Божидар Божанов: Русия очевидно не е склонна да се раздели с дългогодишното си влияние в България

0

- Advertisement -

Русия очевидно не е склонна да се разделя с дългогодишното си влияние в България и иска да го запази. Възможно е зад това да стои желанието ѝ да си има един вид троянски кон в Европейския съюз. В България сега се наблюдава засилена дезинформация, която обаче е трудно да се измери, тъй като Facebook, която е най-популярната социална мрежа сред българите, не предоставя съответните данни. Подобно е положението и в другите социални мрежи като TikTok, Twitter или Instagram.

Това заяви в интервю за изданието „Der Tagesspiegel“ Министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Искаме да „депутинизираме“ страната и да сложим край на влиянието на Кремъл в различните области – икономика, политика, тайни служби, медии. Говоря най-малкото за политическата сила, която представлявам -„Демократична България“. „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са прозападно настроени партии, докато преди това управляваха прокремълски настроени правителства, които играеха в един отбор със Запада, стискаха си ръцете с Ангела Меркел, но същевременно работеха за стратегически проекти на Кремъл – като например изграждането на тръбопроводи, продължава той.

- Advertisement -

Кремъл злоупотребява с исторически обусловените чувства на българите към Русия и целенасочената дезинформация не започва с началото на войната, а много преди това. Целта на Русия никога не е особено конкретна, става дума за всяване на хаос и разединение. За да постигне това, Русия използва конкретни наративи: мощта на руската армия, славянското величие, упадъчният Запад, агресивните НАТО и ЕС и т.н., казава още Божанов.

Много хора изобщо не си дават сметка, че са облъчвани с фалшиви информации, а с годините техните убеждения се засилват и това намира отражение в социологическите проучвания. Така се стига до ситуацията над половината българи да смятат, че Западът е виновен за войната в Украйна, защото бил провокирал руснаците, допълни той.

Битката с дезинформацията обаче е трудна. От една страна, не искаме да блокираме достъпа до сайтове, а от друга – не можем да регулираме самисоциалните мрежи, тъй като сме малък пазар. От една страна, разчитаме на общоевропейския подход, и по-специално на подготвяния нов Закон за дигиталните услуги (Digital Service Act, DSA), чиято цел е да накара социалните мрежи да разкриват повече данни и да направят алгоритмите по-прозрачни, продължава Министърът на електронното управление.

.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече