Политолог: Не е изключена нова четворна коалиция

0

- Advertisement -

Очаквана криза. След проваления избор на управител на БНБ Трифонов и ИТН само търсеха повод да напуснат коалицията. Това пролича в редица изказвания и заплахи на представители на партията“, това заяви пред „Дневник“ политоголът доц. д-р Милен Любенов, преподавател в СУ за решението на ИТН да напусне управляващата коалиция.

„Едва ли може да се даде еднозначен отговор. Доста хипотези се лансираха. Всички те са спекулативни и това е разбираемо, защото няма как да разполагаме с пълната информация. Интереси на фирми в пътното строителство, прекратената дейност на фирмата за фитосанитарен контрол. Направи впечатление и нещо друго. Особено активни през последните две седмици бяха от ДПС. Кирил Петков бе обвинен, че е заплашвал депутати от движението със заместник държавния секретар на Съединените щати. Такава заплаха е скандална сама по себе си, въпросът е защо от ДПС разказаха за нея седмица по-късно, а не веднага. Възможно е представители на ДПС, а и на други фигури от политиката и бизнеса да са притеснени от нови санкции по Глобалния закон „Магнитски“. Тук бих добавил и изтеклия документ на законопроект, свъзван със защита на финансовите интереси на държавата при лица, влючени в сакнционни списъци. Това приличаше на активно мероприятие, още повече, че никой не разпозна този вариант на проект“, заяви той на въпрос чии интереси защитава лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

- Advertisement -

„Математически погледнато ГЕРБ, ДПС, ИТН + „Възраждане“ имат повече депутати от управляващите, които към момента разполагат със 109. Възможно е да видим нова четворна коалиция от споменатите партии, която да бъде обявена за „правителство на националното спасение“. Ще бъде брандирана като „неизбежна и спасителна в този труден за страната момент на инфлация, кризи, война и т.н.“. Опорките лесно се пишат и по правило или по некадърност винаги звучат клиширано. Ще обяват тази коалиция като надпартийна, ще намерят експерти за целта, а не политически и партийни лица. По този начин ще се размие отговорността, за да няма щети за подкрепящите партии. В криза трудно се управлява и винаги това носи негативи за тези, които се захващат с тази задача. А това иска да избегне ГЕРБ, особено ако в края на годината се стигне до ситуация на глобална стагфлация. Така че дали в този парламент или след нови избори, силите на статуквото ще се опитат да реализират такъв сценарий. Всъщност този сценарий се готвеше още миналата година, но победата на „Продължаваме промяната“ го направи невъзможен. Просто сега ГЕРБ и ДПС още не са решили кой от двата варианта е по-удачен за тях – правителство сега или след нови избори. Но изборите могат да поднесат изненади на „сценаристите“, особено когато възможността за контролиран вот, за сгрешени протоколи и невалидни бюлетини е елиминирана чрез машинното гласуване. Затова сега е тази офанзива за връщане на хартиените бюлетини“, заяви той по темата с бъдещето пред българското правителство.

И допълни:

„Правителство на малцинството е трудна задача. Възможно е да оцелее няколко месеца. Най-вероятна е хипотезата за предсрочни избори в края на годината. Такива ще има дори и да се реализира временно сценария с „правителство на националното спасение“, подкрепено от сегашната опозиция. Тогава те ще бъдат по-скоро догодина заедно с местните. Такова правителство няма да издържи и ще бъде крайно непопулярно. ИТН едва ли ще намерят място в следващия парламент, когато и да са изборите. При „Продължаваме промяната“ електоралната ерозия може да бъде удържана само чрез коренна промяна на комуникационната стратегия и бързо изграждане на партийни струкури, каквито обаче поне засега не се предвиждат в устава на формацията.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече