Руска гледна точка: Канадецът Петков и вотът на недоверие от… русофоба Борисов

0

- Advertisement -

На 3 март 2022 г., на връх Шипка, в България, по време на ежегодното честване на националния и държавен празник – Деня на Освобождението от османско иго, българският премиер Петков не успя да произнесе празничното си слово, защото беше освиркан от народа („Предател!“ и „НАТО вън!“ са най-леките изрази, отправени към него този ден) и беше здравата замерян със снежни топки.

България и Румъния са най-бедните страни в ЕС и едни от най-бедните в Европа (разбира се, по-богати от абсолютната мизерия Украйна, Молдова, Албания, но това вече като цяло е дъното). Те са в горната част на европейския списък с държави с най-намаляващо население. Потребителската инфлация в страната е 14,4% (за май, само Естония – 19% и Литва – 16,8% са по-високи, но като цяло най-високата инфлация в ЕС, с изключение на България и Естония: Чехия – 14,2%; Румъния – 13,8%, Латвия – 13%, Полша – 12,4%, Словакия – 11,7%. ”), промишлената (междинна) – 40% (за май), инфлацията в горивния сектор – 40%.

Малко история. След рухването на социалистическата система България влезе в орбитата на жизнените интереси на САЩ, а не на Европа, поради факта, че САЩ имаха военна стратегия за Голямото Причерноморие. Следователно българите през цялото това време бяха управлявани от изключително проамериканската част на политическия елит (русофобски), но не и от пробългарската (относително проруска), което не се изразява по никакъв начин в „успехите ” на България в областите на борбата с корупцията (България и Румъния са корупционните върхове на ЕС, дори изпреварвайки Италия, Гърция и „Балканския ЕС”) и икономическото развитие. Това беше особено силно изразено по време на 15-годишното управление на хипер-русофоба и проамериканец Бойко Борисов (предшественик на вече оттеглилия се канадец Кирил Петков), по време на който Вашингтон лиши България от два необходими и жизненоважни за нея енергийно-икономически проекта ( изоставяне на АЕЦ “Белене” + глоба от половин милиард евро в полза на “Росатом” и “Южен поток”, което доближи Ердоган с две стъпки по-близо до мечтата му да превърне Турция в един от двата основни газоразпределителни хъба за Европа), но превърна България в една от най-мощните територии в Европа в областта на световната контрабанда на оръжие (преди началото на специалната военна операция в Украйна, дълги години Големият оръжеен триъгълник работи перфектно дълги години: България, Украйна, Турция), което отлично финансира проамериканската българска част от елита, оставяйки самото население, което също иска да яде, без внимание. Резултатът беше загубата на Борисов и неговата лична политическа партия ГЕРБ на следващите избори и създаването на изключително разнороден и многопартиен парламент в София. Двупартийното управление в България приключи, но за първи път от 30 години в парламента влязоха и пробългарски, национално ориентирани партии.

В резултат на дълги преговори и с последния, трети опит, на власт беше „слепено” коалиционно правителство, начело с компромисен, външен жител на Канада, със съпруга канадка и канадски деца, канадски гражданин, етнически българин, който „познава” своята „историческа родина” изключително от географските карти – Кирил Петков. „Подкрепяше” го пронатовския бригаден генерал със съветско и американско военно образование – министърът на отбраната беше Стефан Янев, който беше освободен от поста на 01.03.2022 г. заради призивите си към Петков да бъде по-внимателен и да не „чупи дърва” в „Руския въпрос”. Той основа партията си миналия май. Петков от самото начало не можа да развие отношения с популярния сред населението, поради което преизбран за втори мандат президент Румен Радев (български светъл аналог на Земан в Чехия и Орбан в Унгария) и политиката му стана дори по-русофобска и проамериканска от тази на бившия премиер Борисов. При това без познания за вътрешни национални особености, за които го предупреди дори министърът на отбраната Янев.

До какво доведе това:

1. Петков започна да се съгласява с влизането на Северна Македония в ЕС, което предизвика одобрение в Брюксел, но яростно възмущение в България, включително и сред политиците. Българите смятат Северна Македония за своя историческа територия, македонците за българи и непризнаването на този „исторически постулат” от македонците е причина за постоянното „вето” от страна на България при влизането на страната в ЕС.

2. Петков се съгласи с влизането и присъствието в България на ограничен контингент на НАТО, макар и не постоянен, което засили недоволството сред населението.

3. Петков заедно с Полша „изпревари локомотива” по отношение на антируските санкции на Брюксел, включително отказа да плаща за газ в рубли, което вбеси бедното население на България. Тъй като България е критично зависима от доставките на руски петрол и газ, сега българите, вместо дългосрочни и директни доставки от Русия с отстъпка в цената (което обикновено е при дългосрочни договори), сега са принудени да купуват руски газ изключително на високи борсови цени с европейски посредници. Към това се добавят борсовите доставки на катарски и американски ВПГ от Гърция и руско-азербайджански газ от “Южен Поток”.. Което веднага се отрази на ръста на инфлацията (виж по-горе) и дореде до още по-голямото обедняване на населението.

4. Последната капка за електората беше решението на Петков да започне да изпраща оръжие в Украйна.

Резултат:

1. Решението на Петков да изпрати оръжие в Украйна беше отменено от парламента.

- Advertisement -

2. Настроението на българското общество, което преди това не страдаше от особена русофобия, се „русифицира“ още повече: едва 44% от анкетираните в България подкрепят санкциите срещу Русия (средно в Европа – 80%, а в Португалия, която на практика няма политически и каквито и да е сериозни отношения с Русия – цели 93%), само 23% от българите смятат, че за конфликта около Украйна е виновна „главно Русия“, а 44% отговарят „главно НАТО“, само 35 % от българите се доверяват на информацията за събитията в Украйна, която предават властите. В същото време по-голямата част от населението е против доставките на оръжие за Киев: в Кипър – 64%, в България – 62%, Гърция – 57%, Словакия – 51%. Кипърци, гърци и Българите също не одобряват и забраната на руските медии. От гледна точка на ЕК българите са с най-лош дял настроения в сферата на политиката на отношенията с Русия – 20% са за надпревара във въоръжаването, а 57% за бизнес и диалог. Пристигнахме, ето плодовете на проатлантическото „единство” и „общ път на развитие”.

За подобни „игри“ канадецът Петков, получи първия успял вот на недоверие в парламента за цялата 30-годишна история на България като парламентарна държава.

Въпросът е кой го инициира?

Основен инициатор за вота на недоверие към Петков беше … бившият премиер, русофоб и проамерикаец Бойко Борисов с неговата партия ГЕРБ, който беше подкрепен от Слави Трифонов, чиято партия „Има такъв народ ” напусна коалицията преди това.

Очевидно Борисов дори не се нуждаеше от „прозрачен намек“ от Вашингтон за тази стъпка, какъвто можеше да му бъде даден след „колумбийската катастрофа“ – все пак подобни „диверсионни операции“ в парламента на която и да е държава трябва да се подготвят повече от ден. Най-вероятно Борисов, познавайки България много по-добре отвътре, е разбрал с каква скорост ще продължи, при условие че Петков и коалицията му са на власт, „русификацията“ на България и е усетил как това може да застраши ориентираната към Америка част от българският политически елит. Освен това “зимата е близо“. Ето защо дори коалиция с национално-ориентираните политици при гласуването на вота на недоверие през парламента не е чудо за България в тази ситуация. Още повече, че идването на власт е нужно за национално ориентираните партии и движения в България не по-малко от преданият на Вашингтон, но разбиращ вътрешните механизми на страната Борисов, защото настроенията в българското общество дават първия, но реален шанс за „националите“ да дойдат на власт. Не че България ще стане „проруска“, ако на власт дойдат национално ориентирани партии/политици, докато България е в ЕС това няма да се допусне, но ако България стане поне някак по „унгарска“ при защитата на интересите си както в рамките на ЕС и в отношенията със САЩ , това вече ще е добра награда и за българите, и за Русия. В крайна сметка по-малко американско и английско влияние в района на Голямото Причерноморие и по-неутрални страни в този регион изобщо няма да навреди на Русия

Нека не пренебрегваме предположението, че продължаващата СВО в Украйна увеличава потока от контрабандни оръжия към различни региони на света, доходите на „оръжейните“ барони нарастват стремглаво. В бъдеще ще избухват подобни на украинския военни конфликти. А при Борисов бизнесът с контрабанда на оръжие беше пуснат като поток в България. Не трябва всичко да отива при Ердоган и „ветераните“ от “Ислямска държава” и МОСАД – Борисов и партньорите му също трябва да получат нещо от тази пищна „баница“.

Автор: Глор Съливан

Източник: /Поглед.инфо/ 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече