джоба“ прилична сума е кремацията. Точно казано – за 7 „фиктивни“ кремации „си спестяваш“ безотчетни 2800 лева.

Думи като морал, съпричастност, съчувствие и качествена услуга не са особено подходящи и изпълнени със смисъл, когато Енев е предавал урните на близките.

Оперативният директор на „София крематориум” разкри още, че ако някой има съмнения дали действително негов близък е бил кремиран, може да се обади във всеки един от крематориумите в София, Варна и Пловдив и срещу ЕГН може да се разбере какво се е случило и дали неговият близък е кремиран и кога това се е случило.

„Има регистър, проверката става за минута. Ако не фигурира в него, това означава, че не е кремиран”, обясни Кръстев.

Също така се разбра, че Енев не се е ползвал с добро име сред колегите си. Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев разкри, че за Енев повече от 20 години се носи легенди как „коли и беси“ в Банкя, как само той има право да определя гробните места, как е оставял тела на починали по 3-4 месеца.

Но какво от това. Хората търсят услуга в труден за тях момент. Явно и в този бизнес, както и в много други, е добре хората да направят проучване преди да се доверят за… кремация. За да не се стигне до ситуация, в която починалият просто е отметнат като поредния за начин на употреба.

Автор: Христо Борисов

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече