Новата „врътка“ на Гешев: „Сътрудничещи“ свидетели от мафията да не бъдат наказвани

0

- Advertisement -

Изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията. Това е едно от предложения за промени в Наказателния кодекс, които прокуратурата обяви днес, че е пратила в парламента. За да се осигури ефективно противодействие на организираната престъпност е необходим нов инструмент за събиране на доказателства – чрез използването като свидетел на определен член на престъпното сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването – т. нар. „сътрудничещ“ свидетел, обяснява прокуратурата

. Открай време ръководството й се оплаква, че НК е остарял и не отговаря на новите обществени отношения, макар и да е кърпен многократно, откакто е приет през 1968 г. Прокуратурата не публикува конкретните си предложения, а само ги преразказва.

Друго предложение, което сега се притопля е да провокацията към подкуп вече да не се наказва като престъпление. „За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е престъпление, а да се използва като проактивен инструмент и дори като специално разузнавателно средство“, убедени са в прокуратурата. Тази идея беше залегнала и в концепцията на Иван Гешев за главен прокурор.

Предлага се в съставите за убийство и за телесни повреди да се добавят „хомофобските и трансфобските“ подбуди, както и да се предвидят квалифицирани състави, т.е. по-високи наказания, за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди. Препоръчва се въвеждането на норма в Общата част на НК, съгласно която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се приема за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство. Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола“.

- Advertisement -

Обърнато е внимание на необходимостта от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.

Прокуратурата настоява и за промени, свързани с незаконното разходване на европейски средства. Сега например не е предвиден отделен престъпен състав за незаконното разходване на европейски средства чрез възлагане на обществени поръчки, липсват квалифициращи признаци при престъпленията по служба, свързани с действия, засягащи финансовите интереси на ЕС, документната измама трудно намира приложение при злоупотреби с пари на ЕС, обяснява държавното обвинение.

Отново е предложено и завишаване на санкциите при шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвижда се създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Другите идеи на прокуратурата са отделянето на тероризма в самостоятелен раздел в НК, въвеждане на нов престъпен състав във връзка с онлайн пиратството, съчетано с възможност за блокиране на сайтове и акаунти, премахване на ограниченията при увеличаване на наказанието „лишаване от свобода“ при съвкупност от престъпления, задължително налагане на пробационна мярка при предсрочно условно освобождаване, както и в изпитателния срок при условно осъждане.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече