Слави Василев, политолог: Инфантилизмът на ПП доведе до края, Петков не става за лидер

0

- Advertisement -

Лесно е да се говори за правителство на националното спасение тогава, когато собственото ти спасение вече изглежда отвъд възможностите. Това коментира политологът Слави Василев в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Политическият инфантилизъм, който характеризира „Продължаваме промяната“, не им позволиха реално да разберат по какъв начин функционират институциите, които те претендираха да управляват по различен начин. И този инфантилизъм, тази липса на опит съвсем закономерно доведе до края, който ние виждаме, който не е настъпил още, но и това предстои“, посочи Василев.

Разумните хора гледат с насмешка на тезата, че има заповед от Москва този кабинет да падне, коментира политологът.

„Кирил Петков се обляга върху тази част на обществото, които по-скоро са проамерикански настроени и антируски настроени и естествено опорката, че Москва предизвиква събарянето на правителството на Кирил Петков цели да мобилизира електората, който седи зад „Продължаваме промяната“, но това не смятам, че ще му осигури някакво бъдеще. Това евентуално би могло да мобилизира електората, който е зад „Продължаваме промяната“ при следващи избори, но дотогава има известна вода да изтече под моста“, отбеляза Василев.

- Advertisement -

България има нужда от лидер. Винаги лидерът в политиката е този, който мобилизира обществените настроения, подчерта той.

„В съвременните условия за правене на политика в Европа е много трудно една държава да поеме своя път без да има силен национален лидер и България е в такава ситуация. Бойко Борисов е отстъпил. Той беше такъв, той имаше способност да събере част от електората зад него, макар това никога да не е било преобладаваща част от хората, но все пак достатъчно значителна част от обществото, за да може той да се закрепи на власт в продължение на 10 години. Кирил Петков със сигурност няма тази възможност и оттук нататък ние сме в търсене на нов лидер“.

Докато не намерим, докато не изплува нова личност, която да е способна да мобилизира мнението на българите, ние ще сме в политическа криза доста дълго време, отбеляза политологът.

Източник: Агенция „Фокус“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече