Нова шокираща лъжа на Петков: Той лично е разпоредил устно на шефа на ДАНС да изгони руските дипломати

0

- Advertisement -

Скандални факти за грубо погазване на законността в България и злоепотреба с власт от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители директорът на ДАНС Пламен Тончев. Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване.

Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, научи Епицентър.бг.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност към МС, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само „обосновано предположение“, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Държавният глава Румен Радев заяви, че при него не е постъпвала информация, която да касае наличието на данни, предполагащи  изгонването на руските дипломати. „Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре“, каза президентът.

Както вече Епицентър.бг написа, прокуратурата също не е получавала информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

„Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС„, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание преди закритото заседание.

- Advertisement -

„Това не е мое решение“, обяви премиерът, който вчера по това време се похвали, че той е решил. По време на заседанието се е опитал да се скрие зад случителите от Външно министерство.

Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на „Националната служба на охраната“, представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

Но не даде обяснение защо не е сезирана прокуратурата, ако е имало достатъчно основание в тези доклади за нерегламентирана дейност.

Заподозря, че има „неразбиране“ как е взето решението. Петков каза и, че съжалява, че заседанието, на което ще го изслушват, е закрито.


Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март“, каза още премиерът в объркани обяснения.


Припомняме, от 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите изслушават премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“. 


Те отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България. 

 Преди това от БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати

Източник: „Епицентър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече