Кой е Орлин Алексиев, заради когото депутати напускат Слави Трифонов?

0

- Advertisement -

„Орлин Алексиев е мой приятел, познаваме се от 20 години. Нямам представа с какво се занимава, беше в ГЕРБ, но една от причините за приятелството е, че не си говорим за политика. Познавам различни хора – от обикновен човек от Чипровци до Михаил Горбачов, Лех Валенса, Карл Люис, Брад Пит… Какво да направя?! Такъв ми бил животът.“ Това каза Слави Трифонов в отговор на въпрос в интервюто си за „Дарик радио“ попитан за коментарите, че Алексиев е кукловодът на „Има такъв народ“.

„Името Орлин Алексиев е червената линия, която ме накара да напусна „Има такъв народ“. Крайно решение взех в неделя след изказването на Трифонов“, каза пред „Нова нюз“ Светлин Стоянов – един от депутатите, напуснали партията на шоумена. „Приказките на Слави, че не знае с какво се занимава Орлин Алексиев, са приказки от шипковия храст“, добави Стоянов.

Друг напуснал „Има такъв народ“ депутат – Георги Георгиев, заяви, че представители на строителни фирми ходят в комплекса „Делта Хил“, за да коментират с посредници условията за подписване на договори за текущо поддържане на пътищата, след това ги обсъждат с Алексиев, който предава на регионалния министър Гроздан Караджов кои фирми да бъдат избрани. Схемата в министерството на регионалното развитие е включвала 5 процента „ресто“ към брокери на кръга „Делта Хил“, твърди Георгиев. Караджов отрече всичко това и с колегите си от „Има такъв народ“ се оплака от „натиск от мутри“.

„Делта Хил“ е луксозен жилищен комплекс в полите на Витоша до с. Кладница, където според медийни публикации имот има Алексиев, сценаристи и музиканти от „Шоуто на Слави“, а доскоро в съседство собственост е имал и самият Трифонов. През миналата година в 45-ото Народно събрание като депутат от „Има такъв народ“ влезе и Антон Адамов, също свързван със собствениците на „Делта Хил“.

Сега Светлин Стоянов обясни още: „Не знам каква е ролята на Орлин Алексиев в нашата партия, но знам кой е той – бивш общински съветник в ГЕРБ, докато нашият лидер Слави Трифонов каза, че се познава с него от 20 години, приятели са, но не знае с какво се занимава приятелят му от 20 години насам. …Това не мога да го приема. В 45-ото Народно събрание проф. Николай Радулов е избран за народен представител, но след разговор с ръководството той се отказва от мандата, а на негово място влиза г-н Адамов (Антон – бел. ред.), който е близък до г-н Алексиев. Другият депутат, който беше твърде близко до Орлин Алексиев, е Георги Захаринин Попов, който беше в 45-ия и 46-ия парламент, а сега е назначен в МРРБ от министър Гроздан Караджов, по-точно в „Автомагистрали“. Г-н Адамов сега е в Министерството на енергетиката.“

„Целият замисъл около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система. Слави е човек, който не от днес и от вчера е използван за политически цели. Орлин Алексиев, Доган и Пеевски го използват за торпилиране на цялата политическа система, разчистване на терена и попълване с невежи и неосведомени хора. Той работи като съюзник с ГЕРБ и специализираната прокуратура“, каза по БНТ преди два дни бившият депутат Татяна Дончева.

Миналата година Дончева влезе в сериозен конфликт с „Има такъв народ“ пак заради Алексиев. На 4 септември в отговор на нейни обвинения за обвързаности на Трифонов с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Орлин Алексиев, когото нарече „касичката на ГЕРБ“, Тошко Йорданов обяви в ефира на БНР, че тя е отишла на разговор с депутат от партията и се е опитала да го убеди да отцепи от групата депутати, които да подкрепят с гласовете си евентуален кабинет с мандат на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Йорданов твърдеше, че тя драскала на листче „Половин милион ще ти дам“, а Дончева отговори, че това са „абсолютни бълнувания“. Депутатът се оказа министърът на спорта Радостин Василев, който сега подаде оставка и обвини Трифонов в същите зависимости.

Тези сериозни обвинения, към които прокуратурата не проявява никакъв интерес, са повод да проследим биографията на Алексиев по изцяло публични източници. Той впрочем си е направил сайт, в която е осветил събитията от живота си, до които е преценил, че може да допусне публиката.

От първо лице

В автобиографията му четем, че е на 55 г. от София, завършил е техникума „Киров“, а след това право в Югозападния университет и бизнес администрация в НБУ. Станал е доктор в Международното висше бизнес училище с дисертацията „Държавно управление и регулиране на икономическите и социалните процеси в пазарната икономика“.

От 1991 г. до днес се занимава с частен бизнес, не е уточнено какъв. В търговския регистър фигурира като управител и собственик в редица дружества:

В политическия живот влиза през 2007 г. като общински съветник от ГЕРБ (в продължение на три мандата) и важен кадър в управлението на София – бил е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и член на постоянната комисия по икономика и собственост. Ръководил е Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, Управителния съвет на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, бил е представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка. Във визитката си Алексиев посочва че е сред инициаторите общината да си върне контрола над банката като мажоритарен акционер – става дума за времето, когато фирми, свързвани с Христо Ковачки, имат блокираща квота в управлението.

Общинската му кариера приключва през 2019 г., когато изпада от листата на ГЕРБ за местните избори.

© orlinaleksiev.com

Алексиев посочва, че е сред учредителите на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) през 2004 г. и до 2016 г. е в ръководството й. Изтъква, че е „българинът с най-добро постижение в най-престижната офроуд надпревара – рали „Дакар“, като заема 17-о място в класа и 61-то в генералното класиране, в 34-ото издание на ралито“.

„Първото издание на това състезание се провежда през 1979 г. от Париж до Дакар, както е и първоначалното наименование на ралито. То е организирано по идея на Тиери Сабен, който година по-рано се губи с мотора си в либийската пустиня. За първи път в надпреварата участват българи през 2011 г., но две години по-късно Орлин Алексиев, в екипаж с Пламен Николов записват най-доброто българско постижение в този спорт до момента със 17-о място в класа и 61-то в генералното класиране“, четем на страницата на Алексиев.

Именно след участието му в ралито гръмна скандал, в който името му беше намесено.

Рали „Дакар“, кокаинът и Брендо

През февруари 2014 г. „по сигнал на българските служби“ във Франция са задържани 1.4 тона кокаин, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито „Париж – Дакар“. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров намеква, че връзка с трафика има общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

- Advertisement -

Главният секретар Светлозар Лазаров заедно с френския посланик съобщи, че близо 1400 килограма наркотик е открит в кораб, отплаващ от пристанище Валпарайсо в Чили към френското пристанище Хавър. Кокаинът бил скрит в автомобилните гуми, натоварени на камион, превозван от кораба, във всяка гума по 100 кг, разфасовани на пакети по 5 кг. Корабът превозвал техника и автомобили за рали „Дакар“.

Следва показна акция на МВР в заведения и автокъща на Алексиев, както и в Столичната община. От полицията съобщават, че по време на претърсванията са заловени служители в офис на общинския съветник, които са унищожавали документи. Той заявява, че това са документи по големи обществени поръчки на местната управа, които са изгаряни, защото най-вероятно са били на пода. По думите му те не са секретни и по никакъв начин нямат връзка с наркоканал. Според общинари обаче той е нямал право да изнася такива документи, защото в тях има лични данни. Оказва се, че общинският съветник е и подслушван, но в крайна сметка не е задържан и не му е повдигнато обвинение.

Лазаров заявява и че през Столична община са минавали средства към „кокаиновите крале“. Включва се и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров с неясното съобщение, че „през 2010 г. е имало поръчка за Алексиев, която е касаела подобен предмет“. Казусът беше оприличен на мафиотския филм „Семейство Сопрано“ от Десислав Чуколов от „Атака“. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов, по това време председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента, е заплашен от Алексиев със съд, защото го свързва с „един от т. нар. кокаинови крале“.

Заради действията на МВР тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев е викнат в парламента да дава обяснения. „Всички действия, които са предприети, включително по отношение на офиси и фирми, свързани с г-н Алексиев, са абсолютно обосновани. Ако не бяхме предприели тези действия, можеше основателно да бъдем обвинени, че не сме си свършили работата по закон“, заявява той.

По-късно, когато подава оставка, министърът на вътрешните работи в първата година на правителството на ГЕРБ и Реформаторският блок – Веселин Вучков, нарича случая „ченгеджийски номер, с който МВР директно се впрегна в политическа провокация срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“. Самият Борисов също използва случая постфактум, за да обвинява МВР, че разиграва циркове.

Съветници и от ляво, и от дясно смятат Алексиев за дясна ръка в общината на Борисов. Самият Борисов заявява по повод обвиненията, че общинският съветник от ГЕРБ е замесен в наркоскандала: „Пред мен потвърди, че няма нищо общо с всичко това, за което говорят. Ако има подобно участие, той разбира се, ще бъде изгонен отвсякъде.“

Алексиев дава няколко телевизионни интервюта по темата. По БНТ съобщава, че се обадил на Бойко Борисов и той го посъветвал „да отиде да си каже“ по телевизията, защото останал с впечатление, че задържаният от французите камион е на българския екип.

От разказа на Алексиев се разбра, че последен е научил за претърсванията на заведения и офиси – чак когато късно вечерта дошли в дома му, откъдето взели компютъра на сина му, „някакъв договор“ и няколко флашки. Полицаите нямали заповед за действията си, но въпреки това той им съдействал, защото те му заявили, че действат в ситуация на неотложност. „Според МВР става въпрос за 14 гуми за камион, в които има кокаин. В нашия камион се събират не повече от 10 автомобилни гуми, които определено не могат да съберат толкова“, коментира Алексиев.

Случаят съвпада с благоприятни събития за наркотрафиканта Евелин Банев – Брендо. Докато е съден за трафик в Италия по аферата „Кокаинови крале“, а също и в Румъния, той е предаден на България, за да бъде съден за пране на пари от наркотици. Вместо това делото срещу него е прекратено, а в началото на 2016 г. състав на Софийския апелативен съд му разрешава да напуска страната. Оттогава Брендо изчезва, едва миналата година стана ясно, че е станал украински гражданин и не може да бъде върнат нито в България, нито в Румъния, нито в Италия.

Алексиев отрича сюжетите на жълти медии, че се бил срещал с Брендо, че е получил заплахи от него и затова ходи с охрана.

Защо го свързват с пътните фирми, получили безотчетно пари по времето на ГЕРБ

Преди седмица министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви: около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища, са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки, изтеглени и използвани за строеж на луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради – в София и на около сто километра „малко на запад“.

След намека на Рашков последва обяснението на напусналия „Има такъв народ“ Георги Георгиев пред „Нова тв“: „Основната цел беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятаме, че трябва да се случат по друг начин. При срещите ми със строители става ясно, че има схеми. Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз съм се срещал с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна. Схемата е свързана с фирми с офшорни сметки.“

Георгиев разказа, че се е срещал и с друг човек, който е бил поканен на среща във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане: „Неговият шеф на фирмата е ходил в „Делта хил“, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов.“

„В момента изпълнителният директор на „Автомагистрали“ в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев. Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил“, в нейната декларация е посочено, че живее там. Заместник-министърът Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг. Този кръг осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят – община или АПИ, да подготви така документацията, че да спечели правилната фирма. По отношение на общинските проекти още не се е случило, при текущите ремонти вече се е случвало. Вече е имало и изплащане на комисионни. Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени за разплащане спорните проекти, които минаха през Народното събрание“, каза още Георгиев, като не пожела да каже при кого точно са отивали петте проценти, но уточни, че механизмът е доста по-сложен от чекмеджето в Банкя.

„Дневник“ търси Орлин Алексиев за коментар на събитията и твърденията от последните дни, но не успя да се свърже с него и отправя покана за интервю и публично.

© Георги Кожухаров

На пролетния бал на КРИБ през 2015 г. с колежката си от общинския съвет Валя Чилова

Автор: Екип на Дневник

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече