Руски медии: Българското правителство падна, кой е следващият?

0

- Advertisement -

 Конфронтацията с Русия „по американски начин“ заплашва съществуването на Европа

След като Джо Байдън каза: „Мисля, че в един момент ще има малко игра на изчакване – какво руснаците могат да понесат и какво Европа ще бъде готова да понесе “, европейците започнаха да стават подозрителни. Например фактът, че конфронтацията с Русия няма да им донесе по-добър живот. Обратното.

Ситуацията се влошава от факта, че Газпром беше принуден значително да намали изпомпването през Северния поток: в условията на санкционната война газовите помпени агрегати на Siemens не се върнаха от Канада след ремонт, а сега, в разгара на лятото, европейците започнаха да харчат запасите от отделеното за зимата гориво. Към 21 юни съоръженията за съхранение на газ, които обикновено се използват през зимата, бяха запълнени само с 52%.

По мнението на италианския журналист Андреа Мураторе, икономическата конфронтация с Русия заплашва самото съществуване на Европа. Германският министър на икономиката Роберт Хабек изразява обратната теза: намаляването на доставките на горива от Русия поради санкциите, наложени от Канада, не е нищо повече от „атака срещу Германия“ : „Войната в Украйна ни доведе до това, а не непоследователността на немската политика . „

Между опитите на политиците да се оправдаят за наложените санкции, които влошават живота на хората, и реакцията на масите, които са засегнати от тези санкции, има пропаст.

Реалните заплати в Европа падат. Според социологически проучвания 58% от жителите на ЕС не са готови за последствията от антируските санкции. От тях 27% казват, че „изобщо не са готови“. Само в пет страни от ЕС повечето жители смятат, че ще преживеят увеличението на цените: в Дания, Швеция, Холандия, Финландия, Люксембург. Но в Гърция, България, Кипър само един от десет е готов за последствията от санкциите срещу Русия.

Повишаващите се цени и влошаващото се качество на живот предизвикаха протести и демонстрации в Европа. Във Великобритания железницата организира най-голямата стачка от 30 години. Хиляди хора взеха участие в демонстрация срещу повишаването на разходите за живот в Лондон.

„Гардиън“ пише : „Британските работници страдат от най-дългите и най-сериозни съкращения на доходите си в съвременната история“ . Това заяви Франсис О’Грейди, генерален секретар на Конгреса на профсъюзите. По думите й има случаи, когато учениците не изяждат част от порциите си в училищата, за да си ги вземат вкъщи за вечеря.

На 20 юни в Белгия се проведе митинг , около 80 хиляди души излязоха по улиците на Брюксел под знамената на синдикатите. Демонстрантите протестираха срещу повишаването на цените на храните и горивата, поискаха по-високи заплати и промени в трудовото законодателство.

- Advertisement -

Испания протестира : цените на горивата се повишиха толкова много, че за хората стана просто неизгодно да пътуват на работа с кола. Вече се чуват искания испанското правителство да подаде оставка.

Жителите на Гърция са уморени от всичко, което се случва. През март, в знак на протест, те хвърлиха кутии с червена боя по канадската фрегата HCMS Montreal FFH336 , която акостира на пристанището на Пирея. Гърците не изобщо не спират протестите, след като Атина постави курс за разрушаване на двустранните отношения с Москва в търговската, икономическата, енергийната и други области.

Има доказателства, че Гърция подготвя нови доставки на оръжие за режима в Киев , каза на 23 юни Юрий Пилипсон, директор на Четвъртия европейски отдел на руското външно министерство : „Прокламира се бързият отказ на руските енергоносители, въпреки че това вече доведе до значително увеличение на цените на гръцкия пазар.

Отменена” е руската култура. Официално е обявено спирането на всяко културно и хуманитарно взаимодействие с нас. И това при условие, че съгласно проучванията на общественото мнение, 56% от гърците биха искали да запазят традиционните си връзки с Русия“.

Има сериозно разминаване между официалния курс и настроенията на масите. Нито агресивната реторика, нито аплодисментите един на друг на срещите на върха на ЕС, нито присъждането на Украйна на титлата „кандидат за член“ могат да възстановят икономиката или поне да намалят темповете на упадъка.

Европа я чакат вотове на недоверие към правителствата. Процесът започна с падането на правителството на България на 22 юни. Парламентът гласува вот на недоверие на премиера Кирил Петков. Следвайки в руслото на американския „голям брат“, Петков прекали. Той дори проведе кампания за набиране на средства в България за нуждите на „изстрадалата Украйна“. „Призовавам всеки гражданин на България да дари своята заплата, както направих аз “, каза вече бившият премиер. И отлетя от поста ръководител на правителството. Кой ще се радва, че парите му отиват за закупуване на оръжие за чужда държава?

Така че шефът на българското правителство е свален. Кой е следващият? Рано или късно – и по-скоро рано, отколкото късно – в много страни от Стария свят ще разберат, че повишаването на цените на горивата и храните няма да спре при политика, насочена към изолиране на Русия. И животът на европейците няма да бъде по-добър в резултат на отхвърлянето на руския газ и петрол. Изходът за Европа може да е съвсем различен – отхвърлянето на Студената война с Русия, наложена отвъд океана.

Автор: Агния Кренгел

Източник: /Поглед.инфо/ 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече