Стратегическите цели са изпълнени: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

0

- Advertisement -

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ, НАТО и Европейския съюз – и какви по-нататъшни стъпки трябва да очакваме от него? Над този въпрос разсъждава д-р Харлан Улман – старши съветник в Атлантическия съвет в коментар за „The Hill“, предава БГНЕС. 

Доколкото Западът твърде късно осъзна дълбочината на путинското възмущение и стаен гняв, възможно ли е САЩ и НАТО да са надценили силата на украинската съпротива или, напротив, да са подценили решимостта на Москва да стигне до победа? Какво ще стане, ако руският президент реши, че има надмощие не само над Украйна, но и над САЩ, НАТО и ЕС?

Какви стратегически, икономически, тактически и военни предимства може да видим у Путин?

Първо, числените показатели в украинския конфликт са очевидно на негова страна. При целия героизъм на украинците тяхната съпротива не е безкрайна, особено след като загубите се увеличават, логистиката се влошава, а запасите от оръжие намаляват.

Второ, за добро или лошо, Путин ясно вижда всички слабости и недостатъци на западния съюз – така че е напълно възможно да се възползва от тях. В това отношение е добре да се направи по-нататъшно разделение между енергетиката и храните. Европа зависи от руския газ и петрол. А високата цена на бензина в Америка, ако предположим, че той не поевтинее, вече е огромен проблем за президента Байдън: рейтингът му пада с нарастването на инфлацията и това заплашва да подкопае дългосрочния консенсус и да предотврати по-нататъшната многомилиардна подкрепа за Украйна.

Що се отнася до продоволствията, както Путин вече разкри в хода на сирийската операция, миграцията е мощно оръжие. Няма смисъл да обясняваме до какво ще доведе световна епидемия от глад и недостиг на храна. 5 милиона украински бежанци вече търсят убежище в Полша, Румъния и други страни, а гладът ще принуди още повече хора да се насочат към Европа и САЩ, за да търсят сигурност и препитание. Западът може да не успее да се справи с това.

Трето, Путин вижда, че САЩ планират война на два фронта – с Русия и Китай. Той е напълно наясно с безразсъдството на тази стратегия. И Наполеон, и Хитлер започнаха войни на два фронта (съответно през 1812 г. и 1941 г.) и загубиха. По този начин Китай е не само стратегически актив, но и ценен пазар за руската енергетика. Това ще му позволи да заобиколи санкциите и да принуди Вашингтон да изразходва ресурси за борба с противниците си в другия край на света.

- Advertisement -

Четвърто, Путин вижда вътрешноамериканските дрязги по почти всеки въпрос и със сигурност вижда в тях пречка за американските власт и влияние. Той може и да не се ангажира с такива тънкости като неотдавнашните решения на Върховния съд за връщане на абортите в ръцете на щатите и даването на право на американците да носят скрито огнестрелно оръжие, но вижда, че политическата система на САЩ е в задънена улица и не работи.

Пето, Путин има и други възможности за влияние. Например шумът около литовските санкции и решението на Вилнюс да блокира транзита на редица стоки и услуги за Калининград, балтийския анклав на Москва. ЕС може да се намеси и да реши всичко. Но слабо прикритите военни заплахи на Русия вече предизвикаха силни реакции в Прибалтика.

Министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че стратегията на НАТО рискува просто да „изтрие Естония от лицето на земята“. Путин ще се възползва от основното си и единствено военно предимство пред НАТО – численото превъзходство в ядрените оръжия с малък обсег на действие. Възможно е той да направи гръмко изявление за разполагането на допълнителни сили в Калининград и да разцепи НАТО като Дамоклев меч.

Тази седмица в Мадрид ще се проведе срещата на върха на НАТО. НАТО ще обяви нова стратегия – старата беше преразгледана в деня след началото на руската инвазия на 24 февруари. Тя предполага предна отбрана и допълнителни сили на НАТО в Прибалтика и по северния и южния фланг, за да се възпре руската агресия. Но дали това ще подкопае предимствата на Путин, както той си ги представя?

За щастие предимствата на руския лидер далеч не са толкова силни и ефективни, колкото той си представя. Но докато Западът не разбере защо Путин е решил, че времето е на негова страна, и не се опита да го разубеди, шансовете за жизнеспособна контрастратегия далеч не са розови.

Автор: The Hill

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече