Лятото ще съсипе българина: хотели, горива, храни – всичко е на макс

0

- Advertisement -

Лятото ще изпразни джобовете ни. Времето вече е достатъчно хубаво, за да се топнете във вълните. Но уикенд екскурзиите до морето и лятната почивка ще излязат значително по-скъпо спрямо миналата година. Близо 300 лв. само за бензин трябва да приготвите, ако живеете в София и искате да отидете до морето.

Когато човек тръгва на ваканция си прави сметка за разходите за нощувки и храна. Но към тях трябва да бъдат прибавени парите за гориво за колата, за чадър и шезлонг на плажа, а в много курорти може да се наложи и плащане на паркинг за автомобила. Така общата необходима сума за ваканцията нараства значително.

Средната цена на бензина удари 3,20 лв. за литър, а дизелът се продава средно за 3,29 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. За да отидете и да се върнете от София до морето трябва да изминете общо около 1000 км. Ако автомобилът ви харчи средно 9 литра на 100 км., за екскурзия до вълните през уикенда ще ви трябват 90 литра бензин, което прави 288 лв. Цените на горивата по бензиностанциите на магистралите обаче традиционно са по-високи заради по-големия трафик. Затова трябва да избирате внимателно откъде да заредите гориво, за да ви струва под 300 лв. пътят до морето.
Точно преди година цената на бензина беше 2,11 лв. за литър. В началото на пандемията заради намаленото потребление цените на горивата паднаха значително и в началото на миналото лято все още не се бяха възстановили. Точно преди година за отиване и връщане със същата кола с бензинов двигател от София до морето трябваше да дадете 190 лв. Сега това пътуване ще ви излезе с около 100 лв. повече.

За година най-масовият бензин А-95 е поскъпнал средно с 1,09 лв. за литър, или с 51,7%. В началото на миналото лято дизелът струваше 2,10 лв. за литър. Същевременно цената на обикновения дизел е нараснала с 1,19 лв., или с 56,7%.

Честа практика на шофьорите е да зареждат гориво за определена сума, например 40 лв. или 50 лв. Като въпреки поскъпването на горивата тези навици се запазват. През миналата година обаче за 50 лв. сте сипвали малко над 23 литра бензин, с който може да изминете 263 км. Сега за същите пари сипвате само 15 литра бензин, който ви стига за 173 км., ако колата ви харчи средно 9 литра на 100 км. Оказва се, че сега за същите 50 лв. изминавате 90 км. по-малко разстояние спрямо миналата година и трябва по-често да ходите до бензиностанцията.

За да напълните средно голям резервоар с бензин от 55 литра, сега трябва да приготвите 176 лв. Това е с 60 лв. повече спрямо миналата година, когато са били необходими само 116 лв.

Както се движат цените на горивата, до 1 юли и бензинът и дизелът ще струват над 3,25 лв. за литър. Така дори предложението на правителството за даване на 25 ст. отстъпка за всеки литър бензин или дизел при зареждане на личен автомобил да бъде прието, пак реално ще плащаме над 3 лв. за литър гориво. На 1 и 2 юли обаче от сега е ясно, че ако предложението на правителството бъде прието, ще има дълги опашки на бензиностанциите. Поне седмица преди влизане в сила на отстъпката повечето шофьори ще избягват да зареждат колите си, за да изчакат влизането в сила на по-ниските цени. И в началото на юли ще бързат отново да напълнят резервоара, но с чаканото по-евтино гориво. Освен това 1 и 2 юли са петък и събота и много хора ще тръгнат да пътуват, което допълнително ще увеличи клиентите пред бензиностанциите. Затова ще трябва да се въоръжите с голямо търпение и да чакате на дълга опашка, за да заредите гориво.Международни пазари

Петролът поскъпна с 62% за година

Петролът е с над 62% по-скъп спрямо миналата година по това време.

Цената на петрола нарасна с над 62% за година. Петролът сорт “Брент”, който е определящ за цените на горивата в България, точно преди година струваше 71,89 долара за барел на международните пазари. В петък цената на петрола беше 116,77 долара за барел. Освен петрола са нараснали и останалите разходи на доставчиците на горива – за ток, заплати и т. н.
Цената на петрола до голяма степен се влияе от налаганите мерки срещу Русия. На 8 март, когато aдминиcтpaциятa нa пpeзидeнтa Джo Бaйдън зaбpaни внoca нa eнepгийни pecypcи oт Pycия заради вoeнния кoнфликт в Укpaйнa, цената на петрола сорт “Брент” на лондонската борса надмина 130 долара за барел. За последно петролът е бил по-скъп за кратко по време на финансовата криза през 2008 г. След това цената на петрола се поуспокои, но при дискусиите в ЕС за въвеждане на ембарго за руския петрол цената му отново нарасна.

Оранжерийните домати са с 80% по-скъпи

Цените на основните храни на едро са значително по-скъпи спрямо миналата година.

Храните са значително по-скъпи от миналата година. Най-голямо е повишението на цените на оранжерийните домати – с над 80%, като на борси и тържища ги продават средно по 3,57 лв. за кг. на едро. Цените на вносните домати са с повече от 67% по-високи спрямо миналата година, като на едро ги продават средно по 2,78 лв., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Поскъпването на храните води до покачване на цените в ресторантите и в хотелите, в които нощувките вървят с осигурена храна. Но дори да отидете на море с идеята да си пазарувате от магазина и сами да си режете салатата и да си правите барбекю всяка вечер, също ще похарчите много повече пари спрямо миналата година.

Цената на сиренето на едро е с близо 40% по-скъпо спрямо миналата година. Кашкавалът дори на едро е над 15 лв. за кг., което е с 39% повече спрямо цената преди година. Картофите са с близо 47% по-скъпи от миналата година, а цената на олиото е нараснала с над 57%, затова и пържените картофи излизат много по-скъпо.

До 400 лв. на семейство за сянка на плажа

- Advertisement -

Цените на шезлонги и чадърите през това лято ще са от два до седем пъти по-високи от миналогодишните.

Цените са от 2 до 7 пъти по-високи

Наталия Малчева

Близо 400 лв. ще трябва да плати през лятото едно българско семейство, ако иска 10 дни да събира тен на някой от родните плажове. Цените на шезлонги и чадърите през това лято ще са от два до седем пъти по-високи от миналогодишните. Причината е, че беше спряна практиката от последните две години да бъде опрощавана половината от концесионната такса на временните стопани на ивиците. Именно ниските цени на плажните принадлежности и ограниченията за пътуване доведоха до бум на българските туристи в морските ни курорти през 2020 г. и 2021 г. Заради скъпите чадъри и шезлонги обаче има възможност тенденцията да бъде прекъсната.

При цени от 12 лв. за чадър и още толкова за шезлонг двойка или семейство с едно малко дете, което не се нуждае от отделен шезлонг, ще дава по 36 лв. на ден само за сянка на плажа. При 10-дневна ваканция само престоят край вълните ще струва 360 лв. на семейния бюджет. При необходимост от трети шезлонг под чадъра цената става 48 лв. на ден. Или 480 лева за 10 дни. Което може да се окаже дори по-скъпо от нощувките в комплексите, в случай че е избран хотел с по-малко звезди или апартамент под наем.

Някои концесионери обаче обявиха дори по-високи цени от гореспоменатите – по 15 лв. за чадър или шезлонг. В този случай само на ден за двама ще са необходими 45 лв. за плаж или 450 лв. за 10 дни. При три шезлонга сумата набъбва до 600 лв. При това мястото под чадъра ще е по-малко спрямо миналата година, тъй като отпаднаха и ограниченията за разстояние между принадлежностите заради Covid-19. Затова и освен по-скъпи през това лято плажовете ще са и по-нагъчкани с хора, тъй като ще се добавят и допълнителни чадъри. Там където през миналото лято е имало два, сега ще са три, а комфортът на плажуващите ще бъде занижен.

Единственото спасение за турист, който иска да почива на море у нас, е да намери хотел, който предварително е пренаел част от плажа от концесионера за своите гости. В този случай плажът не излиза съвсем безплатен, но поне цената е включена в стойността на предлагания пакет и е по-ниска от тази при наемане на място.

Декларация на ДПС:
Изправени сме пред продоволствена криза

България единствена няма мерки, за да спаси производителите си

“България е изправена пред сериозен риск от продоволствена криза и правителството е в пълно неведение за този риск”, заяви народният представител от ДПС Имрен Мехмедова в декларация от името на ПГ на ДПС вчера в началото на заседанието на депутатите.

Според Движението в т. нар. пакет с мерки срещу настоящата повсеместна криза, предизвикана от войната в Украйна, подготвен от управляващите, липсват мерки за подкрепа на селскостопанските производители, на тези, които произвеждат хляба на България и основните храни.

“Свидетели сме на целенасочена липса на отношение към земеделието”, изтъкна Мехмедова. Тя припомни, че миналата седмица ЕК изпрати и своите забележки и критична оценка по Националния стратегически план по ОСП.
Този стратегически план не отговаря на европейските амбиции и не е в синхрон със Зелената сделка, каза Имрен Мехмедова и изброи част от 405-е забележки на Еврокомисията към плана.

“В момента страната ни е единствената в Европейския съюз, в която все още не са приети и не се прилагат никакви мерки срещу кризата. Докато в останалите страни членки такива влязоха сила още през март – броени дни след началото на войната в Украйна. Примерно в съседна Гърция, в Италия, Франция и Испания вече се прилагат втори и трети пакет от мерки. Финансов пакет на Франция, включва 550 милиона евро за ферми. Испания са заделени 362 милиона евро. Поради пълното неглижиране на селскостопанския сектор от правителството е много вероятно България да се окаже единствената страна в Европейския съюз, която ще унищожи родното производство, в период, в който цял свят говори за продоволствена криза и за дефицит на хранителни стоки от първа необходимост”, заяви тя.

“Цените на пшеницата тръгнаха стремглаво нагоре. Вече има сделки на зелено на цени от 700-760 лв. за тон фуражна пшеница, чиято цена миналата година беше 300-350 лв. за тон, а очакванията са цената на хлебната пшеница да бъде 900 лв. и нагоре за тон. Преди дни ООН излезе с прогноза, че всички световни запаси на пшеница ще стигнат едва за 10 седмици! Поради всичко са необходими спешни мерки за осигуряване на необходимите количества за хляб и фураж в България, за попълване на държавния резерв с пшеница и от мерки за социално поносими цени на хляба и фуражите! Такива обаче не само няма, но за посочените проблеми управляващите дори не говорят!”, призова още Мехмедова.

В декларацията на партията се казва още, че в животновъдството ситуацията е критична. “По информация на браншовите организации в момента 30% от млечните ферми са във фалит, прогнозите са, че до месец 50% от тях ще фалират. Изхранването на животните през последните години е поскъпнало от 2 до 3 пъти. Много от фермерите няма да могат при тези цени, както и при цените на горивата и тока, да продължат да отглеждат животни и вече са планирали да ги предадат в кланици и да приключат с тази дейност.

В същото време във Франция и Испания е въведена защитна цена на кравето и овчето мляко Във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото”, даде примери депутатката от ДПС.

По думите є в България няма никакви мерки, управляващите нехаят. “Това безхаберие е престъпление не само срещу отрасъла, който загива, а е престъпление срещу нацията, защото продоволствието е елемент от националната сигурност на държавата. Загива и производството на плодове и зеленчуци в България отново поради липсата на политика за опазването и развитието му”, посочи Мехмедова.

Необходими са спешни мерки за подпомагане на целия селскостопански сектор, ако това не се случи, рискът за продоволствена криза ще се превърне в реалност още през есента, категорични са от Движението.

Автор: Стефан Кючуков

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече