Типично по нашенски: Бюджетът актуализира кавгите в коалицията

0

- Advertisement -

Депутатите отделиха четири часа за обсъждане и първо гласуване на законопоректа за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

В  обстановката на протестиращи пред парламента в подкрепа на Никола Минчев, който беше освободен днес от поста председател на Народното събрание с гласовете на депутатите на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, и разумните доводи от управляващата коалиция за нуждата от увеличение на пенсиите, народните избраници одобриха със 133 гласа „за“ и 104 „против“ актуализацията на бюджета за 2022 година.

Партийните интриги и интереси все пак бяха надскочени, но след много загубено време. Симптоматично е обаче това, че за първи път актуализацията на държавния бюджет влиза за обсъждане в зала след като не е приет от основната комисия по финанси и бюджет.

Икономическите условия спрямо началото на годината, когато се приемаше държавния бюджет, са драстично променени, каза финансовият министър Асен Василев при представянето на актуализирания проект в Народното събрание.

Войната в Украйна е голямото предизвикателство пред света – влошиха се веригите на доставките, високи са цените на енергоносителите, на храните и други.

В актуализираната макроикономическа прогноза за 2022 г. се отчита текущото развитие на българската икономика, променените допускания за международната среда, както и предложения пакет от антикризисни мерки. И именно затова се предлага по-нисък растеж на БВП – от 2.9%, в сравнение със заложения при приемане на бюджета, както и увеличение на инфлацията  – до 11.9%, каза Василев. Това се дължи на по-високото от очакваното поскъпване на храните и неенергийните нехранителни стоки в резултат на по-силни ефекти от суровините и енергоносителите.

Затова бе предложен и пакета антикризисни мерки, които предвиждат повече пари да останат в домакинствата и фирмите. Предвидено е намаляване на акциза на някои стоки. Увеличава се данъчният кредит за млади семейства, като ще се изплаща на всеки три месеца.

Повече средстава са предвидени и за подпомагане на уязвимите групи. Предлага се увеличаване на пенсиите. За това е необходим трансфер от държавния бюджет, който е предвиден в актуализирания проект на държавния бюджет, отбеляза Василев.

И така най-голямото перо в разходната част е заради увеличаването на пенсиите от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври, които бяха одобрени на първо четене в рамките на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В проекта за актуализация на държавния бюджет се предлага и увеличаване на държавния дълг, обяви Василев. И той ще стане 10.3 млрд. лева при сега заложените 7.5 млрд. лева. Но не се налагат допълнителни разходи за финансирането на предстоящите плащания по дълга от 2.3 млрд. лева. Още през март 2022 г. правителството предложи през това лято да се вземе нов заем, заради по-добрите условия за момента. Още повече че очакванията за повишаване на лихвите, ще оскъпи и вземането на нов дълг през следващата година.

- Advertisement -

Решението за това обаче е в провомощията на народните представители, така че ако гласуват срещу вземането на нов дълг, така ще бъде, отбеляза финансовият министър.

При обсъжданията Петър Чобанов от ДПС заяви, че проблемът е, че този дълг не бе взет по-рано, защото тогава би бил още по-изгоден. Още повече, допълни Чобанов, че при приемането на държавния бюджет беше ясно, че лихвите ще растат. Неговите притеснения сега са, че ще има проблем с управлението на ликвидността.

Бюджетът на растежа не се състоя, обяснимо натърти ексфинансовия министър Кирил Ананиев – сега депутат от ГЕРБ-СДС.

От „Възраждане“ няма да подкрепят актуализизацията на държавния бюджет тъй като макрорамката е неточна, което прави и бюджета грешен, изрази позицията си Костадин Костадинов. Например, заложената цена от 100 долара на нефта, отдавна вече е надскочена. Според него всички предложени мерки заобикалят основния проблем за инфлацията – високите цени на горивата.

Очакванията за препятствия и трудности при приемането на актуализацията на държавния бюджет напълно се оправдават при разискванията в зала. От една страна, заради излизането на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция. Още в ресорната комисия по финанси и бюджет заради гласуването на нейните депутати с „въздържал се“ не бе приет проектобюджетът. От друга страна, опозицията също внася своя принос, като се предлагат и гласуват и други точки преди приемането на актуализацията на бюджета. 

Вчера (16 юни) в зала депутатите подкрепиха и промените в Закона за държавното обществено осигуряване и в Закона за НЗОК. За всеки е ясно, че двата малки бюджета са тясно свързани с големия бюджет, който именно ще осигури средствата за предвидените в тях мерки, независимо как ще ги наречем – социални или проинфлационни.

Партийните интриги и интереси все пак бяха надскочени и актуализацията на бюджета все пак бе приета от парламента, но след много загубено време.

Симптоматично е обаче това, че за първи път актуализацията на държавния бюджет влиза за обсъждане в зала след като не е приет от основната комисия по финанси и бюджет.ерните дружества, съдейства за

Автор: Евгений Натов

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече