Новата коалиция успя – Никола Минчев вече не е председател на парламента

0

- Advertisement -

Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Това реши новата коалиция между ГЕРБ, „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“ в парламента. Решението беше взето със 125 гласа „за“, 113 „против“ и 1 „въздържал се“. 

Това гласуване беше тест за внесения от ГЕРБ вот на недоверие, който ще се дебатира и гласува следващата седмица. Гласуването показа, че правителството трябва да открие точно 7 депутати, които да се отцепят от опозицията и да осигурят мнозинство на кабинета „Петков“.

Правилникът гласи, че постът Минчев ще бъде поет от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група – Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“. След това ще бъде избран нов председател, като към момента изглежда, че това ще бъде Ива Митева от „Има такъв народ“.

„Всички в тази зала занем, че истинското основание за моята оставка е същото като за вота на недоверие – в пленарната зала има ново мнозинство“, каза преди гласуването самият Никола Минчев. Той допълни, че влязъл в политиката с желание за промяна на действащия модел, но оформящото се мнозинство не само не носи промяна, а ще съхрани модела „и в такъв парламент може би е добре аз да не съм председател“. „Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“.

Дебатът

В началото на дебатите Никола Минчев влезе в залата и бе посрещнат с продължителни аплдосименти.

„Мафията си поиска държавата“, заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Той посочи, че всичко се случва броени дни, след като са пресечени престъпните схеми на „Капитан Андреево“, пресечени са парите в МРРБ и е даден знак, че ще заработи КПКОНПИ.

„Едно е ясно – става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента“, каза Гюров. Той добави, че Минчев е брилянтен юрист и пазител на политическия морал, което се е признавало от всички.

„Македонският сценарий е фалшив. Измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу визи за САЩ“, каза Гюров.

„Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Все още има време да застанете от правилната страна на историята“, каза още. Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели. Не предавайте българите и България на мафията. Няма да можете да си го простите“, допълни той.

- Advertisement -

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че е уронване на престижа на Народното събрание да се наричат „мафия“ тези, които искат оставката на Минчев. Подробности за скандала между вицепремиера Асен Василев и парламентарната група на ДПС.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) отговори, че от „Продължаваме промяната“ говорят лъжи. „Говорят се глупости за диванчета и мафия“, каза Йорданов.

Според него Минчев не само е нарушил правилника, но е направил това, което му е било наредено по темата „Македония“. „Вие сте групата, която събира предатели“, обърна се Йорданов към „Продължаваме промяната“.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН, заяви, че не е предател, но не може да предпочете Слави Трифонов пред българския народ. „За пръв път държавата има възможност да си върне заграбени бизнеси“, каза Василев.

Според него хора като Ива Митева и Андрей Чорбанов не искат да стоят до Тошко Йорданов. „Не подкрепяйте преврата в държавата, държавата ни е по-важна от всичко“, обърна се Василев към тях. Изказването му предизвика вълна от емоции.

Председателят на парламентарната група „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че всички са признали, че Никола Минчев е от най-хубавите неща, които парламентът е произвел.

„Политическата криза не се състои в загубата на мнозинство от нашата сложна коалиция. Има дълбока конвулсия на българския политически процес, след като направихме три избора и сме се засилили към четвърти”, каза Иванов. Той изтъкна, че светът сега е като разбъркан кошер.

„В този момент може ли да си позволим да се носим по течението без да имаме алтернатива“, попита Иванов. Той не отрече и собствената си отговорност, но изтъкна, че въпросът е къде отиваме и какво правим.

„Прави са тези, които казват, че трябваше да има повече диалогичност. Само че ние атакуваме най-диалогичния човек в този парламент. Прави са и другите – трябваше да видим смяна на управлението от твърде дълго застоялия се Бойко Борисов“, каза Иванов.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече