Началото на позорния край: ИТН се разцепи с обвинения в мутренски натиск и слугуване на мафията

0

- Advertisement -

Официалната раздяла между лидера Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 7 човека – депутати, водени от бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията. Отцепниците обявиха намерението си на специална пресконференция. Почти по същото време се включи премиерът Кирил Петков, за да ги похвали за смелостта им. Малко по-късно брифинг дадоха и от ИТН – за да заклеймят напусналите като предатели и да ги обвинят в „мутренски натиск“ над колегите им от парламентарната група.

Трифонов предварително обвини отцепниците, че са били купени от ПП. Те обаче се зарекоха, че няма да се присъединят към друга формация. Така или иначе, парламентарният правилник забранява на депутати, напуснали групата си, да сформират нова такава или да се присъединяват към съществуваща група.

На брифинга Радостин Василев отправи изключително остри критики към бившия си шеф и обкръжението му. „Мафията проби в ИТН“, декларира той. И обяви, че сваля доверието си от него. Затова със съмишлениците му напускат формацията.

„За съжаление, поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия, доведе до това, че тази партия се самоизчегърта“, добави ексминистърът. По думите му, решението на партийния водач да изтегли своите министри от управляващата коалиция не е било съгласувано с никого в ИТН. Според Василев той самият е научил за него половин час преди да бъде обявено. В парламента миналата седмица обаче той не показа с нищо, че не одобрява действията на Трифонов. Напротив, заяви, че се подчинява на политическото решение на партията, като подава оставката си като министър.

Василев каза, че е оправдавал досегашното поведение на Трифонов с особеностите на характера му и здравословното му състояние. „ИТН не е парламентарна партия. Това е бизнес проект“, заяви Василев.

Той обясни изтеглянето на министрите на партията от кабинета с отказа на коалиционните й партньори да дадат исканите от ИТН пари в бюджетната актуализация. „Няма Македония. Македония е абсолютно измислена причина“, отсече Василев по отношение на любимото оправдание на бившия си водач, заради което твърдеше, че изоставя управлението.

„Не мога да бъда купен от никого. Мога да бъда убит и тормозен, но не мога да бъда купен“, драматично обяви бившият министър. Като пример даде скандала, в който взе участие миналата година. Тогава той и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обвиниха политика от ИБГНИ Татяна Дончева, че се опитала да купи част от депутатите на партията, за да изоставят Трифонов и сценаристите му.

Остава недоказано обвинението на зам.-шефа на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че Татяна Дончева от ИБГНИ е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално

Василев и сподвижниците му поред изредиха разочарованията си от партията и тясното обкръжение на техния ексводач. Бившият министър конкретно заговори за това, че е бил убеждаван от Тошко Йорданов да не пречи на близки до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бизнесмени, които имали интереси към спортни имоти. Засипа с обвинения и регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, като обяви милиардите на строителното ведомство за основната причина за дезертирането на ИТН от управляващата коалиция.

Между държавата на мафията и България на свободните хора

- Advertisement -

Докато отцепниците даваха брифинга си, с извънредна пресконференция излезе и ръководството на ПП, начело с премиера Кирил Петков. Той напомни за думите си от миналата седмица, че е дошъл момент на избор между държавата на мафията и България на свободните хора. „Днес видях на екрана едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец“, похвали премиерът хората, които напуснаха ИТН. И тържествено обяви: „Мафията току-що загуби коалиционния си партньор.“

Съпредседателят на ПП и вицепремиер Асен Василев цитира клетвата на народните представители и посочи, че в текста й не се съдържа думата „партия“, а се говори за защита на интересите на народа. А по отношение на отцепниците каза: „Надявам се тези хора да стават все повече.“ По думите му, политиката у нас не бива да се прави от почетни председатели и хора в джипове. „Мафията загуби възможността да сформира правителство. От тук нататък думата е на народа“, допълни той.

Петков също си пожела примерът на напусналите ИТН да се окаже заразителен. И двамата с политическия му партньор отрекоха да са „мотивирали“ тези хора. „Ако не се събере мнозинство, отиваме на избори“, закани се Асен Василев.

На журналистически въпрос дали смятат, че са управлявали досега с мафията, Петков отвърна, че мафията е направила „огромна грешка“, като е сметнала, че може да държи свободни хора с помощта на неколцина човека. Той съобщи, че е имало заплахи към отцепниците от ИТН, и затова ще им бъде осигурена охрана.

От ПП ще търсят помощ от бившите депутати на Трифонов за приемането на бюджетната актуализация в парламента, за реформирането на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ, както и за промени в Закона за енергетиката. Не стана ясно дали Радостин Василев ще се върне на поста си в спортното министерство.

Мутренски натиск

Собтвена пресконференция привечер свикаха и от ИТН. Слави Трифонов очаквано отсъстваше. Участваха зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, депутатите Станислав Балабанов, Ива Митева, Любомир Каримански и др. Първи говори Балабанов, който определи напусналите като „предатели“. А след това се включи Йорданов с аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и депутата от ИТН Христина Иванова. Тя първо е решила да изостави партията, но после се е отказала.

На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява депутатът да не се отмята от първоначалното си решение. Когато тя отказва, той се заканва: „Тогава утре искам, ще дойдат хора при теб, да си подадеш оставката от Народното събрание.“

Йорданов обвини Василев, че се държи като мутра, а записа обеща да изпрати на прокуратурата. Балабанов заяви, че зад действията на Василев стои Кирил Петков, който искал да управлява еднолично. И поиска премиерът да премине публично през детектор на лъжата заради политиката му спрямо Северна Македония.

В брифинга участва и бившият регионален министър Гроздан Караджов. Той се беше почувствал засегнат, тъй като Радостин Василев беше повторил на своята пресконференция всички нападки срещу ексшефа на регионалното ведомство от последните дни. И затова изреди отново собствените си аргументи по въпроса, и посочи, че е съгласувал всичките си действия с министър-председателя. „Мафията е в промяната“, заключи той.

Колегите му повториха твърденията си, че са напуснали заради политиката на Кирил Петков спрямо Северна Македония. Както и защото „в държавата няма пари“ заради действията на финансовия министър Асен Василев. Обещаха да подкрепят бюджетната актуализация в парламента – но само на първо четене, а за второто гласуване ще имат „допълнителни изисквания“.

Накрая Йорданов подигравателно констатира, че отцепниците не са продумали срещу Трифонов, докато са били във властта, а са претърпели „катарзис“, когато ИТН е напуснала управляващата коалиция.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече