Румен Петков: Премиерът показва управленска немощ

0

- Advertisement -

Нестабилността в държавата е факт. През миналата седмица опозицията, заедно с гласовете на „Има такъв народ“, свалиха от поста председател на парламента Никола Минчев. Тази седмица предстои гласуване на вот на недоверие. За политическата ситуация у нас потърсихме за коментар председателя на партия АБВ Румен Петков. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.БГ.

– Г-н Петков, от колко години се занимавате с политика?
– От около 32-33 години.

– И това, което се случва в момента, как ще го опишете?
– То е неописуемо.

– Радвате ли се, че в момента не сте депутат…
– В рамките на закачките всеки, който не е в парламента в момента, трябва да изпитва някакво чувство на гордост. Неприлично е това, което става. В рамките на последните 7-8 дни почти нямаме ден без физическа разправа между депутати. И не знам какво очакваме от утрешния ден като отношение към политиките. Не говоря към парламента! Говоря за политики. Нанасяме много тежък удар върху политическото, върху каузите. Не знам дали на някого е направило впечатление, но скоро бяха дните на Паисий Хилендарски (б.р. – 300 години от рождението му). Тази паметен юбилеи, които остана някак незабелязан от политиците.

– Очаквахте ли да се случи този раздор в коалицията и той да дойде от „Има такъв народ“?
– Не съм правил някакви гадания за бъдещето, защото ме няма в тази сфера. Това е една много трудна коалиция. И тя постоянно е атакувана от външни фактори.

– Какво имате предвид…
– Постоянно излизат някакви анализатори, които са доста спорни. Не може да си крал по летищата и да си звезда в медиите. Не може да си давал акъл как да се хранят журналистите и да не слизаш от екран и да обясняваш как тук Атлантическите решения са най-важни във всичко. Очевидно в България може, а не бива. А в същото време едно самолетче, мой набор, прелетя през половин НАТО и Европейски съюз и показа нашата „мощ“ да гарантираме сигурността си. А в същото време никой не може да каже в това пършиво самолетче дали е имало наркотици, примерно. Ако е имало, колко са и какви. Какви хора са си дошли с него? Дали, когато е кацнало във Видин, някой не е прецапал до съседна Сърбия и т.н. Заредило с гориво и аха да го хванем, но то излетяло. Но да се върна на коалицията – тя е тежка и сложна. А големият проблем на коалицията е министър-председателят. Казвам го със съзнанието, че правителството трябва да получи подкрепа сега. Но да се търси ново решение. Премиерът така и не можа да предложи програма за действие. А това показва управленска немощ. Не се установи нормален, уважителен, коректен, честен тон между партньорите. Включително с посочване на проблемите. Очевидно е, че в енергетиката имаме много тежки проблеми и то такива, които удрят цялото общество. Оставям настрани, че по съдебната реформа, по реформирането на КПКОНПИ нещата очевидно бяха блокирани от министър-председателя. Изобщо не искам да коментирам този уродлив закон, който излезе…

– Визирате българския вариант и как да прилагаме санкциите по „Магнитски“…
– Ми те момчетата са толкова жалки, че не могат да измислят и българско име за закона. Български е Паисий Хилендарски, български са светите братя Кирил и Методий. Не знам защо си причиняваме тези унижения. Казвам го с болка, защото истината е, че в момента се нуждаем от стабилност. Така или иначе предстоят избори. Но не разбирам защо ние трябва да си ги причиняваме. Защо премиерът така и не разбира, че терминологичният апарат, в смисъл такъв, че той лично говори с депутати да ги убеждава, не е добър. Премиерът не може да гледа на депутатите като на кюстендилски череши, които могат да бъдат преместени от едната градина в другата, или от този павилион в другия. Много уродлива представа за политиката се натрапва на обществото, а това не е така.

– При нови избори какво ще се промени. Социологията сочи пак пъстър парламент с участието на 6-7-8 партии…
– Да видим дали ще е почти същата ситуация. Най-малкото заявката на партията на Стефан Янев не бива да бъде пренебрегвана. Очевидният срив в спечелилите няма как да не доведе до друго разпределение на силите. Но да не гадаем. Все си мисля, че вчерашната заявка на Христо Иванов, че е възможно сега кабинетът да получи подкрепа, защото се води активен диалог за сформирането на ново правителство, е добра. Аз говоря за това вече повече от 2 месеца. Това е много важна заявка и върху нея трябва да се разсъждава и да се търси решение. Продължавам да съм категоричен, че парламентарната група на левицата и лично Корнелия Нинова не само запазиха добрия тон, но и показаха, че могат да говорят с всички и да търсят и намират решения. А това е заявка за третия мандат при завъртане на рулетката.

– Възможно ли е в този състав на парламента да се случи. Вече е ясно коя партия къде се е позиционирала? Или идеята е да се обеднят около програма…
– По-скоро да се обединят около програма, която да е ясно разположена във времето и с много ясни ангажименти. Гласуването на бюджета е изключително важно. Но развитието на икономиката, ако не бъде гарантирано, приходната част на бюджета може и да не се случи. Когато говоря за програмата, тя изисква буквално спешни мерки за спасяване на сектори от икономиката. Стъкларските заводи, химията, торовите заводи… Едно от най-стабилните и солидни предприятия като Комбината за цветни метали в Пловдив. Ако не говорим за тези проблеми в парламента, това не ги прави по-малко значими или по-малко належащи. Индустрията се нуждае от грижа и предвидимост в този момент.

- Advertisement -

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече