Проф. Иво Христов: Българските партии не представляват никого освен себе си, някаква клиентела и активисти (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

 „Нищо от случващото се на политическата сцена сега не ме изненадва. Ясно ми е, че дереджето на политиката е функция на обществото. 30 години то деградира по всички измерения – социални, политически и икономически, дори ментални и интелектуални и се стига до това положение. За удобство използваме термини като политическа система и партии, но у нас политика няма. И това не е ценностно съждение, а съдържателна констатация. Българското общество не е дорасло до там да излъчи политиката като обособена сфера на социална дейност, в която политически организации, известни като партии, да представляват обособени групови интереси и на тази база вече то да има стабилизирана структура и система, която да работи по правилата на политическия живот.“

Това каза пред Поглед ТВ, геополитическия анализатор проф. Иво Христов в предаване с Валентин Кардамски.

- Advertisement -

По думите му, фактът, че хората назовават партиите, че са на Бойко Борисов, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и пр., говори за това предполитическо, или постполитическо състояние на обществото, защото партиите у нас не представляват никого другиго, освен себе си и някаква клиентела и активисти, които трябва да се доберат до държавната софра. Проф. Христов каза още, че това е било състоянието в страната и преди 9 септември 1944 г. „Преди 30 години, една прилично модернизирана страна, каквато беше Народна Република България,  беше срината по пътя на демодернизацията и в момента наблюдаваме тези пируети. Той добави, че е възможно да се случи у нас да има истински партии, но това няма да е скоро. „Ще бъде на базата на няколко обективни процеса, които не зависят от никого у нас. Това са процесите на обедняване, на десоциализация на огромни маси от хора, на структурирането на някакви квази групи и не говоря за клишето „средна класа“, може да се случи, но може и да не стане“, уточни проф. Христов. Помолен да прогнозира времето, в което е възможно да се случи това, той заяви, че трудно може да се прогнозира, поради наличието на редица случващи се геополитически процеси, заради които може да ни няма като държава.

„Дълбоката антипатия към всяка форма на интелектуализъм е заложена на всички нива в това общество – от най-горе до долу. Ние нямаме представа за собствената си страна и живеем в митологемите в зависимост от поколенческата генерация или с митологемите на Иван Вазов и Елин Пелин. А на съвременните генерации изобщо не им пука“, каза още проф. Иво Христов.

Автор: „ПогледТВ“

Източник: pogled.info

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече