„Ад и рай“: ефектите от разрива в „Има такъв народ“ за управляващата коалиция

0

- Advertisement -


Петима депутати от „Има такъв народ“ и спортният министър в оставка Радостин Василев напуснаха партията в понеделник (13 юни) и подхраниха надежди на „Продължаваме промяната“, че вече тройната коалиция може да остане да управлява.

Групата отцепили се обаче не е достатъчна, защото трябват още поне шест или седем (ако спортният министър иска да запази поста си) народни представители, за да може кабинетът „Петков“ да получава подкрепа за решенията си.

Самите напускащи „Има такъв народ“, които ще станат независими депутати, подчертаха, че ходът им не означава директна подкрепа за правителството. Обясниха действията си с разочарованието си от лидера Слави Трифонов и че мафията пробила в партията, и тя се оказала „бизнес проект“. Според тях в групата има поне още дузина депутати, които са на същите позиции.

На още отцепили се от „Има такъв народ“ разчита и премиерът Кирил Петков се разбра от извънредна пресконференция на „Продължаваме промяната“, в която ръководството й не скри радост, благодарност и суперлативи („смели мъже“) към шестимата.

 Извънредна новина

Най-важните новини в момента, в който се случват – директно в имейла Ви.

Как трусът ще се отрази на самата партия „Има такъв народ“ и в структурите й ще се разбере (или не) в следващите дни, защото реакцията на екипа на Трифонов показа, че влизат в контраатака. Пред медиите те пуснаха запис, в който Радостин Василев убеждава депутатът Христинка Иванова да се присъедини към тях, но тя отказва и той й казва да си напише молбата за напускане на парламента. От „Има такъв народ“ обещаха още примери срещу отцепниците.

На трите извънредни пресконференции в понеделник вечер отцепниците, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ се атакуваха взаимно и обвиняваха в лъжи, мафия и корупция.

За първи път обаче информации и имена, свързвани в последните година и половина със Слави Трифонов, бяха назовани публично и посочени връзки. Според отцепващите се, лидерът им е под влияние на задкулисни интереси, обобщени като кръга „Делта хил“, а проекти и решения зависели от Орлин Алексиев (бившият общински съветник от ГЕРБ и ковчежник в общината, за когото Трифонов призна, че му е приятел от 20 години).

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов беше посочен като ключов за външни интереси в партията и за проблеми със строителните фирми. Той се появи на пресконференцията на „Има такъв народ“ и каза, че е бил жертва на ГЕРБ и ДПС, а не защитник на техни интереси.

Александър Сталийски се оказа един от недосегаемите бизнесмени в България. Известният като близък до бившия премиер Бойко Борисов (и негов партньор по карти) по думите на Радостин Василев имал протекции и не трябвало да бъде закачан по поръчение на „Дългия“ (повече тук).

И след събитията от понеделник, бъдещето на управляващата тройна коалиция изглежда несигурно, но сред представителите й има и оптимизъм, че необходимите гласове могат да бъдат добавяни и от други партии (в зависимост от решенията) или някои от тях да ги подпомагат през т.нар. игри с кворума (решения се приемат с половината от регистрираните). Официални коментари могат ли и за какво да разчитат на ГЕРБ след като Борисов предложи „подкрепа и акъл“ нямаше, а според представител на бившите управляващи в момента няма разговори. Засега това означава нестабилно правителство, което ще трябва да е в постоянни договорки за подкрепа.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че ще гласуват оставките на министри като намерят необходимите гласове за избор на нови. Имена и формула на разпределение на четирите места все още не се обсъждат.

Отцепването от парламентарната група на „Има такъв народ“, готовността на тези депутати да говорят за влиянията и практиките в партията, ответната реакция на близките около Слави Трифонов, както и новите данни, които „Продължаваме промяната“ изнася за проблемите на Капитан Андреево (по думите на зам.-министър Иван Христанов става дума за контрабанден канал за над милиард лева годишно) могат да предизвикат и реални антикорупционни действия, ако по изнесеното започнат проверки и ефективни разследвания.

Това са част от основните последствия от разрива в „Има такъв народ“ и опитите на „Продължаваме промяната“ да запази властта след събитията от 13 юни.

Дванайсетте отцепници са шест

В медийни публикации в понеделник се твърдеше, че напускащите „Има такъв народ“ са осем, после седем, накрая се оказаха шест. Пред „Дневник“, Виктория Василева, която беше посочена от „24 часа“ да е била част от групата, отрече да е с отцепниците, а в последствие не се появи на нито един от брифингите. От „Има такъв народ“ реагираха на въпросите по тях с официално съобщение от партията, че „не знаем дали е така“, но след по-малко от час Слави Трифонов със статус във „Фейсбук“ потвърди, че има отцепници, които той нарече „предатели“.

Друг посочван за опозиция на лидера депутат – Христинка Иванова – по-късно се появи на брифинга с най-близките до него. И се разбра, че е записвала телефонен разговор с подалия оставка като министър на спорта Радостин Василев (двамата са от избирателен район – Плевен), с който Тошко Йорданов го уличи в натиск. Дали прокуратурата ще разследва това, както призоваха от „Има такъв народ“, ще се разбере тепърва.

Напускащите групата са депутатите Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов и Деян Петков.
На пресконференцията пред медиите (провела се на националния стадион) Радостин Василев се очерта като водач на отцепниците от „Има такъв народ“ и беше най-остър в атаките към Слави Трифонов и заместника му Тошко Йорданов.

Доскоро Василев беше сред по-приближените на ръководството на „Има такъв народ“, включително активно публикуваше срещу премиера Кирил Петков и ситуацията със спора за Северна Македония, и през миналата година за проблема с декларираното гражданство на Петков при встъпването му в длъжност като министър на икономиката в първото служебно правителство. Сега още в края на миналата седмица при потвърждението, че ще спази волята на Трифонов да подаде оставка, Василев коментира, че ще го направи, защото е политическо решение, но той лично работел добре в кабинета.

Отляво надясно: Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков
Отляво надясно: Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков

Според Василев депутатите-критици на Слави Трифонов били около двайсет (от общо 25), а пред журналистите застанали „най-смелите петима“.

„Продължаваме промяната“ продължават да се „надяват“ (както те казват) на поне 12 подкрепящи коалицията народни представители и така да крепят мнозинство, макар и крехко. Но засега дори и опозицията в „Има такъв народ“ не каза, че ще подкрепя настоящото управление.

Напускането не е подкрепа и всички подозрения на глас

Другият депутат Георги Георгиев, който напуска „Има такъв народ“ и досега е имал някои публични критики или разминавания с партията, и в понеделник каза за ролята на кръга „Делта хил“ (комплексът край София, в който според неофициална информация живее Слави Трифонов и приема посещения там). И Георгиев, и колегите му заговориха публично и за отдавна разпространявани твърдения за връзки между Слави Трифонов с бившия общински съветник на ГЕРБ Орлин Алексиев, който имал влияние върху решенията.

Всички демонстрираха разочарование най-вече от лидера на „Има такъв народ“, но и от приближените му, често повтаряха, че комуникацията в партията е пренебрежителна към областните структури, чуха се обвинения за кадруване.

- Advertisement -

Истината е, че нашето напускане не трябва да се смята като подкрепа към някого


Радостин Василев, 

министър на спорта, подал оставка

Според групата на отцепниците причината Слави Трифонов да напусне коалицията не са нито спорът за Северна Македония, нито проектът за актуализация на бюджета, а че „разковничето на този конфликт“ са парите за пътища, поискани от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

На въпрос на „Дневник“ дали разграничаването на депутатите и министъра в оставка от Слави Трифонов означава, че групата ще подкрепя законопроектите и инициативите на тройната коалиция, беше отговорено, че отцепниците ще взимат самостоятелни решения.
В предходния парламент Радостин Василев (тогава депутат) беше в центъра на вниманието да демонстрира лоялността си към „Има такъв народ“ заради обвинения към Татяна Дончева от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, че му е предлагала подкуп от 500 хил. лв., за да разцепи партията. Депутатът и експерт по национална сигурност проф. Николай Радулов пък публикуваше във „Фейсбук“ позиции в подкрепа за напускането на „Има такъв народ“ на коалицията. А при предишния брифинг на „Има такъв народ“ в парламента Деян Петков стоеше до Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ива Митева ( и други депутати от парламентарната група) докато те обясняваха, че премиерът Кирил Петков бил подкупвал техни депутати и че от „Продължаваме промяната“ били „фюрерчета“.

Още за обвиненията на отцепилите се от „Има такъв народ четете тук

В залата за брифинга бяха и назначения от Радостин Василев (също депутат от Плевен) в ръководството на „Национална спортна база“ Венцислав Петков, както и заместникът на Василев в спортното министерство Владимир Харизанов.

Докато продължаваше пресконференцията на отцепниците, изявление имаше и от „Продължаваме промяната“, в което единият й лидер Асен Василев ги определи като смели хора, а другият, Кирил Петков, ги поздрави за действията им.

И двамата обявиха, че мафията е загубила партньора си в коалицията и възможността да сформира правителство. Думи, за които по-късно Слави Трифонов обяви, че ще ги съди.

„Има такъв народ“ обяви отцепниците за мутри

Час след началото на брифинга на отцепниците започна пресконференция на „Има такъв народ“. В нея участваха зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, депутатите Станислав Балабанов, Ива Митева, Любомир Каримански, Христинка Иванова и подалият оставка министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

„Подложени сме на изключителен натиск, натиск от мутри. Мутрата Радостин Василев използва и изгуби вашето време, за да говори всевъзможни измислици“, каза Станислав Балабанов. Той повтори обвиненията, че мотивите на напускащите парламентарната група на „Има такъв народ“ са единствено обещания за постове и пари.

Отляво надясно: Ива Митева, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Тошко Йорданов
Отляво надясно: Ива Митева, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Тошко Йорданов

Гроздан Караджов отново използва възможността, за да отхвърли обвиненията на Кирил Петков, Асен Василев, а вече и на отцепниците от „Има такъв народ“, че иска да разпредели средства за пътища по сключени договори по време на управление на ГЕРБ със свързани с бившите управляващи фирми.

В деня, секундата, в която усетя и най-малкия полъх на ГЕРБ и ДПС сред вас, ще е последната секунда, в която съм ви министър.


Гроздан Караджов, 

министър на регионалното развитие, подал оставка

„Промяната“, вие сте мафията“, продължи Караджов. По първоначална информация депутатът Христинка Иванова (също от Плевен, избирателния район на Радостин Василев – бел. авт.) се твърдеше, че ще е в групата на отцепниците. Вместо това тя беше на пресконференцията на групата около Тошко Йорданов, който пусна запис от неин разговор с Радостин Василев и заяви, че ще бъде предоставен на прокуратурата.

В него се чува, как Василев я убеждава да се присъедини към него, а тя му отказва:

Радостин Василев (РВ): Как можеш да не слезеш? Всички сме тука, чакаме те.
Христинка Иванова (ХИ): Разбирам те, ама си промених решението.
РВ: Няма ама, идвам да те взема лично. Слушай ме, Христинче. Аз не съм предател, правя го за твое добро. Никой, който ти обещава, само аз съм ти обещал…
ХИ: Никой, нищо не ми е обещавал и на никого нищо не съм взимала. Много добре го знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се казва.
РВ: Никакво село, идвам да те взема от вас
ХИ: Не, не, не. Няма да отида никъде
РВ: Тогава си подай молба, че напускаш Народното събрание, защото аз ще ти изпратя хора и ще ти направят молбата както пише по книгите.
Разговорът между двамата оставя впечатление, че тя е присъствала на разговор в дома на министъра на спорта. „Ти беше вкъщи и слуша всичко. Това да не ти е някой друг, това е премиерът“, продължава Василев.

Уверява Иванова, че „няма да станем ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже. Те имат от другаде подкрепа“ (не се разбира за каква подкрепа става дума – бел. авт.). Записът с гласа на Василев беше в последствие разпространен и от пресслужбата на „Има такъв народ“, като се разбира, че не е изпратен целият разговор.

* „Ад и рай“ е песен, изпълнявана от Слави Трифонов – Аз съм и ад и рай / господар съм и съм роб /начало съм и съм край/ Демон твой съм и твой съм Бог!“

Автор: Златина Зехирова

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече