Елена Поптодорова: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров

0

- Advertisement -

Случаят с отклонения самолет на Сергей Лавлов цели да създаде сюжет. Това е проба на устойчивостта на едни държави, които поначало могат да бъдат колебливи в определени ситуации. Напълно съзнателно е. Целта е да се възбуди общественото мнение вътре в страната. Ясно е, че много активно се работи върху една част от населението, която било поради сантименталност, било поради зависимости или негативна нагласа към Запада като цяло, е склонна да оправдава всички действия на Кремъл, включително касапницата, която провежда в друга суверенна държава. Това играе силно на местна почва.

Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Елена Поптодорова.


Ето и цялото интервю: 

  • Госпожо Поптодорова, очаквахте ли подобен развой предвид планираната в Сърбия визита на руския външен министър Сергей Лавров? Предизвестено ли бе това отклоняване на самолета и връщането му обратно в Москва? 


Разбира се. Това бе ясно решение на държавите. Самият Лавров го е знаел и тук няма никаква изненада. Всичко е подредено така, че да се създаде сюжет и това се случи. 

  • Тоест Русия умишлено го е направила? 


О, да. Това е проба на устойчивостта на едни държави, които поначало могат да бъдат колебливи в определени ситуации. Напълно съзнателно е. Защо не е поискал да премине през въздушното пространство над Румъния, където полетът е много по-кратък? 

  • В този смисъл – ние какъв сигнал изпратихме на Москва? 


Слава Богу правилният – че България е там, където е, и няма изгледи за смяна на геополитическото състояние и статут. 

  • Какво може да означава това? Ето – вчера шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заплаши “страхливите българи” и заговори за балистична ракета “Сармат“.


Оставете Рогозин. Като активен политик в минали години той никога не е имал различно поведение. Това не бива нито да изненадва, нито да притеснява – направи публикация в Twitter, изчетохме я, ще дойде утрешния ден и ще я забравим. Не бива да се драматизира или надценява смисълът на заплахата. Това е ниско качество. 

  • Да, но имаше реакция и от руското посолство у нас вчера. 

Естествено. Това също не бива да изненадва. Това не е първата реакция и няма да е последната от страна на руското посолство.

- Advertisement -

  • Какво тогава можем да очакваме? 


Нищо. Нищо няма да се случи освен това, което е станало отдавна – че сме в списъка с неприятелските държави, заедно с всички останали. 

  • Но ако няма какво повече да се случи, защо й беше нужно на Русия да разиграе този сценарий? Каква е била целта? 


Целта е да се възбуди общественото мнение вътре в страната. Ясно е, че много активно се работи върху една част от населението, която било поради сантименталност, било поради зависимости или негативна нагласа към Запада като цяло, е склонна да оправдава всички действия на Кремъл, включително касапницата, която провежда в друга суверенна държава. Това играе силно на местна почва. 

  • Правилно ли ви разбирам – Лавров и Кремъл като цяло искат да дадат хляб на русофилите у нас? 


Разбира се. Даже това е ограничено казано. В рамките на тази група, която наричаме с общото понятие “русофили”, има различни хора – има такива, които са абсолютно слепи за всякакви аргументи и агресивно защитават руските интереси, но има и такива, които интелектуално са привързани към Русия. За такива като тях това е подгряване на настроенията срещу Запада, ЕС, НАТО, правителството. Това е стрелба на широк полигон. 

  • Ако излезем от войната в Украйна, това може ли да бъде вкарано в контекста на дебатите за приемането на еврото и опитите за организиране на референдум от страна на близки до Кремъл формации като “Възраждане” и новия проект на Стефан Янев “Български възход”? 


Много отдавна говорим всички, че това е формално война срещу Украйна и в Украйна. По същество това е война срещу демократичния свят. Казано е многократно. През Украйна целта е да се отслабят ЕС и НАТО, да се обезсили едно силно влияние на демократичното виждане за живота. Целта е много по-голяма – тя е геополитическа, но е и цивилизационна. Два много различни свята сме. Демократичният и свободен свят, към който слава Богу принадлежим и ние, и този на Русия са много различни и тотално несъвместими. Доказано е в една много дълга история на отношенията на Русия със Запада. Русия е враждебна, недоверчива и неразбираща отсрещния свят. 

  • Вчера се случи и нещо друго, след като България не допусна самолета на Лавров във въздушното си пространство – украинският посланик у нас Виталий Москаленко отправи ново искане София да изпрати оръжия на Украйна. Може ли да се търси връзка и използва ли Москаленко възможността, след като и Вие посочихте, че България е показала, че стои на “правилната страна”? 


В никакъв случай. По време съвпадат, но истината е, че и войната в Украйна е в нова фаза – тя е почти позиционна. Стреля се методично, редовно, без изгледи за явна победа и завършек. Това означава, че много повече ресурс ще гълтат следващите месеци. Така или иначе ще има все по-голяма нужда не само от човешки ресурс, който за Русия е по-голям проблем, но и от оръжия. Това искане е продиктувано от обстановката.


Истината е, че Народното събрание прие решение, определяйки какво ще извърши, но няма забрана за оказване на военна помощ. Нещо повече – спомняте си дебатите и беше обсъждан вариант да бъде изрично записана “военна помощ”, не само “военно-техническа помощ”. Дебатът върви от много време насам и няма да спре, дори да имаме еднозначното “Не” от страна на Корнелия Нинова. Ясно е, че няма какво да се случва много. Вероятно и посланик Москаленко го разбира, но и той трябва да си свърши работата – той трябва да помага на страната си по всякакъв възможен начин в едно абсолютно екстремно време. 


интервю на Джесика Вълчева

Източник: Frognews.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече